Redactieblog

45 reacties

‘Deuk in beeld van de boer’

We moeten oppassen met de acties, anders verliezen we de sympathie van de bevolking.

De acties in oktober vorig jaar zijn bijzonder goed geslaagd. We kweekten begrip voor onze situatie. Tjeerd de Groot van D66 hielp daarbij. Hij wilde de helft van de boeren om zeep helpen en dat pikten ook de burgers niet. Een beroepsgroep halveren valt bij elk weldenkend mens niet goed.

De altijd aanvallende Sieta van Keimpema bracht het nieuws met een verbeten trek op het gezicht

Farmers Defence Force heeft nu nieuwe acties aangekondigd. De altijd aanvallende Sieta van Keimpema bracht het nieuws met een verbeten trek op het gezicht. In mijn omgeving fronsten velen de wenkbrauwen: moet dit nou?

“Ik vind het ook erg dat we weer als domme boertjes worden afgeschilderd”, mort Hanna. “Rond oudjaar was het echt raak. Claudia de Breij gaf de aftrap, op dezelfde avond geholpen door Martijn de Koning. Ook de zelf kromlopende Freek de Jonge deed een duit in het zakje. Hij imiteerde een bijna met de neus op de schoenen lopende boer en had een domme grap over boeren, die na de demonstratie op het Malieveld dronken op de trekker stapten. Een van de laatst vertrekkende ‘dronken’ trekkerschauffeurs moest blazen en bleek niets gedronken te hebben. Hij was de BOB. Ha, ha, lachen dus.”

Het beeld van de boer kantelt. We moeten er voor oppassen dat we niet weer in het hoekje worden gedrukt van de altijd klagende boer

Het beeld van de boer kantelt. We moeten er voor oppassen dat we niet weer in het hoekje worden gedrukt van de altijd klagende boer, met een pet op en in een vieze overall, die nooit van het erf komt. Dat beeld was positief na de prima actiedag van 1 oktober. Met Bart Kemp als leider van de boeren, die zich voortreffelijk gedroegen.

Dat beeld van de boer werd later minder; vooral de gesloopte deur in het provinciehuis van Groningen zette kwaad bloed.

Aankondiging FDF ‘valt niet goed’

“Ik heb het gevoel dat we weer terug zijn bij af”, mijmert Hanna. “De aankondiging van FDF dat 2020 weer een roerig actiejaar wordt, valt niet goed. Ook niet bij mij. Ik denk dat we ons moeten richten op het landbouwcollectief van Aalt Dijkhuizen. Daar moet het resultaat vandaan komen. De acties waren prima om de start van het overleg te forceren. Maar nu moet de mond het succes binnenhalen.”

Zo is het. Voorzichtig met meer acties.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Ben van mening dat dat beeld van de boer nog steeds prima is. Enkel een kleine groep framende anti......

  Het beeld van de boer kantelt, steeds lees je dat weer, wat een onzin!

  Wat moet je trouwens met een berg sympathie als door middel van dreigende wetgeving je bedrijf om zeep wordt geholpen? Dan is sympathie niet meer relevant. Dan heb je vanzelfsprekend andere prioriteiten, en voor sommigen kan ik mij dat erg goed voorstellen.

 • Tinus1

  Die Martijn Konings.... werd zelfs door Beau Erven van Dore de oren gewassen over boeren tijdens een uitzending van H&G, maand geleden. Nee, dan valt het nogal mee met die deuk...

 • ????

  Die Deuk is er helemaal niet maar wordt graag opgeroepen door linkse partijen en media De burgers die ik spreek zeggen over het algemeen als de acties niets opleveren heb je groot gelijk dat je het groter aanpakt want wat heb je aan sympathie als er niet naar je geluisterd word

 • De deuk is er niet, maar wordt ons iedere keer aangepraat door die linkse media en de linkse politiek, alsmede vergaderboer.

