Redactieblog

16 reacties

‘Rechters en Baudet, macht en rechtvaardigheid’

Rechters mogen wat betreft de overheid nog veel strakker controleren, in het belang van de rechtvaardigheid.

Er zijn kennelijk nogal wat lezers van Boerderij die op Forum voor Democratie (FvD) hebben gestemd. Volgens de redactie komen veel reacties binnen op de terloopse opmerking waarin ik stemmers op Baudet (vanwege diens klimaatontkenning) mafketels heb genoemd. Sommigen willen zelfs hun abonnement opzeggen.

Aan de ene kant is het natuurlijk niet zo netjes van mij om mensen uit te schelden voor mafketel. Aan de andere kant is het volgens mij een nogal onschuldige aanduiding. Je kan het veel sterker uitdrukken als je zou willen. Het laat maar weer eens zien dat iedereen tegenwoordig behoorlijk lange tenen heeft. Het is gekwetstheid en verongelijktheid alom. Ook bij lezers van Boerderij.

Rechterlijke macht houdt bestuur aan eigen regels

Een andere kwestie die Baudet aan de orde heeft gesteld, is de invloed van de rechterlijke macht. De uitspraken van rechters zouden zich op het terrein van de politiek begeven en dat mag niet van FvD. Hij waarschuwde voor “de sluipende machtsgreep die de rechterlijke macht in Nederland onderneemt. De democratie wordt steeds verder buitenspel gezet. Dikastocratie is de achilleshiel van de rechtsstaat.” Mooi moeilijk woord weer!

Wat de Hoge Raad tegenwoordig doet, grenst aan taakverwaarlozing

Het is inderdaad zo dat rechters een enkele keer bestuur en wetgever terugfluiten. Zij doen dat zeker niet zomaar, omdat ze er anders over denken, maar omdat besluiten in strijd zijn met hoger recht. Zo is het bijvoorbeeld gegaan met het afschieten van het PAS. Dat was in strijd met de Habitatrichtlijn. En die richtlijn is ook via politieke besluitvorming tot stand gekomen. Het bestuur wordt dus aan de eigen regels gehouden.

Overheid krijgt in rechterlijke uitspraken meestal gelijk

Ik weet niet of Baudet een analyse van onze rechtspraak heeft gemaakt, maar ik zie elke week zo’n achthonderd uitspraken die op rechtspraak.nl worden gezet, in misschien de helft waarvan de overheid partij is. Ik krijg daarvan een heel andere indruk: in de overgrote meerderheid van de uitspraken krijgt de overheid gewoon gelijk.

Rechters mogen wat mij betreft de overheid nog veel strakker controleren

Wat de Hoge Raad tegenwoordig doet, grenst aan taakverwaarlozing, de Raad van State wijst zowat alle beroepen tegen bestemmingsplannen af (of een gemeente moet er wel heel erg een potje van maken) en wat het College van Beroep voor het bedrijfsleven in bijvoorbeeld de fosfaatzaken presteert, is om moedeloos van te worden. In die uitspraken zegt men dat bijvoorbeeld ‘de wetgever bewust gekozen heeft voor een beperkte knelgevallenvoorziening’. De rechter laat dat dan verder zo, ook bij miljoenenschades.

Kortom: rechters mogen wat mij betreft de overheid nog veel strakker controleren, in het belang van de rechtvaardigheid. Er zijn landen waar de rechters precies doen wat de president wil. Geloof me, dat is geen pretje voor de burgers. Daar is geen rechtsstaat. ‘Mafketel’ is een te zwakke term.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Wat de rechters in dezen gedaan hebben is aantonen dat de politiek niet volledig op zijn taak is toegerust. Den Haag maar ook Brussel stellen snelheid boven kwaliteit van de wetgeving. Hadden de dames en heren politici de wet die ze even door d eKamers wilden jagen eerst goed hadden laten nakijken op alle mogelijke gevolgen m.b.t. reeds bestaande wetten, hadden ze vermoedelijk deze "verrassingen" niet gekregen. Of moet ik zeggen dat ze deze "achterdeur" bewust in de wet hebben laten zitten, om de burgers eerst gerust te stellen en om daarna de rechter de schuld te geven als die dit gat gebruikt om een bezwaar toe te wijzen??
  De opmerking "De rechters mogen de overheid nog veel strakker controleren" kan ik onderschrijven als ze dit maar doen voor de betreffende wetten en regels zijn aangenomen door de politiek, zodat de Kamerleden weten wat ze aannemen en wat de gevolgen voor de burger en het land zijn.

 • farmerbn

  Volgens Bruil heeft de kiezer altijd gelijk tenzij die FvD kiest. Dan is hij een mafketel.

 • meter

  Niets mis met het feit dat de rechterlijke macht de overheid controleert op haar beleid en op de vingers tikt bij de uitvoering ervan. Echter worden handelingen van de overheid maar ook bedrijfsleven eerstemaals toegestaan om ze vervolgens achteraf bij nader inzien jaren later toch maar terug te draaien. Daarmee is ze dus ook niet consequent en niet betrouwbaar in mijn ogen. Daar hoef je echt geen mafketel voor te zijn om dat te begrijpen.

 • @123

  Er staat ook een stukje op interessantetijden.nl " Raad van State blijkt Rutte's windmolenadvocaat " ,zo geheel onafhankelijk is die club nou ook weer niet.

 • Gebageit

  Willem je bent een mafketel 😉
  Maar de gerechtelijke macht in perken, dan ben je als land niet beter als een bananenrepubliek!
  Maar ik vind wel dat rechters niet moeten zeggen wat de politiek moet gaan doen , maar moeten oordelen wat de politiek doet, wel of niet kan.
  Maar dat probleem ligt niet aan de rechters maar aan de politiek die wetten maak met 101 uitzonderingen of met hoop open eindjes. Dus ik denk dat de politiek betere wetten moet maken!

