Redactieblog

34 reactieslaatste update:3 feb 2020

‘Klimaatopgave: je weet niet waar je goed aan doet’

Mensen willen best wat doen voor klimaat, maar wat dan?

Het is niet uitgesloten dat veel landgenoten best wat willen doen voor het klimaat. Een enkele mafketel die op Baudet stemt daargelaten misschien. Maar het probleem is: je weet niet waar je goed aan doet. Een elektrische auto kopen? Ja, maar hoe zit het dan met die zeldzame metalen die in die batterijen zitten en door kinderen in Afrika uit de grond worden gehaald? En wat als de auto naar de sloop moet? Is dat allemaal wel duurzaam?

Waterstof

Zonnepanelen aanschaffen dan maar? Hetzelfde probleem: onzekerheid over grondstoffen en recycling. Een warmtepomp vereist drastische isolatiemaatregelen, is dat wel rendabel? Als we alles elektrisch maken, moet er € 700 miljard geïnvesteerd worden in ons elektriciteitsnet. En stel nou eens dat over een paar jaar waterstof beschikbaar komt? Daar zijn al proeven mee in Rotterdam en dat ziet er goed uit. Waterstof kan door het aardgasnet met enige aanpassingen, dat kost maar € 70 miljard. Ook waterstof vergt energie om te produceren, maar dat kan dan weer met zonnepanelen in de Sahara. Is dat dan geopolitiek wel handig, of toch beter dan gas uit Rusland? Hoe dan ook: daar liggen je zonnepanelen nutteloos te wezen.

Investeren in duurzaamheid is misschien een onzinnige investering

Investering misschien onzinnig

Kortom: je weet niet waar je goed aan doet. Je investeert in duurzaamheid, maar misschien is het wel een onzinnige investering. Ook voor de landbouw geldt dat. In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over de reductie van broeikasgassen, CO2, lachgas en methaan. Maar ja, nu is er weer een Amerikaanse wetenschapper – lees ik in het blad Veeteelt – die beweert dat koeien ten onrechte worden aangewezen als vervuilers. “Methaan heeft een levenscyclus van 12 jaar. Na 12 jaar is de methaan die een koe uitademt, uit de atmosfeer verdwenen en weer opgenomen door onder andere het gras dat zij eet.” Maar ja, anderen bestrijden dat weer en zeggen: bij de reductie van methaan zie je juist snel effect. Minder koeien dus, vooral in India.

Daarom doet Wageningen nu onderzoek naar methaan uit koeien. Misschien valt daar wat aan te doen, met aanpassing van het voer bijvoorbeeld.

Achterblijvers

Het ministerie van LNV laat op dit moment onderzoek doen naar wat er moet gebeuren als de landbouw de klimaatdoelen niet haalt. Hoe moeten achterblijvers dan worden aangepakt? Over het nut van zo’n onderzoek kan verschillend worden gedacht, maar wel moet worden opgemerkt dat het ministerie hier nu eens ver vooruit kijkt. We hebben het immers over de lange termijn. En dat alleen al valt te prijzen. Intussen weet je niet waar je goed aan doet. Zelf wacht ik ook nog maar even af. Misschien valt het allemaal mee of komt er een oplossing waar we nu nog niet aan denken. Tenslotte geldt nog steeds: hardlopers zijn doodlopers.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Kortom rustig aan met alle klimaathysterie. Of zoals ze t hier zeggen: Kump tied, kump road...

 • john***

  Tot nu toe zijn de enigste maatregelen die werken de groep die in de portemonnee gevoeld worden zoals een lage bijtelling of vrijgesteld worden van energiebelasting. Zijn die er niet dan doet geen nederlander mee uit vrije wil.

 • Jan 10

  Leuk van een jurist, enkele mafketel die op Baudet stemt.
  Lopen veel mafketels rond in Nederland dan.
  Baudet is wel een van de weinigen die op de remt trapt als het gaat over klimaat hysterie.

 • boerderij12

  willem bruil is zelf een mafketel

 • Henk.visscher

  Leuk van een jurist, enkele mafketel die op Baudet stemt., prima als je er zo over denkt, maar waarom noem je dan de partij van de dieren ook niet.

 • T@deler

  Wat een flapdrol.

 • veldzicht

  Ik ben blij met Baudet,Een van de weinigen die tenminste nog wat tegen geluid laat horen tegen over alle klimaat gekte.Van de milieu kant wordt ook maar alles bij elkaar gelogen en feiten verdraaid wat ze het beste uitkomt.Zelfs kinderen,die van toeten of blazen afweten,worden ingezet om de mensen angst aan te jagen met hun doem scenario,s.Voor zowel van de milieu kant als de producenten van alternatieve energie staan er miljarden op het spel ,dan is het belangrijk de angst er goed in te houden.

 • anoniem 001

  willem (br)UIL🖕🖕🖕

 • kleine boer

  wederom waardeloze column dat gaat de boerderij toch een keer leden kosten zo

 • a van Gerwen

  Gaat Willem Bruil na z'n betoog dan toch stiekem om op Baudet stemmen, die wacht immers ook af.

 • moi !

  Als je nu rendement kunt behalen uit zonnepanelen ,waarom niet?