 • D. de Jong

  Het zo genaamde imago van de boer heeft niet voor betere prijzen gezorgd. Elke cao zorg onderwijs e.t.c plus 3 tot 5 % erbij.
  De boer???? - 50% (dankzij imago?)

 • Bennie Stevelink

  @D. de Jong, ben jij in loondienst?

 • D. de Jong

  @Bennie nee

 • jhp

  @ vergaderboer, als iedereen de acties van de boeren geweldig, mooi, leuk en aardig vindt, veranderd er niets want die boeren organiseren van die geweldige, mooie, leuke en aardige acties.

 • jhp

  @ Bennie, dus wij moeten maar niet zeuren want het is ondernemersrisico?

 • Renate

  De deuk in het imago van vergaderboer is nog groter geworden. Het probleem ligt volledig bij schouten. Zij doet net of ze in gesprek is met het LC, maar lapt alles aan haar laars. Wie dat nu nog niet door heeft... heeft ook een deuk.
  Logisch dat er meer actie's komen. Heel nederland moet ff wakker worden.

 • oeleboele

  Qua akties denk ik, eest om de tafel, de mond de kans geven.
  Lukt dat niet, dan toch weer akties.
  Ee zitten toch al in het verdoem hoekje bij de stadsmensen. Linkse lui.
  Hier op het platteland valt dat reuze mee.
  Je wordt toch ook kwaad als je nu weer leest dat de gegevens op straat komen en je kan niet bezwaar maken? Waar is dan de mond???
  Monddood kun je beter zeggen!

 • Zuperboer

  Ondernemers.... daar kun je over discussieren. Maar wel mensen die geacht worden in nuchterheid te opereren. Want in het verleden zich gegroepeerd in coops en dus voorbereid. Wat we al weten vanaf de fusie van Friesland Foods en Campina is dat er tegenwerking is (Neelie onder het mom van de mededinging). Coop zou te machtig worden. Tegendeel is waar, want de grote foodproducenten (Unilever, Heineken, enz.) en de grote inkoopcombi's zijn vele malen machtiger. Dat de landbouw hier tegen ageert is niet alleen een recht, maar ook een plicht van boeren. Die moeten naast de spilfunctie van hun granen in de wereldhandel ook hun eigen spilfunctie laten gelden. Niet om je op voor te staan, maar als je burgerplicht roept THUIS geven. En Bennie jij doet dat op je eigen kritische manier, wat ook nodig is namelijk om te zorgen voor Zelfreflectie. D'r an zeggen we dan aan deze kant van de Iessel. Vanaaf eerst maar weer eens een 3 punter en wat Schouten betreft. t Meisje verkeert in Ultra linkse kringen, dus het is niet haar doel om boeren in 't zadel te houden.

 • Gat

  Bennie, naief figuur dat je bent. Ooit gehoord van zzp ers? Die zijn ook zelfstandig ondernemer, die vragen ook hogere uurlonen om kosten te compenseren. Iemand die het werkelijk niet de wereld begrijpt ben jijzelf. Ps ik heb jaren gewerkt in loondienst en ga verder als zzp er. Dus ik weet waar ik over praat!

 • Jan K

  'Altijd klagende boer met pet op en vieze overall, die nooit van het erf komt' . Dat lees ik......... met actie komt ie juist wel van het erf af, zelfs met goeie pet op schone overall of in vrijetijds kleding. Wat zeuren ze toch in die commentaren, er zijn andere mensen die beter wat vaker op hun erf of in huis kunnen blijven.

 • trekker123

  Een boer kan ook rustig meer vragen voor zijn producten. Gaat alleen niemand op in. Voor jou 10 anderen. En dat zal ook nog wel even zo blijven. Als er voor ZZP'ers te weinig werk ik gaat de prijs ook gewoon naar beneden en is er werk zat dan gaat de prijs wat omhoog zoals op dit moment in veel sectoren het geval is. Vraag en aanbod heet dat.

