Redactieblog

23 reacties

‘Vluchtende boeren’

De emmer raakt een keer vol. Belangstelling voor emigratie, maar vluchten is meestal geen goed idee.

Voor de saneringsregeling voor de varkenshouderij is zeer veel belangstelling. Meer dan verwacht. Dat kan 2 dingen betekenen:

 • of de nood in de varkenshouderij is groter dan gedacht,
 • of de regeling is veel aantrekkelijker dan werd aangenomen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het algemene gevoel van niet gewaardeerd te worden, dat in de melkveehouderij op dit moment nogal aanwezig is, nu ook bij de varkenshouders is aangekomen. Op zich denk ik dat dat gevoel in die sector al veel langer aanwezig is.

Aaibaarheid

Melkvee wordt al jaren sympathieker gevonden, dat komt ook in de regelgeving naar voren. Varkenshouderij is veel minder aaibaar. In Noord-Brabant bijvoorbeeld, vroeger het mekka van de intensieve veehouderij, is de benadering helemaal omgeslagen. Ik kan me voorstellen dat varkenshouders die misschien al wel 20 jaar in het verdomhoekje zitten, daar een keer genoeg van krijgen. En in sommige kringen wordt hen dan ook nog verweten dat ze vorig jaar heel veel geld verdiend hebben. Nou, dan maar stoppen. De emmer raakt een keer vol. Begrijpelijk.

Emigreren

De fosfaatrechten en de stikstofproblemen zullen nu ook voor melkveehouders aanleiding zijn om hun knopen te tellen. Ze worden in Nederland niet meer gewaardeerd. Op een informatieavond in Heerenveen lieten vele tientallen boeren zich informeren over landen om eventueel naartoe te emigreren. Canada, Duitsland, Denemarken, Zweden, Australië, Slowakije om er een paar te noemen. Volgens een makelaar heb je in het buitenland ook met melkprijzen te maken en ook in het buitenland zijn regels, maar wel ‘snapbare’ regels. In Nederland zijn de regels dus niet meer te begrijpen, vindt deze makelaar en kennelijk ook vele boeren. Dat begrijp ik dan weer niet.

Misschien krijgen boeren in buitenland meer waardering, maar of je daar gelukkig van wordt?

Habitatrichtlijn en Nitraatrichtlijn

Nederlandse regelgeving is prima te snappen. Men kan het er niet mee eens zijn, of men kan ze onrechtvaardig vinden (dat vind ik ook vaak) maar dat is wat anders. Maar neem nou eens Slowakije. Prima land, ik ben er veel geweest, lieve mensen, mooie natuur, lekker bier. Maar de regels zijn in het Slowaaks opgesteld. Die vallen nu eens echt niet te begrijpen. En denk nu maar niet dat Slowaaks gemakkelijk te leren valt.

Trouwens ook Slowakije hoort bij de Europese Unie, dus ook daar gelden de Habitatrichtlijn en de Nitraatrichtlijn. Ik ben bang dat boeren die hier problemen hebben, deze problemen meenemen naar het buitenland en dat ze daar zelfs nog groter worden. In Nederland deugt de politiek misschien niet, maar de vraag is of dat in Slowakije anders is.

Misschien krijgen de boeren daar meer waardering. Dat is mooi, maar of je daar gelukkig van wordt? Vluchten is meestal geen goed idee. Tenzij je, zoals de varkenshouders, de sector uit vlucht met een zak centen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ruimte en hierdoor de bevolkingsdichtheid die maken gevoelsmatig verschil. Kennis (-overdracht) en 4/5 G zijn factoren die faciliteren in je keuze om al dan niet te 'vluchten'.

 • gvschaick

  U zult vast gelijk hebben, maar dit weet iedereen eigenlijk wel. Kunt U als jurist nu niet eens duidelijk uiteen zetten voor ons boeren waar er wel wat te halen is mbt tot natura2000. Waar kunnen we wel en niet onderuit in Europa. Regels zijn nodig maar wel op basis van eerlijke uitgangspunten, en reële doelen.

