Boerenblog

13 reacties

'Wat wil Schouten?'

Afgelopen vrijdag kwam minister Schouten met weer eens een Kamerbrief over het stikstofbeleid.

Duidelijk is wel dat we de zaken niet meer los van elkaar moeten zien. Het gaat niet alleen over stikstof. Voor de landbouw gaat het er vooral over: voor welke vorm van landbouw is er draagvlak en ruimte in Nederland?

Substantieel bedrag voor innovatie in kringlooplandbouw

Nu wil de minister hierop duidelijk een voorschot nemen door een substantieel bedrag beschikbaar te stellen voor bedrijven die willen innoveren in kringlooplandbouw. In een toelichting gaf ze aan dat ze wil komen tot ondersteuning in financiering van bedrijven die de transitie naar kringlooplandbouw willen maken. Dit omdat het moeilijk is om hiervoor een financiering te krijgen volgens de minister.

Kringlooplandbouw is ongedefinieerde kreet

In eerste instantie klinkt dat heel positief, echter het geeft ook aan waar het probleem ligt. Ten eerste is kringlooplandbouw nog een ongedefinieerde kreet, ten tweede – en misschien wel de belangrijkste – is dat het verdienmodel ontbreekt. Als Landbouw Collectief zou ik betreffende de transitie naar kringlooplandbouw voorlopig dan ook keihard de hakken in het zand houden. Het was de overheid die in de periode van 1995 tot 2015 in een neoliberaal tijdperk alle beperkingen wilde opruimen en afscheid nam van de productschappen, quota, marktbescherming en minimum voedselprijzen.

Rekening bij de boer

Nu is het diezelfde overheid die roept dat het anders moet, maar ze hebben geen enkel idee hoe, lijkt het. Zoals het nu lijkt, komt de rekening bij de boeren te liggen. Zeer goedkoop geld lenen is in dit tijdperk geen enkel probleem. De banken bulken van het spaargeld. Overheid: zorg voor een visie en verdienmodel, verander in Europa en Den Haag de spelregels rond voedselproductie. Daar is behoefte aan.

Overheid: zorg voor een visie en verdienmodel, verander in Europa en Den Haag de spelregels rond voedselproductie. Daar is behoefte aan

Voedsel produceren is wat anders dan gebruiksgoederen produceren. Hierop was tot 1995 ook het Europese landbouwbeleid deels op geschoeid, buiten goed en goedkoop voedsel ging het ook over leefbaarheid op het platteland. Voeg daar een speelveld aan toe waarbinnen de landbouw zich kan wapenen tegen supermarkten en stappen kan maken in duurzaamheid.

Dat geld lenen, kan de sector zelf wel regelen, mits er een verdienmodel is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als haar partij CU voor het handelsakkoord is met Brazilie en Canada dan stelt die kringlooplandbouw niet veel voor. Dus Schouten doe het één of het ander.

 • Alco

  Als een veeboer producten betrekt van buurman akkerbouwer dan noemt men dat geen kringloopboer. Absurd natuurlijk.
  Landbouw is altijd kringloop.
  De mens is een storende factor vanwege zijn riool en luxe.
  Daar moet de aandacht op gevestigd worden.

 • Henk.visscher

  mee eens farmerbn

 • Zuperboer

  CU gaat zeker instemmen met welke handelsakkoord dan ook. Dit soort grote stromingen keren we niet meer in ons land en na de Green Deal is ook de EU op stoom. Slechts een massaal volksprotest (lees:revolte) zal het tij nog kunnen keren. Het is al met al dramatisch wat er gebeurt.

 • Bennie Stevelink

  Ook deze column van Henk Schoonvelde lees ik met veel waardering. Heldere analyse en eveneens helder verwoordt.

 • Bennie Stevelink

  De rol van minister Schouten in deze zou je kunnen vergelijken met een medicijnman in het oerwoud: de medicijnman heeft geen flauw idee wat hij aan de ziekte kan doen, dus hij doet net alsof hij de ziekte kan oplossen met op en neer springen en raar doen.
  De medicijnman gaat dus op en neer springen en raar doen, terwijl de stamleden om hem heen meespelen dat dit genezing brengt voor de ziekte.
  Nep-oplossingen omdat men het werkelijke probleem niet weet op te lossen. Minister Schouten en haar stamleden hebben geen oplossing voor het ontbreken van een verdienmodel.

 • ptheunis501

  Dat de boeren hun land en hun bestaan weg geven aan de (r)overheid. Daar is ze op uit

 • Maas1

  @Bennie en zo is het.
  20 jaar geleden was er al het geluid van een eerlijk verdien model, gaat dat ooit veranderen natuurlijk niet. Het enigste wat ze presteren om via het inleg velletje je verdien model om zeep te helpen en daar moet dan een voedselscheidsrechter aan te pas komen! Ze zijn wel bij machte om de BTW te verhogen op voedselproducten voor eigen staatskas. De boer die verrekt maar,daar tuigen ze geen heffingen voor op die ten goede komen voor de boer. Al zou je geld toe krijgen voor een lening, al weten ze het geld niet meer onder te brengen, bij zulke politieke dwalingen.
  Ga maar lekker zelf investeren in een model die naar bedrijfschaos leidend zal zijn.

 • farmerbn

  Als je boeren meer inkomen gunt dan moet je stoppen met dingen te verbieden. Als je glyfosaat niet verbiedt kunnen boeren glyfosaatvrije producten verkopen voor een extra prijs. Verbiedt je glyfosaat dan is die mogelijkheid er niet meer en krijgen klanten glyfosaatvrije producten zonder meerprijs. Tis niet zo moeilijk Schouten.

 • Attie

  Inderdaad helemaal mee eens, ons jaren lang in een vrijemarkt positie duwen, en nu terug krabbelen. Dat gaat ja nait..

 • Alco

  Wat @ farmerbn zegt kan ik beamen.
  Exclusief kan een betalende markt zijn , maar zodra het overvoerd wordt is de prijs weg en blijf je met de nieuwe regels zitten.
  Daar trappen we nu al zoveel jaren in.

 • josdelaat

  de producten die ik teel daar gaat 97% van de grens over.Dus tegen wereldmarktprijs Nu moet ik minder spuiten en strooien En dan toch geld overhouden Als dat lukt dan heb ik het al 40 jaar niet goed gedaan!

 • Axl

  Hybride landbouw tussen bio en gangbaar druk op supermarkten groter maken dat ze minstens hybride produkten verkopen ook intressant voor hun stijgt hun omzet.
  De gangbare landbouw kan dan voor industrielle verwerking blijven produceren.
  Zag net dat dit in duitsland het plan is.
  En het kan, kijk maar naar eieren in duitsland Freiland en bio eieren is een groot succes geen boer wil terug legbatterei

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.