Commentaar

10 reacties

‘Eerlijke prijzen: nieuwe aandacht voor oud probleem’

Boeren willen ‘eerlijke prijzen’, maar hoe? We horen het al jaren.

Stikstof is de aanleiding, maar niet de enige en misschien ook niet de belangrijkste oorzaak van onvrede in de sector. Een gevoel van onmacht is ook een van de drijvende krachten achter het boerenprotest dat ook deze week weer de aandacht zal trekken.

Prijsvorming

Naast wispelturig overheidsbeleid is prijsvorming dé trigger voor dat gevoel. Boeren willen ‘eerlijke prijzen’, maar hoe? We horen het al jaren en het is een probleem dat nog vele malen lastiger is dan stikstof. Ook Agractie en Farmers Defence Force (FDF) vestigen nu de aandacht op deze zere plek. Agractie is een stickeractie begonnen om consumenten en supermarkten bewust te maken van de zwakke positie van de primaire producent. FDF wil een heus keurmerk invoeren: Farmer Friendly.

Het probleem lijkt onoplosbaar

Marktwerking

Talloze studies, rapporten, adviezen en initiatieven gingen hen voor. Van Fairtrade tot lokale afzet en van nieuwe coöperaties tot winkelblokkades. Probleem: wat is een ‘eerlijke prijs’? Bij elke in de markt gerealiseerde prijs zijn sommige leveranciers blij en lijden andere pijn. Wanneer gaat ‘gezonde marktwerking’ over in ‘uitknijpen’? Het probleem lijkt onoplosbaar – wat niet wil zeggen dat je daar niet naar moet blijven streven.

Opvallend detail: de oneerlijkheid van de markt en falend neoliberalisme zijn traditioneel linkse thema‘s. De achterban van FDF gruwt van alles wat op links lijkt. Wat maar weer bewijst dat oude schema’s niet meer opgaan in de wereld van nu.

Lees ook: FDF roept boeren op niet over de snelweg te rijden

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • trekker123

  Je kunt gruwen van links, maar de oplossingen die worden aangedragen zijn ook uiterst links. Namelijk dat de overheid gaat bepalen wat er minimaal aan de boer moet worden betaald en wat er maximaal aan de consument voor mag worden gevraagd. Omdat de overheid meent te weten wat voor een ieder in de keten een "eerlijke prijs" is. Inclusief wat sommigen menen dat nodig moet gebeuren, namelijk dat de overheid gaat bepalen hoe groot een bedrijf maximaal mag zijn.

 • bori

  Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar zullen we maar beginnen om weer MINIMUM VERKOOP PRIJZEN in te voeren, zoals die tot eind jaren 80 gold voor melk- brood en suiker?

 • Kaiser

  Prijsvorming is niets anders dan de wijze waarop een prijs tot stand komt. Bij de supermarkt ( en andere ondernemers) is het eerst de prijs bepalen en daarna leveren. Zo doet vakblad boerderij het ook. De prijs van het abonnement is bekend voordat je een abonnement afsluit.
  Bij boeren is dat andersom. Eerst leveren en daarna de afnemer de prijs laten bepalen. Dat geprojecteerd op het abonnement vakblad boerderij zou betekenen dat je eerst een abonnement afsluit en daarna als abonnee de prijs van het abonnement gaat bepalen.
  Waarom de manier van prijsvormen bij boeren andersom moet zijn, en dat in vergelijking met gangbaar Nederlands ondernemerschap, roept een heleboel vraagtekens op. Boeren zijn toch ook ondernemers die ingeschreven staan bij de KvK ? En wanneer je rond ondernemerschap de KvK richtlijnen onder de loep neemt, dan kan de strikt juridische conclusie zijn dat de prijs voor boeren "illegaal" tot stand komt.

 • veldzicht

  @Kaiser.Dat is niet zo moeilijk.als een boer (te)veel vraagt gaan ze naar een ander en blijf jij met je spullen zitten.Een fietsen of tv handelaar kan het wel even afwachten tot betere tijden maar bij een boer rot het weg en heeft hij niks.

 • Noordam2

  Er is maar één waarheid en dat is: wij produceren voor de wereld markt en dat is prima. Kun je daar niet voor leveren om welke reden dan ook, ga je wat anders doen!

 • agratax(1)

  Beste Opperwal, is de oplossing echt zo moeilijk? Tot de Vrije Wereld Markt was de prijs voor de boer redelijk op pijl via heffingen aan de grens. Dit wenst landsbestuur niet,zij wensen alleen wel te bepalen welke extra regels er nodig zijn om onze landbouw in de richting te duwen, die zij graag willen, zonder de meer kosten ten opzichte van de vrije Markt te vergoeden. Wat is nu eenvoudiger dan een quotum voor nationale productie of eventueel Europese productie afgestemd op de consumptie in te stellen en daar de bijbehorende prijs aan te verbinden, voor de rest wereld markt prijs. Import via heffingen op Europees peil brengen. Dit kan niet zal heel Den Haag en Brussel roepen omdat hiermee de melkkoe voor de overbodige regelgeving en luxe artikelen wegvalt. Tevens geeft dit handelsproblemen doordat we onze landbouw en de mondiale bio-diversiteit reeds hebben verkocht via de open markt. De open markt die de goedkoopste producent alle kans geeft om zijn productie ten koste van alles (ontginnen, bestrijdingsmiddelen, uitbuiten personeel) uit te breiden. Als we dit echt willen in Nederland en Europa moeten de politieke leiders dit hardop zeggen en daarmee de boer voor de wereldmarkt zwijnen werpen. Doen ze toch al min of meer.

 • Kaiser

  @Veldzicht. Volgens de richtlijnen van de KVK ben je als ondernemer wettelijk verplicht om binnen 30 dagen een factuur te sturen naar de afnemer voor geleverde goederen en/of diensten. Waarom sturen boeren geen factuur naar hun afnemers, terwijl ze daartoe wel verplicht zijn.???? Strikt juridisch gezien ben je "illegaal" bezig wanneer je geen factuur naar je afnemer stuurt. Nou ja, boeren worden vaak verweten dat ze illegaal bezig zijn, en de richtlijnen van de KVK bevestigen dat nog eens.

 • veldzicht

  Dat kan waar zijn,alleen moet je eerst een koper vinden die een goede prijs wil geven.

 • agratax(1)

  @Kaiser. Als de boer levert aan zijn eigen co-op is het de vraag of een rekening sturen wenselijk is. Een co-op is een onderdeel van je bedrijf en niemand stuurt een rekening naar zichzelf. Hooguit zou een afleveringsbon mogelijk kunnen zijn, omdat de eind prijs pas wordt bepaald als de co-op de boeken sluit.

 • Kaiser

  @agratax (1) , volgens de richtlijnen van de Kamer van Koophandel is het verplicht om een factuur te schrijven. De coöperatie was van vóór de verplichting dat boeren bij de KVK ingeschreven moeten staan. En toen was het schrijven van een factuur niet verplicht . Nu wel!! Men heeft de boeren bij de KvK laten inschrijven en er blijkbaar niet bij stil gestaan dat er daardoor juridische tegenstrijdigheden zijn ontstaan. Afschaffen veilingsysteem en introductie van contracten hebben daar ook een rol in gespeeld. Maar het houdt wel in dat er een nieuwe manier van prijsvorming is ontstaan die, strikt juridisch gezien, niet kan.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.