 • Firma Vellenga

  Wat ik niet begrijp is dat bijna alle boeren al een paar jaar helemaal tot de top van hun kunnen gaan door dit kabinet. er zijn er die hun woede uiten door te gaan demonstreren of zich te laten horen/zien op een andere wijze. Dus een duidelijk teken dat we het niet meer trekken met dit kabinet. Maar toch blijft de heer Bruil het verdedigen. De frisse wind die de heer Baudet in mijn ogen heeft, die nog tegen de regels in durft te gaan die zelf aangeeft door al dat onrecht zich heeft op gewerkt naar de kamer toe om een tegengeluid te laten horen. In mijn ogen kan hij ons nog iets redden van de ondergang van de boeren. Zelfs het woord: mafketel bij Baudet geeft mij al kromme tenen van ergernis. Mijn enige reden om nog lid te zijn van de Boerderij is om hieraan een tegengeluid te kunnen geven. Net zoals Baudet doet in de kamer.

 • JC Vogelaar

  Willem vraagje,
  Tom de Graaf Vice president Raad van State D66
  D66 die halvering veestapel wil.

  Uitspraak stikstof RvS
  Toeval?

  Sprookje?

  Vriendelijke groet,
  Jan Cees

 • ENDE902

  En vergeet niet, dat D'66 vindt, dat ze het morele kompas in handen heeft en daarmee de rest van de samenleving hun normen en waarden moet bij brengen.

 • jhp

  Geachte heer Bruil, de richting van de uitspraak is van groter belang, of het nu voor of tegen is.

 • Bennie Stevelink

  Er staat op dit moment een interessant artikel op deze site van Sybe Schaap. Hij wijst erop dat veel problemen worden veroorzaakt door halfbakken wetten. Wetten met veel losse einden die later noodgedwongen door de rechter moeten worden ingevuld.
  Hierdoor wordt de rechter in een politieke positie gedwongen. Niet de keuze van de rechter maar het onvermijdelijke gevolg van falende politiek.

  Baudet kan hier wat aan doen door in de Kamer dmv moties bij te dragen aan betere wetgeving. Of, door in de media de zwakke wetgeving te bekritiseren.
  Dit doet Baudet niet, hij gaat inplaats daarvan de bevolking ophitsen tegen de rechterlijke macht en ondermijnt daarmee de rechtsstaat. Hij verschaft groepen in de samenleving een legitimatie voor eigengerechtig handelen, desnoods met geweld. Dit zijn “bruine” activiteiten. Ook FDF en JC Vogelaar zijn hier mee bezig.

  Als ik wijs op de “bruine hemden” die ze dragen, krijg ik een hoop shit over mij heen.
  Hoeveel shit ik ook over mij heen krijg, ik blijf er op wijzen.

 • Alco

  Het is nóóóg dommer om vergelijkingen te rechtvaardigen.

 • Maas1

  Je ziet het wel vaker dat de gevestigde orde verkrampt als er een nieuweling aan het front treedt.
  Datzelfde hebben we gezien bij de discussie met Pim Fortuyn en Ad Melkert, tenenkrommend prachtig volksvermaak!
  Om nu de kiezers te bestempelen als mafketels vind ik opmerkelijk bij stemmers op FvD.
  De stuurloze glazenstolp met mafketels aan het roer die niet de kennis en kunde hebben om goede wetten te maken want daar schort het aan, binnen de ring elkaar publiekelijk verrot schelden, een attractiepark op zich.
  De versplintering van het politieke landschap landelijk doet men wat provinciaal verschillen de regelgeving en gemeentelijk.
  Daarmee komen we bij het vaasje van Rutte uit,een zelf gecreëerde versplintering met de verbrasten van het poldermodel.
  Uit onvrede keren wellicht vele de gevestigde orde de rug toe
  Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, dit geld ook voor de gevestigde orde.


 • fietskip

  @Bennie en Willem, soms kun je beter je mond houden of niets schrijven. Is misschien best moeilijk maar wel beter.

 • bori

  Zou het zo kunnen zijn dat de rechtelijke macht in dit land de resultante is van de jaren lange LINKSE FRAMING van de samenleving ?

 • daan1908

  lllll

 • melkveehouder .

  Willem, ik hoef jou niet uit te leggen hoe het ‘recht’ in het bestuursrecht werkt. Een podium om de burger het gevoel te geven dat er zoiets als recht bestaat. Niets is minder waar in het bestuursrecht. In werkelijkheid is het een systeem om de overheid vrij te pleiten in situaties waarin ze dreigt in haar eigen mes te vallen. Het hele bestuursrecht wordt niet voor niets door de Staat gefinancierd en worden de leden/voorzitter bij de Raad van State politiek gekozen.

  Daarbovenop worden rechters voor het leven gekozen en hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Dat er uitspraken worden gedaan waarvan zelfs jij schrijft dat je je schaamt voor je collega’s zegt genoeg. Desondanks bestaan misstanden c.q. ‘gewenste uitspraken’ kennelijk niet in de rechtspraak. Althans, die worden niet erkend, laat staan bestraft, en gedupeerden blijven met de brokken achter. En dat noemt men rechtspraak?

  Dat je niet aan je eigen tak gaat zagen snap ik wel, maar Je hoeft het ook niet mooier te maken dan het is. Sinds internet zijn intrede heeft gedaan kun je niet iedere burger meer alles als zoete koek verkopen!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.