 • massy

  Als je systematische ieder keer aanpassingen moet doen die niet bewezen zijn dat ze nodig zijn en meestal veel geld kosten .en je loop hier als varkenshouder al een jaar of 30 rond dan geloof ik wel dat je het zachtjes aan wel gehad hebt .en dat je dan met een saneringsregeling redelijk goed weg kan komen dan denk van ik stop er mee want met al die gekken hier heb ik het wel gehad.want hier mag je in ieder geval niet vrij boeren hier MOET je van alles en je mag NIETS.

 • René de jong

  Punt is dat ze buiten Nederland wél de EU richtlijnen volgen, hier is het een NB-wet (Wnb) geworden die vóór en door de TBO's is opgesteld.
  Uitgangspunt van de habitatrichtlijn is; actie bij achteruitgang van bepaalde habitat.
  Uitgangspunt van de Wnb is; Oorzaak stikstof, méér natuur en andere oorzaken van eventuele achteruitgang worden niet onderzocht.

  @gvschaick : u hebt vorige week prima aangetoond dat stikstof géén oorzaak is van achteruitgang, deze oorzaak ligt veelal in geheel andere zaken.

  Zonder structurele aanpassingen in de Wnb zal dit dossier NOOIT opgelost worden !!
  Het gaat prima met de (gemaakte) natuur in Nederland, voorbeelden te over.
  Veluwe: 2 HTypen Klasse A in 2004 & in 2018 >>TIEN<< HTypen in KLASSE A !!!
  Binnenveld: Hier groeit het zéér stikstofgevoelige Htypen "Blauwgrasvelden"prima; van klasse c in 2004 naar Klasse A !! in 2018
  En dit in de HOOGSTE NH3 concentratie van Nederland (12,7 ugl/m)

  Alles is geoorloofd in de strijd om de grond, ecologen rapporteren er op los, TBO's krijgen een blanco cheque & politici gaan ook helemaal los zonder zich ook maar één seconde aan de basis principes van behoorlijk bestuur te houden.

  Juridische handvaten heer Bruil om deze praktijken te stoppen, dát is wat we nodig hebben. Bovenstaande inkoppertjes kunnen wij ook wel produceren.
  vr gr René de Jong

 • info59

  Jaap van duijn heeft mooie colum in de telegraaf.
  Ga groei co2 en stikstof eens koppelen aan bevolkingsgroei.

 • Alco

  Ik krijg ook ontzettend veel goede reacties ( bijna 1000) op mijn column in weekblad "de Toren" vanuit Hardenberg.
  Het is een uitleg naar de burger toe: "Waarom de boeren boos zijn".

 • kleine boer

  alco heb je geen link waar we de column kunnen lezen?

 • Alco

  Gewoon "De Toren Hardenberg" intoetsen en dan "Waarom de boeren boos zijn."

 • kleine boer

  Alco 👍

 • PieterXT

  Column van Alco staat ook op Prikkebord.

 • agratax(1)

  Als een boer of wie dan ook het in zijn vaderland niet meer ziet zitten en op stapt, zal hij zich echt bewust zijn van de problemen die op zijn pad zullen komen. Maar dan is het pad door hem gekozen en hoopt hij dat de regeringen aldaar minder elkaar tegensprekende regels of of knellende regels tot de dood volgt worden bedacht.
  ik zou me ook kunnen voorstellen, dat jonge potentieele opvolgers met liefde voor het vak ' Boer' hun heil zoeken in het buitenland Nederlandse Bedrijfsleiders met open armen en een goed inkomen worden opgewacht. Geld is nodig om te overleven, maar waardering is nodig om het Leven waarde te geven.

