Commentaar

27 reactieslaatste update:18 feb 2020

‘Het sprookje van de kringlooplandbouw’

Er komt een omschakelfonds voor boeren die willen overschakelen op kringlooplandbouw. Wonderlijk, want er ligt geen kant-en-klaarrecept voor kringlooplandbouw en al helemaal niet als oplossing voor de stikstofkwestie.

Kringlooplandbouw krijgt veel aandacht in de laatste stikstofplannen van minister Schouten. Er komt zelfs een heus omschakelfonds voor boeren die ‘willen omschakelen naar kringlooplandbouw’. Het lijkt erop dat de minister begint te geloven in haar eigen sprookje.

Dit voorop: er is niets tegen het idee van een kringloop. Sterker, landbouw heeft altijd te maken met kringlopen. Het voorkomen van verlies van waardevolle en soms vervuilende stoffen naar het milieu is een nobel streven.

Het lijkt erop dat de minister begint te geloven in haar eigen sprookje

Maar, ‘de kringlooplandbouw’ bestaat niet. Het is niet iets waarop je als boer op over kunt stappen, en al helemaal niet als oplossing van het stikstofprobleem dat Nederland heeft. De rapportage die de minister vorige zomer naar buiten bracht, een jaar na de lancering van haar visie, laat dat perfect zien. Er is een lange lijst van bedrijfsactiviteiten die op sommige punten overeenkomen met het idee van kringlooplandbouw. Dat varieert van lokale verkoop tot ‘ander voer’ tot ‘natuurinclusief’ boeren. Maar geen enkel bedrijf is helemaal ‘kringloop’ en sommige vormen van kringlooplandbouw doen niks tegen ammoniakuitstoot.

Geen kant-en-klaarmodel

Het is als met de nieuwe kleren van de keizer. Iedereen roept ‘hoera’ en ‘prachtig’. Zolang het gaat om vergezichten is daar niet zo veel op tegen, maar nu het als concreet model wordt voorgesteld waarop je zou kunnen overstappen, wordt het tijd dat dit sprookje wordt doorgeprikt. Kringlooplandbouw is een idee, geen kant-en-klaarmodel.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat is de definitie van kringlooplandbouw? Moeten de mineralen van de landbouwproducten die over de hele wereld verkocht zijn weer terugkeren op de akker van de producent?

 • Alco

  Klasse Johan!
  Goede benadering.

 • Zuperboer

  Lees ik nu De Speld ....

 • ptheunis501

  Zo is het en niet anders, een sprookje dat achter een bureau gedroomd is

 • agratax(1)

  @farmerbn. Mineralen terug naar producent is waar de Milieu Goeroe's in geloven en dan ook prediken. Ik zou zeggen wat we nu doen is in grote lijnen al Kringloop, de stront (afval dierlijke productie en rioolslib) terug naar boeren land in die hoeveelheden die nodig zijn voor de komende productie. Deze praktijk is voor de Groenen te eenvoudig en dus FOUT. Hun droom is eigenlijk een kringloop van maximaal Nederland m.a.w. wat we hier produceren is wat Nederland mag opeten en de eventuele mest + rioolslib terug naar het land en geen extra minerale gift anders dan nog wat Natuurterrein materiaal verwerkt tot Japanse Super Compost. Hoe deze mensen de grond bewerking en andere bewerkingen zien is nog niet duidelijk geworden voor mij. Mag er nog wel energie worden aangevoerd via elektra en diesel of terug naar Opa en Oma met paardenkracht, gevoed met eigen haver en hooi. Ik heb het gevoel dat ook Den Haag niet verder komt dan achter de Goeroe's aan lopen om het Stemverlies zo klein mogelijk te houden.

 • famboenink@hetnet.nl

  de nieuwe kleren van de keizer
  er was eens een keizer die die nieuwe klere wou
  maar tevreden was hij niet niet gouw
  toen kwam er een man een die zij nou ik maak voor jouw een pak dat alle slimme
  mensen kunnen zien naar weken brieen en weven vroeg de koning aan lakei kijk jij even
  maar die schrok zich hij zag breien en weven knippen maar zag geen kleren
  met passen was eidereen lovend wat een prachtig kostuum
  toen het gewone volk kwam kijken wat een pret bleek de keizer in zijn hemd gezet en werd tegelijkertijd het paleis en koninklijken juwelen gestolen
  kringlooplandbouw lijkt verzinsels van zulke adviseurs

 • ENDE902

  Het is wel frappant dat de mensen die faliekant tegen een Nexit zijn, als het gaat over kringloop met betrekking tot import en export ineens wel een grens overeind willen hijsen. Volgens mij is dat ook een vorm van Nexit.

 • René de jong

  Carooltje zit veel te veel naast Tjeerd met zijn waanideeën, want idd Johan er is geen kant-en-klaar recept voor kringlooplandbouw, en al helemaal niet als oplossing voor de stikstofkwestie.

  Laat Tjeerd eerst zijn Vega kringloop maar eens sluitend maken ZONDER kunstmest en dierlijke mest !! en dus MET eigen mest !!

