Commentaar

9 reacties

‘Iets meer ruimte door nieuwe stikstofaanpak’

Veel stikstofgeld gaat naar stoppers.

Wat te denken van de stikstofmaatregelen waar het kabinet vrijdag mee kwam? Die zijn in vergelijking met de plannen van vorig najaar positiever voor boeren.

Bij extern salderen mag de stopper naast de ammoniakruimte ook de dier- of fosfaatrechten verkopen – tenminste bij verkoop aan een andere partij dan de overheid. Dat is een kleine verbetering, want eerst zouden die rechten ‘doorgehaald’ worden. Verder is opnieuw toegezegd dat beweiden en bemesten niet vergunningplichtig worden. Je zou nu toch moeten kunnen aannemen dat het ook goed komt.

Geld blijkt geen probleem

Dat ammoniakruimte verleasbaar wordt, kan ondernemers soms net wat bewegingsruimte bieden. En dan de uitbreiding van de saneringsregeling varkenshouderij. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kan straks meedoen. En voor de speciale stikstof-uitkoopregeling, is maar liefst € 350 miljoen uitgetrokken. Geld is niet het grootste probleem voor Rutte en Schouten, zo blijkt maar weer.

Geld is niet het grootste probleem voor Rutte en Schouten, zo blijkt maar weer

Is het dan allemaal positief? Helaas niet. Het Landbouw Collectief maakte vrijdagochtend na het gesprek met premier Rutte en minister Schouten meteen een principieel punt: het is allemaal wel erg gericht op de stoppers. Zou je in plaats van het uitkopen van boeren, ook al gebeurt dat op vrijwillige basis, niet meer moeten mikken op de blijvers? Daarvoor is ‘maar’ € 172 miljoen uitgetrokken.

Blijvers ruimte bieden werkt

Nu zijn de uitkoopregelingen juist bedoeld om de blijvers ruimte te bieden. Dat dit werkt, blijkt nu al op de mestmarkt. Mestafzetkosten zijn merkbaar gedaald. Toch heeft voorzitter Aalt Dijkhuizen een punt, zeker psychologisch. De onvrede in de sector komt niet alleen door beleid maar ook door een gevoel van onderwaardering, en dat bestrijd je niet met een uitkoopregeling.

Strategische zet

Dijkhuizens kritiek heeft ook een strategische kant. Regeringsbeleid omarmen past in dit stadium totaal niet in het doel van met name Farmers Defence Force, op dit moment de dominante partij in het Landbouw Collectief. FDF is sowieso meer van de harde actie dan van het poldermodel, en wil nu het liefst tijd rekken tot het Mesdagfonds met zijn bevindingen over de RIVM-cijfers komt. In de hoop dat die een bom onder het beleid leggen.

De onvrede in de sector komt niet alleen door beleid maar ook door een gevoel van onderwaardering

Zelden werd zo’n voorschot genomen op de uitkomst van onderzoek dat nog bezig is. Uiteraard is het zaak dat straks de uitslag een plek krijgt in de verdere beleidsonderbouwing. Toch is het beter dat niet alles en iedereen daarop wacht. En met deze nieuwe maatregelen hoeft dat ook niet.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Had liever een artikel gezien over het rapport van Evert mouw maar kennelijk past het niet in het straatje van de boerderij

 • 112

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  zonde van het geld . de zorg heeft het hard nodig

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • @123

  De redactievergadering van vanmorgen is allang voorbij en geen aandacht voor het rapport van Evert Mouw over het RIVM , geen aandacht voor de inbreng van Hermen Vreugdenhil op prikkebord.nl over de schandalige tot standkoming van de NB vergunning van de Amercentrale ,waar zover mij bekend is de groenlinkse gedeputeerde Rik Grashoff bij betrokken was,kijk ook even op boerenbusiness.nl over een item van Jaap Majoor " Wordt er in de natuur met 2 maten gemeten" over de bijdrage of opname van Co2 door de landbouw allemaal zaken die hier iedereen aangaat maar de boerderij zwijgt.

 • Henk.visscher

  Dat gewaadeerd worden of niet, maak ik mij niet zo druk om, mijn omgeving is postitief over de landbouw, dat zijn de mensen waar ik mee omgaan, hun mening telt alleen ,heb een opvolger, het gaat er mij om dat ik eerlijk word behandeld, met feiten, ik ben dit wanbeleid, gestoeld op emotie en aanames, en de potencielekiezers meer dan spuuchzat.
  Als ik nu controle zou krijgen, en ik ik mijn hart zou volgen, die persoon gelijk van mijn erf afzetten,stelletjes wijsneuzen ik doe het niet want ik heb mij zelf ermee, maar anders...

 • farmerbn

  Dijkhuizen kan het best even naar Vogelaar bellen en vragen wat er zoal staat te gebeuren 20 feb. Komt er goed nieuws voor de boeren dan kan hij beter wat afremmen maar als de landbouw er niet zo gunstig uitkomt dan is nu een deal maken optimaal. Maar ook Rutte heeft natuurlijk wat vragen gesteld aan RIVM over de uitkomst ( RIVM weet natuurlijk ook wel hoe het afloopt). Maakt Rutte haast dan kan FDF beter wat extra tijd nemen.

 • haj146

  Inderdaad Henk Visscher. Gewaardeerd worden m’n reet. Interesseert me niks. Het grote probleem voor ons is een onbetrouwbare onwerkbare overheid.
  Verder zoals hier geschreven staan; dat weiden en bemesten is wet. De MOB doet niks anders dan de wet volgen en aanvechten. Hebben ze al keer gewonnen. Schouten zal dus nu de wet moeten veranderen anders verliezen ze weer. Schouten beloofd veel maar is een onbetrouwbaar stuk vreten.

 • Maas1

  Soms moet je gas geven en soms moet je remmen!
  Je kunt het zien als een bedreiging en je kunt het zien als een kans.

 • Drikus Dekker

  Gewoon een ziek land !!! Luister op dit moment naar radio 1 met een interview van Vissers die worden ook massaal uit/op gekocht...echt gaan jullie allemaal lekker verder.helemaal niets deugt er aan dit kabinet bin d,r goed verdrietig van.en wat nog erger is dat niemand het wil zien .

 • kanaal

  geen beleid op foute cijfers en leugens.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.