Redactieblog

14 reacties

‘Vissers en boeren in dezelfde fuik’

De problemen van vissers zijn gelijk aan die van de boer. De oplossingen van minister Schouten ook.

Dank, beste critici. Vorige week hebben jullie het bewijs geleverd dat jullie veel meer kunnen dan alleen maar afkraken en negatief zijn. Ik trof in de vaak uitgebreide reacties ideeën aan om over na te denken. Dat zal ik zeker doen en kom er in de komende tijd op terug. Niet afzonderlijk natuurlijk, maar gewoon in mijn wekelijkse bijdragen.

Maar nu eerst even naar de vissers. Die hebben vorige week overeenstemming bereikt over het vissen op de Noordzee. Wat opvalt, is dat hun problemen gelijk zijn aan die van de boer. En de oplossing van minister Schouten trouwens ook.

Windmolen- en zonneparken ten koste van visgronden

Eerst de problematiek. Als gevolg van het klimaatakkoord komen er grote windmolenparken in zee. En zonneparken. De eerste, op een afstand van 15 kilometer van de kust van Scheveningen, heeft de stormen goed doorstaan. Dus gaat men door met het ontwikkelen.

Door de wind- en zonneparken op zee vindt de natuurorganisaties dat ze moeten inleveren. De overheid heeft een luisterend oor voor deze natuurminnaars. Daarom krijgen ze meer ruimte op de Noordzee. Dat gaat ten koste van de visgronden. Vissers mogen straks op veel minder plaatsen vissen. Dus dreigt sanering.

Vissers mogen straks op veel minder plaatsen vissen. Sanering dreigt. Voelt u de gelijkenis met de boer?

Voel je de gelijkenis met de boer? Ook hier is de natuur de overwinnaar en mogen boeren inleveren. Al twijfelen we aan de betrouwbaarheid van de gegevens van de beslissers, de trein is in beweging en walst door. Boeren en vissers zitten in hetzelfde schuitje.

Minister koopt vissers en boeren uit

De oplossing, die minister Schouten bedenkt, is ook dezelfde voor boer en visser. De natuur mag uitbreiden en de minister komt met een zak geld. Gevolg: minder kotters en dus vissers. Net als bij de boeren. Die worden uitgekocht. Gevolgd: minder boeren en minder vee. Bij beiden wordt duurzaam werken beloond. Alles op basis van vrijwilligheid – voorlopig althans – en geen enkele dwang.

Denk je echt dat rond natuurgebieden, maar ook op de veenweide, de boer in alle vrijheid kan beslissen of hij ermee wil stoppen?

Geloof je dat? Denk je echt dat rond de natuurgebieden, maar ook op de veenweide, de boer in alle vrijheid kan beslissen of hij ermee wil stoppen? Vergeet het maar. Eerst komt de zachte hand met een zak geld met het aanbod te vertrekken. Doe je dat niet, dan wordt met nieuwe regels en andere waterpeilen je het boeren onmogelijk gemaakt.

Landbouw- en visserijsector verarmen

De boer zonder opvolger kiest voor de zak geld en stopt. Of hij probeert op andere wijze te profiteren van de stikstofruimte die hij heeft. Verhuren of verkopen lijkt een mogelijkheid. Het effect is dat geld en productieruimte verdwijnen naar buiten landbouw en visserij. Individuen kunnen er rijk van worden. De landbouw- en visserijsector verarmen. De tijd van de ‘divanmelkers’ komt terug.

Laatste reacties

 • Attie

  In dezelfde fuik, met dit verschil dat het visje duurder wordt, en melk duurzamer tegen de zelfde prijs afgezet moet worden...🤔

 • @123

  Nederland is een verrot land aan het worden met dank aan de huidige politiek,het klimaatakkoord waar geen kiezer over mee kon beslissen wordt ons door de strot geduwd.

 • Zuperboer

  Het is te hopen dat bij genoeg Europeanen de schellen van de ogen komen te vallen. Maar de stille diplomatie is al decennia bezig en zal vrijwel niet tot stoppen zijn te brengen. Er is een debacle in de maak. En we zijn er allemaal getuige van.