 • Henk.visscher

  goed stuk,zo is het , ben benieuwd naar de reactie van kringloopboer

 • info295

  En morgen komt er een debat over Ceta !!! En dat zal door gaan en al het kippen vlees en hormonen vlees zal uit het buitenland gaan komen

 • Henk.visscher

  stel een boer is 100 procent grondgebonden , heeft zijn maisland 20 km.van huis# zijn collega is niet helemaal grondgebonden maar voert de mest altijd af naar de buren en koopt de mais altijd binnen de 3 km.
  Dan is toch de tweede boer beter bezig
  Dit is natuurlijk een onnozel voorbeeld , maar zo werkt het wel

 • Henk.visscher

  Info295 daar ben ik ook bang voor, geeft maar weer aan dat de Christenunie en D66 ,meten met 2 maten.

 • kanaal

  Carola haar eigen regels werken kringloop landbouw tegen , dus is ze nu aan zet.

 • veldzicht

  Laat Carola Schouten zich met nuttiger zaken bezig houden zo als minder onnuttige regel geving,de stikstof puinhoop en waarom de boeren zo massaal ontevreden zijn inplaaats van dat geneuzel over kringloop landbouw wat geen boer begrijpt en Corala Schouten waar schijnlijk ook niet.

 • kraats

  Ik ga dit jaar kringloop-uien zaaien en kringloop-gerst en ik ga voor beide produkten een kingloop-prijs beuren....
  En iedereen leefde nog lang en gelukkig....
  Dag kringloop-kinderen, welterusten ....

 • BoudewijnK

  Landbouw is kringloop . Wie dat niet snapt moet nog veel leren. Is een autofabriek ook kringloop? Of de Haagse politiek? Alles wat de mens produceert is ergens vandaan gekomen en wordt door moeder natuur weer opgenomen. Zelfs plastic. Je kunt het onwenselijke kringloop noemen, maar daar gaat de betekenis van kringloop niet over. Wat de landbouw produceert is over het algemeen een vrij gemakkelijk biologisch afbreekbaar product , waar daarna weer voedsel van gemaakt kan worden.

 • Attie

  Door derogatie wat verder uit te bouwen is nog wat(kunstmest) winst te behalen.., zolang Schouten dat niet serieus oppakt is kringloop ongeloofwaardig

 • Fjord

  info295. Niet alleen kippen en hormonenvlees zal mogelijk NL gaan binnenkomen. CETA geeft grote bedrijven meer macht, en zal als ze het een of ander niet bevalt zomaar kunnen leiden tot afschrikwekkende claims. Niet voor niets het Investment Court Systeem (ICS) wat ze willen, alwaar burgers of belangenorganisaties geen toegang (dus geen zeggenschap mogen) hebben. Het kan zomaar gaan verkeren dat IEDER NLder daar zeer wrange vruchten van gaat te slikken krijgen. Maar NL zal weer wel tekenen bij het kruisje.

 • Alco

  De vrije handel is vooral voor ons een must, gezien al onze export.
  Een gelijk speelveld is het enigste waar we ons voor hard kunnen maken.

 • Henk.visscher

  wat exporteren we dan naar Canada, Alco, toch niet zo veel

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Jammer dat deze journalist er niets van snapt.
  Lees het boekje van Justus Lubeck uit plus minus 1870.
  Dan leer je dat.

 • Alco

  Henk. Je kunt niet zeggen: Dat land wel en dat land niet onder de CETA

 • Au Gurky

  Een kringloop kent twee dimensies, namelijk plaats en tijd. Dus, hoe lang mag de kringloop duren en hoe hoe groot is het gebied waar het binnen valt. Wanneer is een kringloop gesloten? Hoe kan er sprake zijn van een kringloop in de landbouw, als de producten wereldwijd geconsumeerd worden?

 • no-profile-image

  @ALco. Een gelijk speelveld is een vereiste. En een land niet van de 27 landen onder CETA, dat kan eigenlijk ook niet. Maar het vreemde is, als een land een democratisch besluit neemt kan dat ondergraven worden, als dat investeringen van grote bedrijven ondermijnt naar hun inziens. Dan kan/gaat(?) wél de regering van een land worden aangeklaagd. Te vrezen is voor de zwakkeren, en wat dan? Als zelfs juristen al niet erg positief zijn.

 • @Au Gurky; duidelijk neergezet. Zo begrijpt een kind het. Nu ook nog de minister.

 • farmerbn

  De term Kringlooplandbouw is verzonnen om in Nederland de landbouw in te perken. Het gaat straks betekenen dat boeren alleen in zijn eigen buurt zijn aankopen mogen doen. Dat kringetje zal eerst groot zijn maar in de loop van de tijd steeds kleiner worden. Het is van de gekke dat burgers en supermarkten in de hele wereld mogen kopen/verkopen en boeren alleen in zijn eigen buurt. Begrijp niet dat VVD en CDA dit niet meteen van tafel vegen.

 • Maas1

  Ja farmerbn die kant zou het zomaar op kunnen gaan.
  We raken onze verdienste nu al kwijt door steeds hogere lasten die voort komen aan een stapeling van regels en wetten, en dan nu ook nog komen met kringloop landbouw. Laten we eerst de huidige lasten in relatie brengen tot de verdienste voordat we verder kunnen kijken. Dat heeft niets te maken dat we het niet willen maar alles met de financiële draagkracht. Wat er niet inkomt kan er ook niet uit.
  Niemand wil voor niets werken.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.