ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Boerenblog

16 reacties

'Geen regie, geen richtingwijzers'

De grootste bedreiging voor de melkveehouders is het opblazen van alle bestaande instituties en ons lot in de handen van Farmers Defence Force (FDF) leggen. We hebben een organisatie nodig met verstandige mensen, de nodige financiële middelen en medewerkers die beleid kunnen ontwikkelen.

Nog nooit hebben de boeren zo van zich laten horen. De frustratie en woede die de afgelopen jaren opgebouwd is, kwam er helemaal uit. De politiek is geschrokken en weet amper hoe hier mee om te gaan. En de boeren staan voor de vraag hoe nu verder.

Brede maatschappelijke trend

De onzin van vele regels en de pietluttige bemoeizucht van de overheid heeft zijn grenzen bereikt. Ze worden niet meer geaccepteerd. Dit lijkt niet beperkt tot de boeren, het is een brede maatschappelijke trend. Als zelfs de CU, VVD en CDA niet meer het vertrouwen hebben van vele boeren, dan is er echt iets fundamenteel aan het veranderen.

Gevaar bij de boeren zelf

En nu? Het gevaar kon weleens bij de boeren zelf zitten. De euforie van de acties kan zich als een boemerang tegen ons gaan keren. Het Landbouw Collectief is geen collectief maar een gelegenheidsalliantie die geen lang leven heeft. LTO, NZO, Zuivel NL en FrieslandCampina (RFC) zijn monddood gemaakt. Die laatste moet de melk afnemen en zijn mond houden. Maatschappelijk verantwoord produceren en gewaardeerd worden door politiek en maatschappij is niet meer van belang. De voormannen krijgen kritiek, maar er zijn drie nieuwe leiders die het wel even regelen. Alhoewel?

Macht deformeert

Neem Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF). De eerste actie van de boeren was goed en had veel impact. Toen FDF het stokje overnam werd het grimmiger. De aangekondigde acties voor volgend jaar beloven niet veel goeds. De activistische houding en het taalgebruik zullen schade aanrichten aan de sector. Macht en gevoel voor macht deformeert mensen en dit zal er toe leiden dat deze voorman wederom uit de bocht zal vliegen met zijn uitspraken en de goodwill gaat verspelen voor de melkveehouderij. Hoe lang gaat hij het volhouden of wordt hij weggehoond?

Grimmige discussie

Sieta van Keimpena is wat mij betreft compleet door de mand gevallen. Er is een grimmige discussie ontstaan over wat zij zelf een privé-situatie noemt. De frustratie en het chagrijn druipen er van af. Hoe kan iemand die zelf geen koeien meer melkt ons boegbeeld zijn? Je bedrijf wordt echt niet zo maar stilgelegd … Sieta misbruikt haar bestuurlijke positie om haar frustratie te uiten. Ze weet wanneer de volgende deadline is voor haar melkweigering en schrijft tegen die tijd een artikel waarin RFC voor alles en nog wat wordt uitgemaakt. Sieta, trek je conclusies: je bent niet meer geloofwaardig en niet meer te handhaven.

Straatvechter en betaald adviseur

Jan Cees Vogelaar staat hoog, op plek 10, in de top 50 van invloedrijke landbouwpersonen, als invloedrijke adviseur. Ik heb veel waardering voor Jan Cees. Hij bereikt veel met het Mesdagfonds. Het boerengeld wordt daar goed besteed. Jan Cees is weer de straatvechter geworden die op zijn manier vecht tegen het onrecht dat de sector wordt aan gedaan. Toch moet je naar de verbinding blijven zoeken en naar een gedragen compromis. Straatvechten én betaald adviseur zijn voor sommige bedrijven staat hem nu in de weg om een wijze leider te zijn.

Wat nu?

Wat moet er dan gebeuren? Schrijven we af wat we hebben? Waarheen met LTO, komt Zuivel NL weer in de benen? Wat kan de rol van Rabobank en de voerindustrie zijn? Andere landen in Europa zijn vaak jaloers op hoe wij de landbouw hebben georganiseerd en op onze coöperatieve structuur. Gooien we nu alles over boord en is populistisch activisme de weg die we moeten bewandelen?

Deze (gelegenheids)coalitie zal niet het antwoord zijn

Eén ding is zeker: de wereld verandert en oude tijden komen niet weer terug. Trump domineert met simpel twitteren de hele handel en wandel in de wereld. Informatie verspreidt zich razend snel en iedere boer heeft een eigen stem. De bestaande instituties worstelen hoe hier mee om te gaan. De populisten maken hier handig gebruik van. Maar deze (gelegenheids)coalitie zal niet het antwoord zijn. Die loopt keihard aan tegen de Haagse en maatschappelijke werkelijkheid. Sieta en Mark denken dit spel te domineren maar zij vertegenwoordigen niet het collectief van melkveehouders.

Coalitie of the willing

LTO en Zuivel NL zijn niet meer hetzelfde. Wat we volgens mij nodig hebben is een coalitie of the willing: boeren die willen, die een toekomstvisie hebben en niet gedreven zijn door frustraties uit het verleden. Alex Datama geeft een goede aanzet om hier de discussie over te gaan voeren. De reactie van Sieta hierop was zoals verwacht; niet inhoudelijk ingaan op het idee maar meteen afbranden op de vorm en de structuur.

Wat we nodig hebben is een nieuw collectief van verstandige mensen met plek voor relevante spelers. Nieuw leiderschap is nodig. Goed leiderschap is te geven wat het volk nodig heeft en niet wat het volk wil (Nietzsche). Willen deze leiders opstaan?