 • Kaiser

  Met dit artikel loopt ons vakblad Boerderij ook weer een flinke deuk op. Vakblad Boerderij mag wel oppassen dat ze zelf haar sympathie kwijtraakt.

 • drikhend

  Voor de media is het niet erg intressant als boer ,burger en politiek het met elkaar eens zijn . Als je maar vaak genoeg zegt dat boeren hun simpatie verliezen bij de burgers denk iedereen dat zo is . Je moet het nu eigenlijk zien als een uitlokking van acties . En nu er een verdeeldheid aan ontstaan is bij boeren past de media ook goed . Je hebt weer boeren die willen praten andere willen acties enz. Hier geld weer verdeel en heers . En bij al deze zaken met verschillende acties enz. Gaat de burger het op den duur allemaal niet meer snappen en zal de verdraagzaamheid afnemen . Het moet allemaal duidelijk begrijpbaar zijn . Zodat de burger weet waar het overgaat . We kunnen wel klagen maar als er elke maand weer partij dure tractoren de weg op gaan denk de burger deze dure spullen hebben ze tog ook niet voor niets . De media dikt het wel aan .

 • Sjefo

  “De boer hij moet oppassen” vergaderaar 👎

 • farmer135

  Wordt gewacht met maatregelen tot komend voorjaar als boeren geen tijd hebben om te demonstreren

 • farmerbn

  'Vergaderboer' is de redactie van boerderij vandaar redactieblog. De redactie houdt niet van gangbare boeren en dat zie je telkens als vergaderboer een stukje schrijft. Door die vaak negatieve stukjes trekt de redactie eigenlijk aan een elasstiekje totdat het knapt en vele boeren hun abonnement opzeggen.

 • famboenink@hetnet.nl

  de stikstofruimte die de landbouw vrij maakt, ook voor de sector beschikbaar blijft.
  als dit punt word binnengehaald door het landbouwcollectief
  geen acties zo niet doorgaan met actievoeren

 • Gat

  Farmerbn, vorige week opgezegd me abonement.
  Als ik nieuw abonement neem ben ik 140 euro goedkoper uit. Ik heb nog tot maart. Dus kijk tegen die tijd wel. Vond dik boven de 500 euro te gek voor woorden.

 • Firma Vellenga

  Farmerbn, "vergaderboer"houdt ook niet van Bioboeren. Ik was paar jaar terug al helemaal klaar met zijn visie. Laat hem maar van zijn Hanna houden, kunnen ze elkaar mooi steunen in hoe ze alles zien. Dat hoeft niet in zo'n duur blad als de Boerderij is. Zet hier dan liever een leuke strip van Opa neer.

 • ENDE902

  Ik begrijp dat vergaderboer nog steeds niet heeft begrepen, wat er met acties is gebeurd. Ik proef een beetje het verlangen om terug te gaan naar het oude bestuurlijke systeem. Ik zeg bij deze, dat dit onmogelijk is.

 • marco-vdb

  Wah ne zwets. Van dat imago gelul kan de schoorsteen niet roken. Over een paar jaar is er niemand meer over om te demonstreren als er nu niks gebeurd.

 • Alco

  Tinus 1 heeft goed opgelet blijkt in 11.00
  In Hendriks & Genee werd Martijn de koning van repliek gediend door Beau, waar nota bene nog boeren bij zaten.
  Waarom vergaderboer zulke dingen niet opvallen is voor mij geen raadsel meer.
  Hij wil graag bij de Kliek horen en daardoor de boeren denkt rustig te moeten houden.

 • farmerbn

  Eigenlijk wel raar dat de redactie niet van boeren houdt en denkt ze steeds te moeten jennen.

 • Attie

  'Deuk in beeld van Vergaderboer'

 • Alco

  Ach.@farmerbn. Je weet toch wat Dirk zei. Het was om te prikkelen.
  We weten wel beter!!

