Commentaar

11 reacties

‘Het gelijk van het Mesdagfonds’

De stikstofbelasting is behalve cijferwerk ook interpretatie. Er is twijfel gerezen over de RIVM-aanpak. Het Landbouw Collectief, dat met premier Rutte en minister Schouten praat over de stikstofaanpak, heeft een troef in handen.

Voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdag-Zuivelfonds eist een parlementaire enquête naar het stikstofbeleid. Het beleid is gebaseerd op ondeugdelijke cijfers, oordeelt hij.

De landbouw is niet voor 46% verantwoordelijk voor de stikstofdepositie, zoals de commissie-Remkes stelt, maar voor 25%. Verkeer, incluis scheepvaart, zou met 41,5% een veel groter effect hebben op de neerslag op natuurgebieden.

Mesdagfonds: Den Haag maakt vijf fouten

Het Mesdagfonds liet de stikstofmodellen van het RIVM doorrekenen. In perscentrum Nieuwspoort, én vrijdag in paginagrote advertenties in de landelijke kranten, legt het fonds uit dat Den Haag vijf fouten maakt. Het RIVM hield volgens Vogelaar het rekenmodel te lang geheim. De industrie blijft in de becijfering buiten schot. Niemand snapt nog iets van de ‘juridische kluwen van wiskundige modellen’.

RIVM houdt vast aan eigen cijfers

Deze constatering is sterk. Tegelijkertijd zit in deze vaststelling de zwakte van de Mesdag-becijfering. Critici, met Johan Vollenbroek van milieugroep MOB voorop, doen het onderzoek direct af als broddelwerk. Het RIVM houdt vast aan de eigen cijfers. Zeg het maar.

Mesdagfonds belangengroep?

Het Mesdagfonds wordt, zeer tegen de zin van voorman Vogelaar, als een belangengroep neergezet, en dat maakt de uitkomst op voorhand verdacht. In de Haagse arena volgt de reactie de reeds ingeslagen paden. Coalitiepartij D66 ziet geen aanleiding haar standpunt over halvering van de veestapel te herzien.

Jan Cees Vogelaar claimt het gelijk. De vraag is of hij dit ook krijgt

Mesdagfonds riep vooraf dat de cijfers tot een radicale koerswijziging in het beleid zouden leiden. In feite was het boerenprotest woensdag in Den Haag een ‘aandachtstrekker’. Jan Cees Vogelaar claimt het gelijk. De vraag is of hij dit ook krijgt. Op de achtergrond maken de partijen zich al op voor de verkiezingen van 2021. Er wordt nu geen water meer bij de wijn gedaan. Het optreden van D66-coryfee Alexander Pechtold woensdagavond in tv-programma Jinek spreekt boekdelen.

Twijfel gerezen over RIVM-aanpak

Toch is de exercitie van het Mesdagfonds niet voor niks. Er is twijfel gerezen over de RIVM-aanpak. De stikstofbelasting is behalve cijferwerk ook een interpretatie. Wat reken je wel, en wat niet mee? Het Landbouw Collectief, dat met premier Rutte en minister Schouten praat over de stikstofaanpak, heeft een troefkaart in handen.

Achterban Landbouw Collectief schuwt acties niet

Het Collectief mag van de boeren de zaken afhandelen, zo blijkt uit een opinieonderzoek van Boerderij en EenVandaag. 9 op de 10 boeren hebben vertrouwen in de gelegenheidscoalitie. De achterban schuwt acties om de onderhandelingen kracht bij te zetten ook niet, desnoods publieksonvriendelijk (66%).

Grote kans dat het boerenprotest nog niet verstomt: het vertrouwen in Rutte (22%) en Schouten (25%) is laag.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Gewoon zoveel vee per ha simpel zo wordt het in het grootste deel van europa geregeld .
  Kunnen al die kakelende en geldverslindende organisaties naar huis

 • Sjefo

  “Kringloopboer“ in bijna geen enkel land van Europa is iets geregeld “misschien toch een preekje voor eigen kerk kringloopboer”

 • Henk.visscher

  Inderdaad, iedereen gaat voor eigen belangen, dit land is ver afgegeleden, het moet om de waarheid gaan, het moet gaan over wat werkelijk goed is voor de boeren en de natuur.

 • ENDE902

  Inderdaad Visscher, maar het gaat aan de andere kant van het hek over bouwen, grond en natuur, waarbij de boer als onderdeel van de natuur wordt gezien.

 • kanaal

  vogelaar heeft gewoon gelijk.

 • agratax(1)

  Het feit dat het RIVM uitgaat van eigen gelijk lijkt me erg ambtelijk en al helemaal niet getuigen van wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers en onderzoekers gaan nagenoeg nooit uit van "Gelijk hebben", voor hen geldt "Gelijk krijgen" via bewijzen met onderbouwing waarbij collega' s mogen / moeten schieten op de onderzoeken. Helaas RIVM kent maar 1 gelijk en dat is de hunne, die zij met hun rekentoetsen hebben opgesteld en gecontroleerd. eventuele fouten in het rekenmodel zitten dus ook in het controle apparaat. Ik ben dan ook overtuig van het feit dat RIVM uitkomsten maakt die richting politiek gewenst gaan. M.a.w. de betaler bepaalt!!! Het RIVM en de overheid zouden geloofwaardig zijn als ze het rapport van het Mesdagfonds serieus nemen en eventueel met goede argumenten van tafel vegen of toegeven dat hun eigen rapport rammelt.

 • Kringloopboer

  Dit gekakel gaat nog jaren duren .
  Het zou alle partijen sieren de minister/LTO /mesdagfons/ ect welke boeren het wel goed doen zodat die verder kunnen .
  En niet langer gegijzeld worden in deze geldverslindende soap

 • Henk.visscher

  Kringloop, welke boeren doen het goed, het is maar net waar je naar kijkt dierwelzijn of hetmileu, klinkt eenvoudig ,maar is nog niet zo eenvoudig.

 • Kringloopboer

  Dierwezijn is bij wet geregeld
  En als je het zo goed doet als het gaat om stikstof en fosfaat dat de politieke partijen al zeggen dan worden fosfaatrechten overbodig .
  Lijkt me dat de meeste milliuorganisaties.
  Ook niet veel bezwaar zullen hebben

 • Kringloopboer

  Kunnen die in elk geval verder en weet de rest welke kant het opgaat

 • haj146

  Kringloopboer droom lekker verder. Denk je nou echt dat wanneer iedereen biologisch of grondgebonden is de milieulobby tevreden is.? Dat is maar het begin, alles is gestoelt op vegan lifestyle en ze gaan door tot het laatste dier hie rin Nederland weg is. Op milieu gebied is grondgebonden al helemaal geen voordeel dus daar sla je de plank ook mis. Fosfaatrechten houdt je wel

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.