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nog nooit zo’n puinhoop geweest tot dat fdf ging puinruimen !!! Eerste slopen dan weer opbouwen dat weet mark wel hoe dat moet. Maar daar is ff tijd voor nodig

 • Attie

  Och, Harm is Calon nog vergeten..

  Prima Harm zoals het collectief nu aan tafel zit, breed gedragen dat is belangrijk!

 • Alco

  Zijn het juist niet dit soort column schrijvers die verdeeldheid zaaien?

 • kleine boer

  alco daar begint het wel op te lijken alsof ze het er om doen.

 • Bennie Stevelink

  Deze column van Harm Holman ben ik het van A tot Z mee eens. Een perfecte analyse hoe het er voor staat.

  Mark van den Oever is een ideale rebellenleider, de aanvoerder van de woede, die echter geen flauw benul heeft hoe een volk te besturen. Hij functioneert alleen zolang er iets is waartegen hij kan vechten. Zodra er echter invulling moet worden gegeven aan de nieuwe situatie heeft hij niets te bieden. Hij kan niets anders dan vasthouden aan het verleden, wat hem bekent is. Met Mark van den Oever is de weg naar de toekomst geblokkeerd.

  Moet ik nog wat zeggen over Sieta? Dat mens had 11 jaar geleden, naar aanleiding van de melkstaking, al via de achterdeur afgevoerd moeten worden. Dat dit niet gebeurd is, komt doordat de DDB geen normale organisatie is, maar in feite het persoonlijk eigendom van Sieta.
  Sieta heeft in ieder geval iedere geloofwaardigheid verloren en is niet meer serieus te nemen.

  Jan Cees Vogelaar heeft capaciteiten. Hij kan invulling geven aan een andere toekomst. Jammer dat hij zich de laatste tijd te veel manifesteert als een gefrustreerde schop-boer.

 • Attie

  Schopboer moet je niet willen Bennie, goede bestuurders komen vanzelf bovendrijven via het collectief, de mindere komen niet aan tafel!
  Verstandige man die Aalt Dijkhuizen!

 • Alco

  @Bennie in veel kan ik je gelijk geven.
  Maar zoals Harm de toekomst linieert aan de uitspraken van Alex Datama is ook frustrerend.
  De toekomst laten bepalen door de wil van de consument is een zeer gevaarlijke route.
  Alleen lege schappen in de supers zijn scherprechter.

 • Kaiser

  Alsof er alleen maar beleid voor de melkveehouderij gemaakt moet worden. Er zijn ook nog andere landbouwsectoren hoor! Of moeten die andere landbouwsectoren maar ondergeschikt zijn aan de melkveehouderij? FDF , inclusief Sieta doet het tenminste voor alle boeren in alle sectoren, kan ik van LTO helaas niet zeggen. Preekt Holman alleen voor eigen parochie?

 • Als er nu niks was gebeurd waren we overgeleverd aan calon en Schouten...dan was het ook niet goed gekomen...We moeten blij zijn met de initiatieve nemers en hun niet kwalijk nemen dat ze niet zijn opgeleid om weerstand op niveau te bieden.. Ze hebben geen jarenlange mediatraining en omgang met politici gehad... Nu hopen dat ze zelf zo wijs zijn om de juiste personen te zoeken die wel geschoold gepokt en gemazeld zijn.. Ik zou ze willen bedanken voor hun inzet en zeker geen trap na willen geven. Nod steeds worden we niet voor vol aangezien.

 • ENDE902

  @jeannette
  "Ze hebben geen jarenlange mediatraining en omgang met politici gehad." Dit is juist hetgeen de boeren en een groot deel van de bevolking aansprak. Dus dat wil ik nog niet wegdoen. De dames en heren van de politiek en media doen het voorlopig maar met de mensen die nu naar voren zijn gekomen.

 • kleine boer

  Jeanette 👍👍

 • kleine boer

  <> nog even geduld maar niet dankzij lto.... Kunnen de tegenstanders van fdf hier nog even snel voorspellen wat de experts gaan vinden.... en niet achter af zie je wel roepen

 • farmerbn

  Nederland is een raar land dat raar bestuurd wordt. Ook het enige land met stikstofproblemen zodat de economie stopt. Pfas-problemen alleen in Nederland evenals het fosfaatprobleem. Fosfaat dat geexporteerd wordt wordt toch nog meegenomen in het nationale fosfaatquotum enz. Nederlandse bestuurders willen een maximaal aantal problemen hebben of die er nu zijn of niet. Boeren hebben leiders nodig die tegen gewicht geven aan die rare politici. Tot hier en niet verder en dat mag met de botte bijl. Een militante groep naast LTO is het beste wat je kunt hebben. En bij een akkoord eerst terug naar je leden voor een uiteindelijk compromis.

 • Henk.visscher

  Het word een spannende tijd, hoop van harte dat iedereen de kop erbij houdt,de overheid dat zijn een stel klootzakken extreem links hoef je niet serieus te nemen ,maar de rest van de burgers wel, wij als landbouw moeten rekening houden met de maatschappelijke wensen van deze groep en met hen in gesprek blijven.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Mooi gezegd Janette.

 • jaantjes1

  Wie het niet zijn is volgens Holman duidelijk maar wie het wel moeten worden lees ik geen suggesties. Zwak voor deze betweter. Dankzij Mark, Sieta en Jan Cees zijn er nog boeren in Nederland en gloort er nog enige perspectief. Jammer dat Holman dit niet ziet. Dit collectief verdient alle voordeel van enige twijfel. Succes nieuwe leiders van dit collectief. Behalve Holman, rekenen alle boeren op jullie.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.