Commentaar

6 reacties

‘Veel export geen doel op zich maar wel mooi’

Weer is de export van Nederlandse landbouwproducten toegenomen.

Een nieuw record is gevestigd. En nee, dit komt niet alleen door de varkenspest in China. Over een breed front is de verkoop van Nederlandse waar in het buitenland weer gegroeid. Het belang van het zogeheten agro-foodcomplex, waaronder je ook de productie van machines mag meerekenen, voor de Nederlandse economie staat buiten kijf.

‘Overschotten’

Met zulke klinkende cijfers zal de discussie ongetwijfeld oplaaien of dat nou wel zo mooi is, al die export. Moeten we niet juist naar zelfvoorziening? Het gaat dan ook al snel weer over ‘overschotten’ die we zo nodig in buitenland kwijt moeten.

Meer dan de helft is dus amper ‘export’ te noemen, maar blijft binnen de eigen regio op de EU-binnenmarkt

Hierbij 3 argumenten tegen dergelijke onzin. 1: 45% van de agro-export gaat naar onze drie buurlanden. Tellen we Frankrijk en Italië er nog bij, dan is het zelfs 57%. Meer dan de helft is dus amper ‘export’ te noemen, maar blijft binnen de eigen regio op de EU-binnenmarkt. Wel sneu voor wie graag opschept over Nederland als speler van wereldformaat.

Hoge importcijfers

2: Niks overschotten wegwerken, het is productie voor een markt waarop de klant koning is. 3: Wie te hoop loopt tegen hoge exportcijfers voor één sector, zou zich ook druk moeten maken over hoge importcijfers op andere terreinen.

Tot slot: de combinatie van exportbelang én gerichtheid op de EU-markt is het beste tegengeluid tegen wie droomt van een Nexit.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Export -schaamte ;)

 • veldzicht

  Export van landbouw machines zit niet bij die 94 miljard export anders was het nog 10 miljard hoger.

 • agratax(1)

  Ik las net in Stentor het overzicht over de Landbouwexport en moet tot de conclusie komen dat de Sierteelt met STIP boven aanstaat. Dus hier geen voedsel maar bloemen en bloembollen, waarbij we de import uit Afrika voor de veiling Aalsmeer niet moeten vergeten als niet geproduceerd wel verkocht. Varkensvlees dankzij China en met stipje gestegen en de rest as usual. Maar totaal wel meer dan 90 miljard, een bedrag waar ons ambtenaren en beleidsmakers korps bij lange na niet binnen slepen, zij hebben dit meer dan nodig om hun relatief luxe leventje te kunnen leiden.

 • xw

  Het is allemaal heel subjectief.
  Laten we eerlijk zijn en dat ook niet uit het oog verliezen.

 • Gat

  Meer dan 60 miljard is doorvoer. Lul toch niet zo dom met export. Ukrainse kip hier verwerken. En sticker geproduceerd in holland. En dan onze eigenste kipfilet exporteren, dat ze is de echte waarheid vertellen. Minder vee, minder landbouwgrond, maar meer mensen en we exporteren meer.
  We vertellen het zo dat mensen denken, zie je wel het mag wel stuk minder. Kunnen gerust wat boeren stoppen.

 • Alco

  Wij importeren zoveel zoals koffie, zuidvruchten, elektronica, olie auto's en ga zo maar door. Dat daar iets tegenover moet staan schijnt velen niet te beseffen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.