Commentaar

5 reactieslaatste update:28 feb 2020

Coronavirus legt spaghettistructuur wereldhandel bloot

Het coronavirus grijpt om zich heen. Wereldwijd zijn ruim 80.000 mensen besmet, ruim 2.700 doden. Het virus toont tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de wereldeconomie.

De aantallen lopen op. Net als de verspreiding. China’s buurlanden, en inmiddels Afrika, Noord- en Zuid-Amerika én Europa kennen slachtoffers. In Italië zijn dorpen geïsoleerd. Voor Nederland geldt niet zozeer of, maar eerder de vraag wanneer ons land de eerste patiënt noteert.

Hoogste staat van paraatheid

De Europese Commissie roept op tot kalmte en gecoördineerde aanpak. Ook in Nederland staan de gevestigde organisaties RIVM en GGD’s in hoogste staat van paraatheid. Talrijke evenementen worden afgelast.

Tot diep in de geledingen zijn de gevolgen van het coronavirus voelbaar, tot op het boerenerf

Kwetsbaarheid wereldeconomie

Het coronavirus toont tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de wereldeconomie. De beurzen gingen woensdag 27 februari opnieuw onderuit. Tot diep in de geledingen zijn de gevolgen voelbaar, tot op het boerenerf. De uienhandel bijvoorbeeld mist lege koelvriescontainers, waardoor export en prijs onder druk staan. Knoflook- en gemberprijzen stijgen nu er niks uit China komt.

Risico’s spreiden onmogelijk

Grote food- en agribedrijven calculeren miljoenen omzetverlies in, met name bedrijven die in China zakendoen. Zuivelgigant Danone noemt € 100 miljoen. Vaak is het devies: risico’s spreiden in de markt. Met het coronavirus dat zich wereldwijd verspreidt, heb je hier nu niet veel aan.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Dat gaat economisch nog een flinke klap geven

 • veldzicht

  Net hoorde ik Nout Wellink op de radio,het ziet er allemaal slecht uit voor de wereldeconomie en komen zeer waarschijnlijk in een recessie.En de Nederlandse regering maar door gaan met hun geldsmijterij van miljarden euro om een niet bestaand stikstof probleem wat het hele land lam legt..

 • Kringloopboer

  Die geld smijterij kom van de EU ze zijn bang dat het systeem anders niet meer funcioneerd .

 • V

  Vraag aan minister Bruins, volksgezondheid, in het tv programma corona fabels en feiten. Waarom sluiten we de grenzen niet? Zijn antwoord, waar halen we dan ons eten vandaan. 👍

 • EL

  De Nederlandse overheid mag trots wezen op de landbouw sector, de schappen liggen altijd vol!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.