16 reacties

‘Tweede Kamer, stem tegen Ceta’

Op 13 februari is er een debat in de Tweede Kamer over de ratificatie van het Ceta-vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.

EU-commissaris Hogan zei afgelopen week te willen onderhandelen met de Verenigde Staten (VS) over het verlagen van tarieven en standaarden (non-trade barriers). Voorzitter Von der Leyen verklaarde dat ze snel een deal wil met de VS. Dit zijn zeer verontrustende berichten. Vorig jaar werd al een mandaat verstrekt over harmonisering van standaarden waaronder voedselveiligheid (Conformity Assessment). Nu wil de Europese Commissie verdergaan, en is TTIP 2.0 inclusief landbouw weer een stap dichterbij.

Onderhandelingen met meerdere landen

Vorig jaar waarschuwden boeren- en maatschappelijke organisaties voor de nadelige effecten van het verdrag met de Mercosur-landen dat in juni tot stand kwam, en dat later dit jaar wordt voorgelegd aan de Europese Raad. Ook andere organisaties stuurden hun bezwaren, waaronder de Nepluvi. Tenslotte zijn de onderhandelingen met Thailand opnieuw gestart en lopen er onderhandelingen met Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en de Filippijnen.

Manifest van 1 oktober 2019

Al deze – mogelijke – vrijhandelsverdragen leiden tot grote problemen voor boeren, voedselveiligheid, werknemers, milieu en dierenwelzijn, in en buiten Europa. Daarom hebben een aantal boeren- en maatschappelijke organisaties deze zorgen verwerkt in het manifest ‘Bescherm boeren, werknemers, consumenten, dieren en de planeet tegen de huidige vrijhandelsverdragen’.

Op 1 oktober vorig jaar hebben zij dit manifest aan een aantal Kamerleden overhandigd tijdens een actie op het Plein. Op diezelfde dag voerden Agractie Nederland en Farmers Defence Force hun eerste boerenprotest op het Malieveld, onder andere omdat boeren de toenemende maatschappelijke eisen niet in hun prijzen terugzien. Inmiddels ondersteunt ook Agractie Nederland dit manifest. Ook Farmers Defence Force ondersteunt deze brief.

Oneerlijke concurrentie voorkomen

Wij roepen de Kamer op in februari tegen Ceta te stemmen. Daarmee wordt oneerlijke concurrentie met Canadese landbouwproducten, die onder lagere standaarden tot stand zijn gekomen, voorkomen. Dat geldt met name voor rund- en varkensvlees en akkerbouwproducten.

Hiermee is ook een signaal aan de EU mogelijk, om te voorkomen dat het nog veel schadelijkere TTIP 2.0 en het verdrag met de Mercosur worden afgesloten. Met deze verdragen zullen er naast veel meer rund- en varkensvlees, ook grote quota pluimveevlees, ethanol en suiker worden geïmporteerd. In al deze landen bestaan de dierenwelzijnseisen niet of liggen een stuk lager, en is er geen sprake van een sluitend en controleerbaar identificatie en registratiesysteem. Daarmee ontstaan grote risico’s voor de voedselveiligheid.

Daarnaast worden bij de teelt van akkerbouwproducten chemische middelen gebruikt die zijn verboden door de EU. De EU heeft ook al toegezegd dat de maximale toegestane niveaus (MRL‘s) voor een aantal bestrijdingsmiddelen mogen worden verhoogd.

Verdienmodel kringlooplandbouw in gevaar

Door de overvloed aan goedkope importen geproduceerd met lagere standaarden zal van het verdienmodel dat hoort bij de door minister Schouten gepropageerde kringlooplandbouw, niets terechtkomen. Boeren zullen (zoals altijd) wel geconfronteerd worden met stijgende kosten, maar niet met kostendekkende opbrengstprijzen.

De sterk verhoogde import van producten uit de Mercosur-landen zal er ook toe leiden dat gesloten kringlopen verder verstoord worden. Er worden immers nu al grote hoeveelheden soja uit deze landen geïmporteerd die bijdragen aan het huidige mestoverschot. De NAV roept juist op tot importheffingen op soja om de Europese teelt van plantaardige eiwit- en oliegewassen mogelijk te maken, wat mede kan leiden tot een gesloten kringloop.

Platform Aarde Boer Consument wijst ook op de negatieve gevolgen van deze verdragen voor landrechten van kleine boeren en inheemse volkeren in ontwikkelingslanden, en tevens op de maar voortdurende gesubsidieerde Europese export naar Afrika die kleine boeren van hun markten verdrijft.

‘Boerenpartijen’

Het is onbegrijpelijk dat zogenaamde ‘boerenpartijen’ zoals het CDA boeren in de steek lijken te laten door in te stemmen met Ceta, en dat SGP en ChristenUnie nog steeds twijfelen. Dit terwijl het Associatieakkoord met Oekraïne aantoont hoe oneerlijk deze verdragen uitpakken voor boeren: Oekraïense legbatterijen worden toegelaten terwijl de legbatterij in de EU is verboden. En een truc met bewerkt Oekraïens pluimveevlees werd zelfs beloond met extra quotum pluimveevlees. Daarbovenop dreigt de import van nog veel meer pluimveevlees uit Brazilië en Thailand, tot stand gekomen onder veel lagere milieu- en dierenwelzijnsstandaarden. Als boerenorganisaties roepen we onze leden op om een mail te sturen naar deze partijen via onze speciale website.

