Expertblog

5 reactieslaatste update:27 jan 2020

‘Hoezo exportschaamte?’

Het jongste CBS-cijfer over het exportwaarde-record van landbouwgoederen van ruim € 94 miljard heeft weer veel mensen aan het denken gezet.

Sommigen vinden dat we ons moeten schamen vanwege het simpele feit dat een klein land zoveel landbouwproducten exporteert. Anderen schreeuwen van de daken dat ze apetrots zijn op dit geweldige resultaat. Dus moeten we de cijfers wat meer kleur geven om goed te begrijpen wat werkelijk aan de hand is.

Wederuitvoer

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat Nederland de tweede landbouwexporteur is in de wereld, mede dankzij het feit dat we een handelsnatie zijn. Zo is circa € 26 miljard van de € 94 miljard wederuitvoer, uitvoer na eventuele lichte bewerking van eerdere invoer. De land- en tuinbouwbedrijven in ons land spelen een kleine rol in dit deel van de export. Toch is het percentage wederuitvoer een stuk minder bij de landbouw (27,5) dan het geval is bij andere goederen in de goederenexport (bijna de helft). Ook andere landen hebben wederuitvoer, al is het percentage wederuitvoer daar wat lager.

Chocola van Nederlandse makelij

Als we inzoomen op de exportwaarde van Nederlandse makelij komen we nog behoorlijk wat landbouwgrondstoffen tegen die niks te maken hebben met de primaire landbouwproductie in Nederland. Zo importeren we bijvoorbeeld voor € 4,3 miljard aan cacao(bonen), verwerken we deze en exporteren we voor € 3 miljard aan bijvoorbeeld chocola van Nederlandse makelij. Ook hier speelt de Nederlandse boer geen enkele rol. De BV Nederland verdient er wel goed aan.

In termen van enkel landbouwproductie is Nederland circa elfde in de wereld

Dit betekent dat een veel kleiner deel van de exportwaarde van landbouwgoederen op het conto is te schrijven van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven. Niettemin resteert ook dan nog een behoorlijk bedrag. Ook als je rekening houdt met import. Zo is meer dan de helft van het Nederlandse goederenhandelsoverschot te danken aan de landbouw.

Niemand praat over importschaamte

Landbouwproductie per inwoner of grondoppervlakte is logischer en daarmee staat Nederland wereldwijd in de top.Toch bijzonder om te zien dat wordt gesproken over exportschaamte, terwijl niemand het heeft over importschaamte. De consument wil kennelijk ook dat vlees, kaas en groente uit het buitenland in de winkelschappen ligt. En we zijn ook een heel belangrijke importeur van soja, palmolie, cacao en koffiebonen. Dat de Nederlandse boeren kwalitatief hoogwaardige landbouwgoederen produceren in bedrijfsprocessen met een grote milieu-efficiëntie ontgaat velen. Kortom, over de landbouwexport van € 94 miljard is nog veel meer te zeggen.

Milieu- en natuurbelasting

Toch is de hoogte van de exportwaarde feitelijk niet zo belangrijk. Het draait om de milieu- en natuurbelasting per eenheid product. We kunnen ons milieustraatje in Nederland keurig schoonvegen, maar als elders in de wereld die belasting toeneemt omdat we de landbouwproductie verplaatsen, dan win je nog niets. We moeten vooral kijken naar onze broeikasvoetafdruk wereldwijd.

Laatste reacties

 • Alco

  We zeggen het al jaren!!!!!!

 • Maas1

  Weer wat nieuws, broeikasvoetafdruk daar zou ik me voor Europa en voor Nederland in het bijzonder maar niet al te druk over maken.Deze zal de komende tijd tot 2060 drastische afnemen. Het bijkomende voordeel is van export schaamte is dan ook geen sprake meer. Wellicht nog wel wat van import schaamte als daar in de wereld nog ruimte voor is voor Europa. Hoe eerder de boel naar de verdoemenis is hoe beter het is, en daar wordt hard aan gewerkt.🍻

 • agratax(1)

  Maas1. Die voetprint per eenheid (kg) product is in Nederland lager dan waar ook ter wereld binnen de landbouw. En toch laten we ons afrekenen op de "Vervuiling" die we per hectare zouden produceren. Dit alles omdat we on laten overschreeuwen door de zgn. Milieu Wetenschappers onder leiding van Linkse politici, die geen weet hebben van landbouw en al zeker niet wat het betekent als ze hier de landbouw omzetten in KUNSTMATIGE natuur. De politiek is niet zo goed in het "Vooruit Denken".

 • farmerbn

  @agratax: Kun je mij aantonen dat jouw eerste zin waar is?

 • Sjefo

  Wij waren, zijn en blijven als Nederland een exportnatie.
  Als we met +/- 17 miljoen Nederlanders alleen maar voor eigen markt mogen produceren is het snel gebeurd met de BV Nederland
  (trouwens ook met de gecreëerde stikstof problematiek)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.