 • info295

  @123 Nederland een verrot land aan het worden !? Dat is het al heel lang alleen nu komt het allemaal aan het licht !!!!

 • m.de.vries3

  Kijk eens in de geschiedenis,leren we wat of niet.
  Mao van China wilde een sterk industriestaat maken ong. 40-80 jaar? geleden. En voedselproduktie? Ong.40000000? mensen omgekomen en velen door honger!

 • farmerbn

  Nogmaals de vraag: Wie melkt er nog koeien in 2030? Wie wil er dan ruim 200 melken en wie heeft geld genoeg om er 100 ha onder te leggen?

 • m.de.vries3

  Onze voorouders gingen in de gouden eeuw Noord Holland droogleggen en ons voedselprodutie veilig stellen. Je kan beter goed voedsel verkopen dan voedsel aankopen.

 • veldzicht

  Zo lang er nog voedsel in overvloed is tegen lage prijzen zal er weinig veranderen ben ik bang en sta je als boer en tuinder onderaan op de maatschappelijke ladder en zijn andere dingen belangrijker als voedsel.Of zo als mijn Vader zaliger vroeger zij; het wordt pas goed voor de boeren als de granaten je om de oren vliegen ik vond het altijd wat vreemd maar er zit wel iets in.

 • vaumbeeck

  inderdaad , veldzicht.
  te veel van onze collega's hebben het nog altijd niet door, wij kunnen geen enkele veldslag winnen zolang basisvoedsel goedkoop en overvloedig voorhanden is.
  Het is een stuk onze eigen schuld, verdien je niet genoeg, dan produceren we gewoon nog wat meer. Prachtig voor de mensen , niet zo voor de boeren.
  Als de klimaatverandering wat sneller zou doorzetten kan voedsel terug waarde krijgen.
  Het zal voor na mijn tijd zijn vrees ik.

 • agratax(1)

  @m.de.vries3. Van de geschiedenis kan geen Nederlander meer wat leren, geschiedenis is tot een bijvak geworden een keuze vak. Met andere woorden je kunt dit vak beter laten vallen, scheelt je veel tijd. Zolang de mensen de geschiedenis niet kennen, weten ze dus niet hoe het was en al helemaal niet hoe het gaat worden. In het verleden ligt en heden en in het heden de toekomst.

 • agratax(1)

  Welke invloed de windturbines op flora en fauna van de Noordzee en de kust hebben weet niemand, doet men ook geen onderzoek na of althans hier komen geen uitslagen van in de openbaarheid. Dit geeft te denken. Na 1953 ten tijde van de Delta Werken zijn er ook niet of nauwelijks onderzoeken gedaan naar de veranderingen van de stroom langs de kustlijn en de gevolgen voor de Waddenzee na afsluiting van de Zeearmen.
  Wat mij nog het meest verbaasd is de Angst die de Natuurvrienden hebben voor de aftakeling van de Waddenzee en in 1 adem noemen ze de zeespiegelstijging met > 3 mtr. Als dit werkelijkheid wordt, is er geen Waddenzee meer. Waarom dan miljoenen in dit verloren gebied pompen, dit geld kan nuttiger besteed worden lijkt me. Het beleid gericht op voedselzekerheid, het speerpunt van FAO wordt door het hele moderne klimaat beleid met voeten getreden.

 • veldzicht

  Inderdaad @ agratax 1,Als er nu nog met de afsluitdijk moest worden begonnen was hij er nooit meer gekomen.Alleen de nadelen,en dan vooral voor de natuur, worden breed uitgemeten en over de voordelen mag niet worden gepraat.

 • gjh

  vissers en boeren hebben 1 ding gemeen ze hebben allebei een minister die veel bla bla heeft en totaal geen visie heeft voor de toekomst je wordt echt hopeloos van deze minister . Deze boerendochter moet zo snel mogelijk vertrekken zodat er iemand komt die wel visie heeft

 • Attie

  Farmerbn, denk dat boeren hun bedrijf meer gaan optimaliseren, met misschien 'divanmelkerij' als tweede tak? Hoe is dat eigenlijk in Frankrijk, kun je daar met gestrekte pootjes nog wat bijklussen..??

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.