Nee tegen Ceta, ja tegen een rechtvaardiger GLB

Nu een ‘Nee’ tegen Ceta betekent dat er ruimte komt voor een rechtvaardiger en milieuvriendelijker handelsbeleid en een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waarbij boeren binnen en buiten Europa wél eerlijke prijzen voor zo milieu- en diervriendelijk mogelijke producten ontvangen. Dan kan er ook gewerkt worden aan kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw mét een verdienmodel.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Ik ben een groot voorstander van een publieksvriendelijke actie op dit onderwerp, om duidelijk te maken hoe oneerlijk de concurentie is, om duidelijk te maken dat er partijen zijn die ons allerlei regels op te leggen en produkten die niet aan die eisen voldoen zo maar toelaten.

 • Axl

  Korte termijn denken is dat van agractie als je met een land als canada met dezelfde cultuur religie democratie en bevrijder van ons in de wo 2 al geen handelspartner wilt zijn.
  Als je geen handel wilt drijven met zulke landen heb je geen vertrouwen in je eigen produkten.
  Je hebt internationale concurentie en Handel nodig om scherp en innovatief te blijven anders blijf je stil staan.
  Ja ik weet dat het soms oneerlijk is kwa Milieu eisen etc maar het gaat om meer dan alleen handel ook goede samenwerking stabiliteit met canada en vs is van groot belang voor ons.
  Bv de goedkope kippen uit de oekranie is niet eerlijk voor ned kippenboeren maar is wel belangrijk voor relatie tussen eu en oekraine om ze niet helemaal afhankelijk te laten zijn van rusland soms zijn er grotere en belangrijker belangen

 • farmerbn

  Er zijn niet veel Nederlandse ambtenaren/ werknemers die flink inkomen willen inleveren voor grotere en belangrijkere belangen. Behalve Axl dan.

 • farmerbn

  @Axl: Hoeveel euro's inkomen wil jij inleveren bij het ratificeren van Ceta? Denk er aan, de Canadezen hebben je bevrijd.

 • Axl

  Farmerbn dan moeten we ook maar geen varkensvlees en melkprodukten naar china exporteren want dat is ook niet echt kringloop en ook zielig voor de chinese boeren dan moeten we maar alleen gaan produceren voor ned markt d66 blij want dan kan het veebestand 70% krimpen

 • Peerke1

  Wij boeren hebben de burgers door de hongerwinter geholpen en nou kunnen we de pot op. Schande!!!

 • Gat

  @axl de chinezen kopen ons varkensvlees omdat ze tekort komen door avp. Die vergelijking slaat nergens op.

 • Axl

  Gat zonder handelsverdrag kun je niet exporteren ook niet naar china en andere landen moeten je het ook gunnen als je je eigen markt afschermt hebben ze ook geen behoefte om bij jou te kopen

 • Henk.visscher

  Axl, het smerige is dat in handelsverdragen altijd van alles binnen word gehaald , ten koste van de landbouw, Canada en al die andere landen ben je nodig, maar gebruik de landbouw(want dan gaat het om dieren, en dierwelzijn)niet als wisselgeld, Axl, dus jou vrouw mag wel vreemd gaan om jou scherp te houden.

 • Axl

  Henk nederland is afhankelijk van export en inderdaad de Deals vallen niet altijd positief uit voor de landbouw en akkoorden met sommige landen mag je ook wel kritisch naar kijken op ethisch en mileu gebied.
  In duitsland word door de boeren vaak gezegd dat hun slachtoffer zijn van de deals die de bv de auto export bevorderen en dat klopt ook ten deele maar als de Industrie goed verdient hebben de medewerkers ook meer geld om hoogwaardige levensmiddelen te kopen.
  Leer uit de geschiedenis handel brengt welvaart protectisme brengt armoed.
  Denk dat Partei van de dieren zich doodlacht dat dat de boeren actie groepen zulke linkse ideeen krijgen.

 • Alco

  Je bemoeien met handelsakkoorden wekt alleen maar bedonderij in de hand.
  Je kunt alleen zeggen dat invoer aan dezelfde eisen moet voldoen zoals die hier geëist worden.

 • Henk.visscher

  Alco die laaste wens van jou, is al bemoeien met de handelsakkoorden

 • farmerbn

  @Axl 22.10: waarom het woord kringloop gebruiken als je import uit Canada promoot?

 • Zuperboer

  Als we in NL een mmol teveel (én vaak ontraceerbare) PFAS of N vermoeden dan is ons land te klein. Kringloop, duurzaam, de boeren eruit het ligt de politici voor in de mond. Vervolgens worden er akkoorden gesloten met landen die normeringen uit 1950 toepassen. Heel oneerlijk en met een schoon geweten niet te verkopen. Met een haperend actief geheugen zou het kunnen.

 • Axl

  Farmerbn kringloopprodukten zullen op de eu markt steeds meer gevraagd worden voor de export naar buiten de eu waarschijnlijk minder maar als je kringloop koppelt aan kwaliteit word het voor vele exportmarkten intressant.
  Trouwens de produktie kosten voor melk zijn in noord amerika niet lager dan hier

 • agratax(1)

  Voor stemmen verhoogt de Voedselzekerheid voor ons land en heel Europa tegen acceptabele prijzen. Hierdoor komt het Grachten gordel ideaal, meer bomen en bio-diversiteit dichterbij. Wat zou dus de politiek tegen houden om akkoord te gaan met deze en andere (Mercosur) handelsovereenkomsten? Niets. Dat hierdoor op mondiale afname van bos en andere natuur een feit wordt, maakt niet uit. Wat de Grachten Gordel niet ziet, is er niet!!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.