De skyline van Den Haag. - Foto: Canva/Opla AlgemeenOpinie

‘Christmas Carol(a)’

Het was kerstavond, in het jaar tweeduizendentwintig. Minister Carola Schouten ligt te woelen in bed. Plotseling verschijnt er een geest. Zijn gestalte heeft iets weg van Sicco Mansholt.

De geest van het Verleden neemt Carola mee naar 1945 en laat haar zien wat de boeren na de oorlog voor de wederopbouw van Nederland betekend hebben. Een krachtig inkoopbeleid, strakke distributie en prijsbeheersing zorgen dat ons land welvarend wordt en de bevolking tevreden en weldoorvoed. Het systeem van importheffingen beschermt de hardwerkende boeren. Ongecontroleerde schaalvergroting en Europese samenwerking liggen echter op de loer.

De geest van het Heden

Terug in bed probeert Carola de slaap weer te vatten. Dan verschijnt echter de geest van het Heden. Hij doet haar denken aan Marc van den Oever. Deze geest neemt haar mee naar prachtige grote splinternieuwe bedrijven, met innovatieve milieubeschermende installaties. Ze kijkt haar ogen uit.

De geest wijst haar de keukentafel. Daar zit Timmetje. Een huilend jongetje van 8 jaar oud. Hij heeft maar één droom. Voor boeren is echter geen toekomst in Nederland. Hij gaat bijna dood van ellende, want hij wil niets anders dan boer worden.

De geest van de Toekomst toont haar een Nederland vol zuring en onkruid en noemt het trots biodiversiteit

Als Carola weer onder de wol ligt, verschijnt de geest van de Toekomst. Hij heeft een kaal hoofd en doet haar denken aan een ex-zuivelmannetje. De geest toont haar een Nederland vol zuring en onkruid en noemt het trots biodiversiteit. Naast de wildernis staan volop betonnen wolkenkrabbers. Deze konden gebouwd worden omdat er in de eenentwintigste eeuw op papier meer dan genoeg stikstofruimte is gecreëerd.

De geest is er trots op. De mensen in de blokkendozen zien er grauw en ongelukkig uit. Ze hebben dof haar en weinig energie. Hun voedsel komt uit verre landen, weilanden zijn leeg, fruitbedrijven en akkers zijn omgeploegd en worden door ganzen bemest.

Bezinning?

Of Carola vlak voor eerste kerstdag 2020 tot bezinning komt en de kerstgedachte eer aan doet, is in dit verhaal een illusie. Daarom wens ik iedereen de komende kerstdagen de gave om alle positieve lichtpuntjes van jullie prachtige bedrijven en mooie gezin met elkaar te benoemen en te koesteren, om van daaruit de kracht te vinden voor een heel nieuw jaar vol uitdagingen. Geniet ervan!

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin