Boerenblog

6 reacties

‘Wat hebben we het getroffen!’

Wat een vreemde reactie van Pechtold in de uitzending van Jinek dat ‘we’ blij moeten zijn met Carola Schouten.

In eerste instantie dacht ik dat het jammer was dat deze column voor 20 februari klaar moest zijn en dan ook nog eens pas een dag na de 20e gelezen kan worden. Het was leuker geweest om de uitkomst van het stikstofonderzoek van Geesje Rotgers en haar onderzoeksteam al te weten.

Geen zucht van opluchting in Den Haag

Maar na de uitzending van Jinek van woensdagavond was dat gevoel helemaal weg. Toen realiseerde ik mij dat de uitkomst er niet toe doet. Er volgt namelijk geen diepe zucht van opluchting in Den Haag omdat het een misverstand bleek te zijn. Niemand (buiten de boeren om) lijkt blij, opgelucht of hoopvol dat de uitstoot van de veehouderij misschien meevalt en we nu de werkelijke cijfers weten!

Bedankt Carola dat je zo lief bent

Volgens mij heeft niemand er wat aan als de sector die het niet volledig veroorzaakt, miljoenen gaat investeren terwijl een andere sector die het misschien wel veroorzaakt, te weinig investeert. Dan halen we de klimaatdoelen nooit en betalen we dus allemaal te veel. Als de 20e is gebleken dat er bijvoorbeeld maar een klein deel van de investeringen nodig zijn omdat het probleem ook ergens anders ligt, dan verwacht je toch een blije Jinek en Pechtold. Het doel is toch emissie reduceren, dan is iedere oorzaak wegstrepen een stap dichter bij de oplossing.

Twee mailtjes

Maar nee, Jinek concludeert dat het onderzoek niet betrouwbaar kan zijn omdat het door de sector zelf is gedaan. Als dat waar zou zijn, dan moet ik morgen twee dringende mailtjes sturen, de eerste naar Den Haag, want bijna alle onderzoeken die gebruikt worden als onderbouwing van beleid zijn door de sector (politiek) zelf uitgezet. Het tweede mailtje is voor Marc Calon, want een onderzoek door de organisatie zelf naar ledenaantallen kan nooit betrouwbaar zijn, heb ik van Jinek geleerd.

Vreemde reactie van Pechtold

Misschien als ik tijd over heb nog een mail naar Pechtold, wat een vreemde reactie dat ‘we’ blij moeten zijn met Schouten, want er kan wel eens een ander komen en die kan wel een stuk minder lief zijn. Nou vooruit dan maar Alexander, ik zal afsluiten met een bedankje voor Carola Schouten.

Bedankt Carola dat je zo lief bent, want ik begrijp van meneer Pechtold dat het zomaar kan dat de volgende minister de landbouwsector wil saneren, de veestapel halveren, de import wil beperken en ons torenhoge investeringen laten doen gebaseerd op data die niet betrouwbaar is. Nee dat zou wat zijn, gelukkig is dat nu niet aan de orde, wij hebben jou!

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • Dat was bij Nieuwsuur niet anders. Journalist Jeroen Wollaarts stond de antwoorden van Jan Cees Vogelaar niet aan. Daarom onderbrak hij Jan Cees constant en gaf zelf het antwoord dat hij wilde horen. Het begon de avond ervoor reeds toen onze Sieta van Keimpena tegenover hem zat.

  Over vooringenomenheid gesproken.........

  Hij zou toch verheugd moeten zijn dat landbouw.......natuur is en de uitkomst zo positief was?

  Ate Kuipers regio voorzitter NMV Groningen

 • Alco

  Ach Pechthold en consorten kunnen er ook eigenlijk niets aan doen.
  Ze weten namelijk niet beter.
  Dit blijkt wel uit het feit dat hij opperde dat er 2 miljard opgestreken was door de landbouw en dat het niets met de emissie gedaan had.
  Met die twee miljard werden namelijk boeren uitgekocht en nieuwe natuur aangelegd. Zo verdwijnt dat geld voor een groot deel in de bejaarden tehuizen.
  Maar de blijvende boeren hebben er niets aan, alleen maar nieuwe bepalingen.

 • Kringloopboer

  Niemand vertrouwd niemand meer .
  Het zou al veel helpen als de minister duidelijk voor ogen had wie welke pet op heeft .
  Hoeveel boeren ( die daadwerkelijk boer zijn )zijn er lid van LTO.
  Dat geldt ook voor het mesdagfonds .
  Wie zijn de financiers. (Jaarrekening inleveren )
  Dan kunnen wij ons ook een beeld vormen .
  Of mag dat niet ??

 • Alco

  Weet je wat ik weleens zou willen weten?
  Wat de stem keuze is van alle tien NOP op 1 presentatoren.
  Alsmede die van alle actualiteiten programma's.
  En daarbij ook nog eens wat het percentage vega is.

 • famboenink@hetnet.nl

  goed zo dat je de dieper lijntjes begint te zien
  misschien is het leuk om een keer in de twee weken op boerderij.nl
  ecoloog en onderzoeksjournalist rypke zeilmaker
  een podium te geven om verbanden laten zien
  over welk poppetje welk multinational belangetje heeft

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.