 • WGeverink

  Jullie worden daar in Nederland wel gehersenspoeld met allerlei crisissen die helemaal geen crisis zijn. Je moet een erg dikke huid hebben wil je tegen de onzin kunnen die de linkse media uitkramen. Alleen al in een klein krantje als de Stentor stonden op een en dezelfde dag drie artikelen over klimaatsverandering. Walgelijk! Zelfs de bosbranden in Australie worden gelinkt aan "klimaatsverandering" en niet aan decennia aan het mismanagement van linkse "groene" partijen die het gecontroleerd branden van stukken bos vrijwel onmogelijk maakten! Met gecontroleerd branden brandt men een stuk bos af plus het paket aan brandstof (naalden droge bladeren takken etc) wat op de grond ligt om een bufferzone te creeren. Er is geen sikstof crisis en er is geen klimaat crisis. De crisis die er wel is is een overschot aan groene politieke extremisten die crisis bedenken om hun politieke agenda's er door te rammen. Ik heb het geluk dat ik niet in Nederland woon en ik neem het niemand kwalijk dat ze op zoek gaan naar een land waar de groene maffia een minder dikke vinger in de pap heeft. Het leven is te kort om al je energie te steken in een zinkend schip.

 • @123

  Weggepeste boeren was een betere titel geweest i.p.v. vluchtende boeren en het wrange is dat het mede wordt mogelijk gemaakt door de politieke partijen waar doorgaans de boeren op stemden.(VVD en het CDA)

 • 306lsa

  Het artikel van alco kan wat mij betreft ook wel in de boerderij
  Goed geschreven 👍

 • brutus71

  Opnieuw weer een tendieus GroenLinks verhaal van die Willem Bruil, ik vraag me echt af , of er geen betere en vooral wat boer vriendelijke juristen zijn, die hier een stuk willen schrijven, hier heb ik als boer niks aan

 • renilda

  het is een rare tijd mensen uit verre landen hier binnen laten en eigen hard werkende mensen het land uit jagen

 • René de jong

  @Alco; Goed stuk in "de toren" Albert !!!!
  Begrijpelijk voor boer & burger !!
  vr gr René

 • Alco

  Het is een vervolg op mijn lied: "Onze overlevingsstrijd". Te vinden op facebook onder mijn naam Albert Altena.

 • agratax(1)

  @renilda. Het binnen laten/halen van mensen uit verre landen, moet wel betaald worden en daardoor is er minder geld om de boeren redelijk te betalen voor hun inspanning in voedselproductie en milieu en natuur "bescherming". De oplossing voor Links en Groen is Geen geld meer voor natuur en milieu inspanning naar de kleinste en ogenschijnlijk rijke boeren en hun voedselproductie is voor ons rijke burgers niet nodig. In de arme landen verbouwen we als rijken genoeg goedkoop eten om onze bolle buiken vol te eten. De vluchtelingen uit die landen worden niet in verband gebracht met onze manier van leven en acteren op de vrije Wereld Markt. Politiek is niets anders dan "Denken aan je zelf en selectief shoppen op de sociale en economische Wereldmarkten."

 • Alco

  Trouwens. Dirk Strijker heeft aangegeven er volgende week zijn column aan te wijden.

 • hongarije

  Ik woon/boer al ruim 20 jaar in Hongarije, nog geen dag spijt van gehad!

 • Maas1

  Als Den Haag of Brussel je het nagenoeg onmogelijk maakt wat moet je dan...Wat moet je met een toegekeerde rug..waardering..? De arrogantie druipt van de desk, gestapelde bureaucratie

 • drikhend

  Of je nu gelijk of ongelijk hebt met te veel regels en wetten . En over waardering door de burgers of wie dan ook . Moet niet alleen de basis zijn om te gaan emigreren . Want dan worden er beslissingen genomen die in mijn ogen emotioneel zijn en niet rationeel . Het moet ook in je zitten om avontuur aan te gaan . Het is niet alleen ergens anders boeren . Maar ook ergens anders leven . En hier een deel van leven en kontakten achterlaten .Als ik ergens ben waar ik nooit ben geweest is het meestal mooier als bij mij in de buurt en leven lijkt daar ook mooier . En mensen die van elders komen vinden mijn omgeving mooi en rustig . Maar overal zijn er problemen alleen als je er niet lang bent kom je ze niet tegen .Daarom is goed voorberijden van zulke stap zeer belangrijk . Ga als jonger iemand daar ergens stage lopen of werken . En als boer ga daar tijdje werken in de tak waar je zelf in wil beginnen als dat mogelijk is . Want succes verhalen hoor je wel maar het gaat helaas ook regelmatig mis . En dan is de weg terug er meestal ook niet meer of met lege knip .

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.