 • 306lsa

  Er is ook een fvd journaal op YouTube
  Gewoon even fvd journaal in typen

 • veldzicht

  Dan moet je gauw zonnepanelen aanschaffen,of het milieu daar nou zoveel mee opschiet is een ander verhaal.De afgelopen maanden hebben ze practisch niets gedaan.Bij mij 50 panelen ruim €10,- daar word ik ook niet rijk van.

 • Kringloopboer

  Hard lopers zijn doodlopers zegt ie aan het eind maar voor co2 liggen er al afspraken binnen de EU die zullen verweven worden in de green deal .
  En wie dan achterblijft valt af .
  Gewoon kijken naar rendement.

 • Sjefo

  Bruil, jij noemt tientallen of meer nog zelfs onzekere aspecten om de duurzaamheid te bevorderen en sterker nog ik hoor jou geen enkele positieve oplossing noemen.
  Bruil wie is hier de “mafketel” jij of de KIEZERS voor Baudet ?
  Niet zo’n moeilijke vraag hè Bruil !!

 • Maas1

  Dhr Bruil grappig om te zien hoe je in deze column je zelf neerzet als de radeloze betweterige Hollander die niet weet hoe de puzzel gelegd moet worden. Deze caravaan van het elitaire geneuzel zien wij als boeren reeds veelvuldig voorbij steggelen.

 • famboenink@hetnet.nl

  Een enkele mafketel die op Baudet stemt daargelaten misschien.
  en ruim 33 procent van de ecologen die gelooft dat de mens geen enkele invloed heeft op klimaatverandering met deze kleine wijziging ben ik 100 procent met de tekst eens

 • Kringloopboer

  Dat klopt , er zal een hele rij aan maatregelen nodig zijn en dat heeft krimp van de veestapel tot gevolg

 • kleine boer

  Kringloopboer en de bevolking kan gewoon doorgroeien?

 • Alco

  Wat zijn er nog veel domme mensen.
  Gezien de motivatie om elektrisch te rijden al.
  Weet zo'n man dan niet dat die stroom opgewekt moet worden.

 • Maas1

  @ Kringloopboer ik denk dat de krimp van de veestapel eerder komt van boeren die zeggen je verrek maar met het ( Europeese) beleid ga het maar lekker zelf doen.
  Handels Verdragen sluiten die niet aan onze standaarden en dierenwelzijns eisen voldoen, dat zal de Europeese boer verdrijven.

 • famboenink@hetnet.nl

  bleu tiger studio Rypke Zeilmaker opgepakt!
  bizar verhaal allemaal kijken

 • renilda

  als je op baudet stem kun je een mafketel zijn maar op verschillende andere partijen moet je goed gek zijn

 • Firma Vellenga

  Heer Bruil, ook wij dragen Baudet op handen. Een jonge man die er in durft te springen Een jonge man die nog niet alles weet maar die op komt voor onze sector. Hij zal vaak achterom moeten kijken of het niet net als Pim Fortuin gaat aflopen. En ja, ook Rypke Zeilmaker verdient onze steun. Ik vind het zo jammer dat mensen zoals u die zich jurist noemt zo negatief uitlaat over mensen waar ik nog hoop uitput. Alsof u ook in het complot zit.

 • 306lsa

  kunnen we dan ook misschien het filmpje op youtube:keuringsdienst van waren ,planetproof melk zien? alles is heel erg goed gedaan door de boeren en melkfabriek maar het einde van het filmpje komt de afsluitende woorden van iemand aan de telefoon en dat is ........................
  hoe je wordt beloond voor de klimaat inspanningen😟

 • Henk.visscher

  een ding heeft hij wel gelijk in hoor, veel Nederlanders weten echt niet meer hoe het zit, wat goed is wat fout is, wat waar is en wat niet waar is

 • Kringloopboer

  Baudet moest eerst nog het verschil tussen emmesie en depositie uitgelegd worden .
  Wat verwacht je daar nu van ??.
  Visieloos populistisch gegil ??

 • Kringloopboer

  Problemen met co2 waaien niet meer over extensievering gaat gewoon door .Nederland zit vol .ook met mensen .
  We zullen ons moeten oriënteren op een nieuw verdienmodel

 • JC Vogelaar

  Kringloopboer kun jij mij het verschil uitleggen tussen de emissie en de depositie van de Nederlandse veehouderij??

 • @123

  Heer Bruil, de grootste mafketels zijn toch diegene die Timmermans aan zijn zetel en zijn huidige positie geholpen hebben,ze weten nog bijlange niet wat het de gemiddelde boer ,burger, gaat kosten met een effect dat niet te berekenen is ,dan maar een mafketel als Baudet die er met gbv tegen ingaat.

 • Kringloopboer

  @jc vogelaar de emmesie is 4× groter als de depositie

 • melkveehouder .

  @kringloopboer. Sorry hoor, maar jouw beantwoording van de vraag van JC Vogelaar is er een die past bij een zwammerige politicus. Als je twee keer emmesie schrijft in plaats van emissie mag ik aannemen dat je er weinig over gelezen hebt Dus een beetje van de welbekende pot die de ketel verwijt zou ik zeggen.

 • @123

  Kringloopboer is allang door de mand gevallen als zijnde een niet bestaande boer ,een trol om de boel hier op te stangen.

 • Johannushoeve cv

  <>

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.