Redactieblog

9 reacties

‘Zoeken naar oplossingen rond natuurgebieden’

Dit wordt het jaar van de waarheid. Vooral als je in de buurt van een natuurgebied of op veengrond zit. Voor elke boer is de toekomst onzeker, maar in de omgeving van natuurgebieden extra.

“In alle gevallen moet je oplossingen voorhanden hebben”, zegt Hans, die wat minder denkt in problemen, maar meer hoe hij het zal aanpakken. Daar heeft hij zelf duidelijke ideeën over. ”Je moet nu zorgen voor een zo hoog mogelijke veebezetting”, zegt hij. “Niet voor niets is de prijs van melkkoeien de laatste maanden van vorig jaar zo sterk gestegen. Veel boeren sorteren al voor op een nieuwe peildatum voor de veebezetting. Ze hebben de stal zo vol mogelijk. Verstandig.”

Je weet nooit wat er weer naar beneden dwarrelt uit het wispelturige Den Haag

Helemaal eens met Hans. Zo doen wij het ook. Je weet nooit wat er weer naar beneden dwarrelt uit het wispelturige Den Haag. We hebben in het verleden gezien hoe onbetrouwbaar de overheid is. De datum van juli 2015 voor de fosfaatrechten kwam als een donderslag bij heldere hemel. Veel boeren ondervinden daar dagelijks de gevolgen van. De halflege stallen en daardoor te hoge kosten doen de wat zwakkere broeders onder ons de das om. Dit wordt ondernemersrisico genoemd, maar het lijkt meer een bingospel, waarbij niemand in de prijzen valt. Het is namelijk een bingo zonder winnaars. Met boeren als echte verliezers.

Minder koeien, meer melkgeld

“Ook moeten we ons richten op koeien met hoge gehaltes vet en eiwit. Dat is beter dan alleen maar op melk te fokken”, gaat Hans verder. “Je krijgt met minder koeien meer melkgeld binnen. Daar heb je geen rechten voor nodig, zodat je die ook niet hoeft aan te kopen. Bijkomend voordeel is dat de koeien langer meegaan. Een hoge melkproductie in liters geeft een kortere levensduur. Dat heb je veel minder met koeien met hoge gehaltes.”

We moeten ons richten op koeien met hoge gehaltes vet en eiwit

Daarnaast moeten we ook bezig met ander voer, zodat de stikstofuitstoot lager wordt. Eén van de speerpunten uit het rapport van het Landbouw Collectief.

Werk aan de winkel op het eigen bedrijf dus. Dat we daar niet eerder mee zijn begonnen! Is het dan toch waar dat onze beschermde status van toeslagen enzovoort, boeren lui maakt?

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • veldzicht

  Slap verhaaltje van vergaderboer,amper de moeite van het lezen waard.

 • Alco

  En steeds wordt er voorbij gegaan aan het feit of we wel maatregelen moeten treffen.
  Er is toch niet voor niets een onderzoek of de zgn. stikstof deposito door veehouderij van invloed is op de natuur en wat dat geeft?

 • Zuperboer

  NOx of NH3 that's the question!

 • Boerke Toon

  Het bingospel kent wel degelijk winnaars.

 • Sjefo

  Eerst volledige transparantie en berekeningen “vergaderboer “ aan suggestieve verhalen heeft niemand wat.
  Onderzoek naar wat we aan stikstof produceren en wat er opgenomen wordt door onze grond en gewassen, één onafhankelijk onderzoek naar de staat van onze natuur is ook meer dan wenselijk, overheid moet in Brussel zijn grove fouten herstellen over de niet haalbare depositie normen, transparant maken wat de TBO’s en linkse ambtenaren allemaal via de achterdeur in de natura 2000 gebieden gefrommeld hebben en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.
  “Vergaderboer“ richt je pijlen op zaken waarvan heel de agrarische sector weet hier klopt iets niet “hier zit een luchtje aan “

 • veldzicht

  @Sjefo.Juist Sjefo,daar moet vergaderboer eens aan dacht aan besteden.Alles wordt maar klakkeloos aangenomen wat die natuurorganisaties de mensen op de mouw spelden waarbij stee vast de boer de schuld krijgt van alle kwaad.Het stinkt inderdaad van alle kanten.

 • .....

  Waarom is de toekomst van sommige natuurgebieden eigenlijk niet onzeker?

 • Jaap39

  @...... bij toekomstige voedsel tekorten wordt het even zo makkelijk weer omgezet naar agrarisch cultuur landschap. Maar dan onder leiding van een ...sche overheid????

 • Mbmb

  Wie is die vergaderboer eigenlijk?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.