Redactieblog

16 reacties

‘Exportrecord en kringloop’

Meer dan twee derde van de landbouwexport blijft binnen fietsafstand.

Mijn oud-collega’s van het LEI hebben samen met mensen van het CBS een rapport gepubliceerd over de Nederlandse agrarische export. Die export stond, zoals altijd in de eerste weken van het nieuwe jaar, volop in de belangstelling. Op de Grüne Woche in Berlijn maakt onze minister van Landbouw traditioneel de eerste raming voor het afgelopen jaar bekend. Omdat er jaar na jaar records worden gebroken is dat altijd nieuws voor alle kranten. Dit jaar stond Frau Carola er ongetwijfeld wat dubbel in. Ze juichte dat de export naar recordhoogte gegaan was (weer 4,5% erbij), maar tegelijkertijd wil ze kringlooplandbouw, en die 2 lijken moeilijk te combineren. ‘Lijken’, want het valt wel een beetje mee.

Je kunt het nauwelijks export noemen

Ruim helft export gaat naar Duitsland

Het rapport van het LEI (WER)/CBS laat zien dat het grootste deel van de Nederlandse agrarische export dicht in de buurt blijft. Ruim meer dan de helft gaat naar Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Met nog wat andere nabije landen erbij (Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië) is het al 69,3%. Dus, de helft van de export zit binnen een straal van 500 kilometer en zo’n 70% zit binnen een straal van 1.000 kilometer. Dat fiets ik in een paar dagen; je kunt het nauwelijks export noemen. Als Nederland een beetje groter was betrof het helemaal geen export maar binnenlandse afzet.

Export van landbouwgerelateerde goederen

Het rapport laat nog meer interessante dingen zien. Zo is Nederland niet alleen sterk in agrarische export, maar ook in de export van landbouwgerelateerde goederen, zoals kassen, meststoffen en landbouwmachines. Zeker, we importeren daarvan ook veel, maar we exporteren meer. Dus als er weer eens een stadse dorpsgenoot u vertelt dat de landbouwproductie helemaal niet zo lucratief is, omdat veel inputs worden geïmporteerd, dan kunt u hem of haar met feiten de mond snoeren. Diezelfde stadse dorpsgenoot zal ongetwijfeld ook mopperen dat het van de gekke is dat een klein land als Nederland de tweede exporteur ter wereld is. U kunt hem of haar nog wat verder kietelen door te vertellen dat we ook de tweede netto-exporteur van de wereld zijn, na Brazilië. Netto, dus na aftrek van import. Andere agrarische topexporteurs zoals de VS en Frankrijk, exporteren wel veel, maar importeren nog veel meer.

Zonder de primaire agrarische productie heeft de verwerkende industrie geen bestaansrecht

Tuinbouw

Het is trouwens verstandig de bijlagen van het rapport goed te bekijken. Daar kunt u zien dat de agrarische export veel meer is dan de sectoren waar het in de stikstofdiscussie steeds over gaat. Vlees en zuivel vormen minder dan 20% van de agrarische export, verreweg het meeste is tuinbouw en verwerkte producten. Maar ik blijf waarschuwen: zonder de primaire agrarische productie heeft de verwerkende industrie op termijn geen bestaansrecht in Nederland. Vertel dat de stadse dorpsgenoten vooral ook, en blijf dat herhalen.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  en zo is het, goed stuk

 • agratax(1)

  Beste Dirk, onze Haagse vrienden en vriendinnen zouden de cijfers moeten lezen zoals jij dat doet zonder te shoppen om hun politieke behoeftes en gevoelens te voeden en daarna de rest van de bevolking met hun gekleurde resultaten te voeden. Als zij beter konden lezen en eerlijker hun achterban zouden informeren zou ons land minder gepolariseerd zijn.

 • husky

  Duidelijke conclusie, ik hoop Dirk dat je een afspraak in Den Haag gaat maken en dit daar gaat vertellen voordat Nederland helemaal naar de afgrond wordt geduwd.

 • farmerbn

  Niet elk land kan kaas produceren of heeft bananen. Als een land heel goed is in kaas maken blijft er kaas over voor anderen die dan weer extra bananen telen voor ons. Wil je geen kaas produceren voor anderen dan heb je zelf geen banaan. Dat zullen die stadsen toch wel (willen) begrijpen zeker.

 • René de jong

  Goede column deze keer heer Strijker op basis van feiten, harde cijfers.
  Zou u deze eens kunnen bezorgen bij de beleidsmakers, bij Carooltje bijvoorbeeld, die blijft maar "Kringlopen" en DUURzaam denken.
  Of bij die smeerkees Tj de G, die met zijn populistische praat nu de bio-landbouw eens een kopje kleiner wil maken, niet gehinderd door deze of enige andere feitenkennis.
  vr gr René

 • Maas1

  Precies René ik begin me steeds meer te storen aan de Haagse kameleon Tjeerd de Groot, nu ook biologische niet meer goed genoeg is voor deze vogelverschrikker kun je constateren dat men niets weet voor een dubbeltje geboren en nooit geen kwartje geworden. De manier van dieren houden heeft niets met regionale Europese kringloop te maken.

 • agratax(1)

  @Maas1. Dat Den Haag weinig tot niets van veehouderij weet verbaasd me niet, maar ze denken ook nog dat plantenteelt zonder meer inputs dan de mest van dieren en slib uit de rioolzuivering voldoende is. Sorry ik vergeet de compost van het "zwaar vervuilde berm maaisel" die de bodemgezondheid en de productie op peil moet houden. Laten ze voor ze weer beleid maken, eerst de geschiedenis van de bedrijfstak nalezen, zodat ze weten waarom zaken zijn zoals ze zijn en niet hun eigen onderbuik gevoel als leidraad nemen. Een aanrader zou zijn met Strijker per fiets langs de buitenlandse consumenten van onze kaas, boter etc.

 • j.verstraten1

  Eigenlijk heel bijzonder, dat het bij kringlopen steeds over de 'afstand' gaat. Maar afstand is slechts bijzaak in het sluiten van kringlopen. Of je het nu kortbij afzet of verder weg, de kringloop word er niet beter of slechter van.

 • Alco

  Veehouderij is altijd kringloop.

 • nvanrooij1

  De discussie over kringloop krijg je doordat mensen die amper ooit een dier gezien hebben laat staan het verzorgd hebben zich er mee moeten gaan bemoeien en denken de wijsheid in pacht te hebben

 • Piet Piraat

  " Dus, de helft van de export zit binnen een straal van 500 kilometer en zo’n 70% zit binnen een straal van 1.000 kilometer. Dat fiets ik in een paar dagen"

  U heeft nog steeds een bijzondere conditie voor uw leeftijd, heer Strijker.

 • farmerbn

  Als feestdagen een beetje gunstig vallen tov het weekend dan zijn enkele dagen (niet werken) al snel één week.

 • Jaap39

  Wordt tijd dat de consument verantwoordelijk wordt gesteld voor zijn eigen kringloop. Als we die mineralen van consumenten weer mee kunnen nemen in de kringloop dan ben ik om!

  Maar wel zonder antibiotica en hormoonresten van bijvoorbeeld de pil!

 • Alco

  Juist Jaap. De burger denkt dat alles zomaar groeit.

 • jfvanbruchem1

  beste professor Dirk ,schreeuw het van de daken, tegen de GL collega,s van uw vrouw bijvoorbeeld.

 • Alco

  Toch wel fijn dat Dirk mij beloofd had mijn ingezonden artikel in de Toren, een column aan te wijden.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.