Boerenblog

12 reacties

‘Christmas Carol(a)’

Het was kerstavond, in het jaar tweeduizendentwintig. Minister Carola Schouten ligt te woelen in bed. Plotseling verschijnt er een geest. Zijn gestalte heeft iets weg van Sicco Mansholt.

De geest van het Verleden neemt Carola mee naar 1945 en laat haar zien wat de boeren na de oorlog voor de wederopbouw van Nederland betekend hebben. Een krachtig inkoopbeleid, strakke distributie en prijsbeheersing zorgen dat ons land welvarend wordt en de bevolking tevreden en weldoorvoed. Het systeem van importheffingen beschermt de hardwerkende boeren. Ongecontroleerde schaalvergroting en Europese samenwerking liggen echter op de loer.

De geest van het Heden

Terug in bed probeert Carola de slaap weer te vatten. Dan verschijnt echter de geest van het Heden. Hij doet haar denken aan Marc van den Oever. Deze geest neemt haar mee naar prachtige grote splinternieuwe bedrijven, met innovatieve milieubeschermende installaties. Ze kijkt haar ogen uit.

De geest wijst haar de keukentafel. Daar zit Timmetje. Een huilend jongetje van 8 jaar oud. Hij heeft maar één droom. Voor boeren is echter geen toekomst in Nederland. Hij gaat bijna dood van ellende, want hij wil niets anders dan boer worden.

De geest van de Toekomst toont haar een Nederland vol zuring en onkruid en noemt het trots biodiversiteit

Als Carola weer onder de wol ligt, verschijnt de geest van de Toekomst. Hij heeft een kaal hoofd en doet haar denken aan een ex-zuivelmannetje. De geest toont haar een Nederland vol zuring en onkruid en noemt het trots biodiversiteit. Naast de wildernis staan volop betonnen wolkenkrabbers. Deze konden gebouwd worden omdat er in de eenentwintigste eeuw op papier meer dan genoeg stikstofruimte is gecreëerd.

De geest is er trots op. De mensen in de blokkendozen zien er grauw en ongelukkig uit. Ze hebben dof haar en weinig energie. Hun voedsel komt uit verre landen, weilanden zijn leeg, fruitbedrijven en akkers zijn omgeploegd en worden door ganzen bemest.

Bezinning?

Of Carola vlak voor eerste kerstdag 2020 tot bezinning komt en de kerstgedachte eer aan doet, is in dit verhaal een illusie. Daarom wens ik iedereen de komende kerstdagen de gave om alle positieve lichtpuntjes van jullie prachtige bedrijven en mooie gezin met elkaar te benoemen en te koesteren, om van daaruit de kracht te vinden voor een heel nieuw jaar vol uitdagingen. Geniet ervan!

Laatste reacties

 • kleine boer

  leuk geschreven fijne dagen allemaal

 • farmerbn

  50 jaar geleden wisten we niet dat in 2020 de stedelingen zo’n grote meerderheid zouden hebben in de politiek. Stedelingen denken anders dan plattelanders en hebben geen verstand van het leven op het platteland. Jammer dat het kiesstelsel in nederland niet hetzelfde is als in frankrijk. In frankrijk heeft elk departement zijn eigen afvaardiging in de kamer. Rurale departementen hebben daardoor meer macht dan rurale gebieden in nederland.

 • farmerbn

  In nederland heb je amper 400 gemeentes. In frankrijk ruim 40.000 gemeentes waarbij het allergrootste gedeelte een boeren burgemeester hebben. Het zijn de burgemeesters die hoofdelijk de leden kiezen in de franse eerste kamer.

 • gvandenbelt1

  Leuk verhaal maar denk maar niet dat Carola ergens wakker van licht

 • Bennie Stevelink

  “ Hij doet haar denken aan Marc van den Oever. Deze geest neemt haar mee naar prachtige grote splinternieuwe bedrijven, met innovatieve milieubeschermende installaties”.

  Deze geest doet mij meer denken aan Sjaak van der Tak. Milieu problemen oplossen met innovatieve, technische maatregelen is typisch LTO.
  Mark van den Oever en aanhang stellen zich op het standpunt dat er helemaal geen milieuproblemen zijn. Het zijn alleen maar uitgedachte problemen om boeren te pesten en weg te jagen.

 • Alco

  @Bennie.
  Jij vindt dus dat de veehouderij wel een milieu probleem is.
  Jij zult dan ook wel denken dat aanplant van bos de problemen oplost.
  Echt niet hoor.
  Door rottende bladeren een oud hout is het niet meer dan kringloop.

  De landbouw laat die uitstoot, wat door de plant opgenomen is over aan de dieren die de mens daardoor voedt

  Dat er een zeer groot milieu probleem is, staat onomstotelijk vast.
  Maar dat probleem ligt bij de luxe van de mens.
  En het ergste is dat ze het afschuiven op de landbouw.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, je bent het dus met mij eens dat de tweede geest waar Anita Heijdra over spreekt overeen komt met Sjaak van der Tak van LTO en niet met Marc van den Oever?

 • agratax(1)

  @farmerbn. Laten we niet denken, dat het Franse kiesstelsel hier voor de landbouw beter uitpakt dan ons huidige stelsel. We kunnen Nederland niet verdelen in stedelijke gebieden en plattelandsgebieden zoals Frankrijk. Nederland is langzamerhand een grote stad geworden met hier en daar nog enige landbouw gebieden die onderling gescheiden zijn door Natuurterreinen -de achtertuinen van de stedelingen - die daar heer en meester is en hiermee het beleid bepalen voor het hele buiten gebied. Nederland produceert wel voedsel met de minste vervuiling per kilogram voedsel, maar per hectare is het gebruik hoog en dat zal veranderen onder druk van de milieuvrienden. Zij hebben geen idee wat de gevolgen op termijn zijn van hun eisen t.a.v. de voedselproductie.

 • Alco

  @Bennie.
  De laatste alinea zegt me dunkt me genoeg.

 • Drikus Dekker

  En ik droomde van nacht dat de Kerst man over kwam met z,n slee,en hij ontvoerde onze Boeren dochter naar de noordpool 👅 toen begon mijn vrouw te snurken en was ik abrupt uit m,n droom ontwaakt zo kan het ook 😁😁 maar toen was het sprookje uit.Farmerbn & gvanden belt1 &Bennie stevelink en Alco en niet te vergeten Agratax(1) Allemaal een fijne kerst en maak er wat fijns van met je geliefden. P.s Kleine Boer jij blijft de beste en zit dicht in mijn denk patroon daar om voor daar een Super Kerst en we spreekt mekaar vast weer..(of onze Boeren Prinses terug keert van de noordpool werd me vandaag niet meer duidelijk 😇😇

 • Peet1212

  Beste wensen allemaal!!
  We gaan het allemaal meemaken het komende jaar!!
  'n wens: ik hoop dat we beter naar elkaar luisteren en proberen elkaar te begrijpen!! 🥂😉

 • Alco

  Natuurlijk van mij ook de beste wensen.
  Met daarbij van mij de wens dat we onderbouwen al hetgeen wat we schrijven!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.