 • 306lsa

  Ik heb wel het idee dat de media de ene partij een groot podium geeft en de andere partij een klein podium
  Vervolgens zegt de media we hebben toch beide partijen gehoord
  Ik heb een klein stukje van het YouTube filmpje gezien en ging hierover <>

 • Bennie Stevelink

  Bij mij ontstaat steeds meer het beeld dat het Collectief niet tot een werkelijke dialoog komt met de regering. Minister Schouten is ondertussen bezig haar eigen beleid voor te bereiden.

 • kleine boer

  <> zijn er maar een paar en de uitstoot telt niet mee

 • Alco

  Dus @Bennie. Volgens jou moeten we weer de straat op?

 • EL

  Is Johan O vergaderboer?

 • a van Gerwen

  @Bennie, gelukkig hebben we onze machtige LTO nog, die wassen dit varkentje wel.

 • Bennie Stevelink

  Het lijkt er steeds meer op dat de Coalitie door Schouten niet serieus wordt genomen.
  Vermoedelijk had de lobby van LTO en de politieke invloed van RFC meer voor elkaar gekregen.

 • Benny heb jij de laatste jaren onder een steen gelegen LTO heeft al vele jaren niks voor elkaar gekregen en met deze voorzitter die alleen maar uit is op eigen belang komen we nog veel minder ver het is niet voor niets dat er nieuwe actie groepen zijn ontstaan

 • LTO heeft al 50 jaar niets voor elkaar gekregen en FC is steeds meer de kant van de natuur en milieu organisaties op gegaan en ja, dan is er een laatste druppel die de emmer doet overlopen .Dat hebben we in oktober gezien .
  We moeten blij zijn met het collectief.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Helemaal eens dat de politieke lobby van RFC en LTO meer voor elkaar krijgt! Met hulp van het CDA zorgen voor invoering van het fosfaatrechtenstelsel waardoor melkveehouderijen aan de bedelstaf zijn geraakt is hiervan een treffend voorbeeld. Is dit dan belangenbehartiging?

  Bij de tweede poging de melkveehouderij verder te reduceren ging het gelukkig mis. LTO en RFC probeerden met hun ‘oplossing van de stikstofcrisis’ het fosfaat spelletje te herhalen en de overheid in de kaart te spelen. Jammer voor hen mislukte dit. Melkveehouders kwamen nu in opstand en blokkeerden het hoofdkantoor van RFC. Vervolgens werd het Landbouw Collectief opgericht.

  En wat gebeurt? De overheid schiet in de kramp met zoveel verzet en vanuit alle hoeken wordt geprobeerd deze weerstand en de saamhorigheid van de boeren te breken. LTO trekt zonder toestemming van het LC zijn mond open waarop de media gretig publiceert dat er een overeenkomst zou zijn. Vervolgens wordt iedere pietluttigheid tijdens de demonstraties uitvergroot door de media. In Nieuwe Oogst vraagt de hoofdredacteur zijn lezers zelfs de ‘gematigde boer’ niet te vergeten als we naar de schreeuwers luisteren. Gezien de massaliteit van de demonstraties een kleine minderheid. Alles op alles wordt gezet om het verzet van de boeren te breken. Van een column van vergaderboer tot het publiceren van fosfaatrechten toe. Maar deze weerstand breken gaat niet meer lukken!

  Gezien je opvattingen hoor jij bij die gematigde boeren waar Nieuwe Oogst over schrijft. Maar die hebben dan ook vaak een ander belang dan de grote groep. Dat jij afwijkend reageert is begrijpelijk omdat jouw ‘melkveebedrijf’ een neventak is van je camping. Jij ziet Nederland daarom wellicht graag als één groot natuurpark met kleine bedrijfjes en nostalgie, vertaald in kringlooplandbouw. Dat staat je vrij, maar geef aan dat daarom RECRON eigenlijk jouw belangenbehartiger hoort te zijn.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, hoe kom je er bij dat ik een camping zou hebben? Ik ben gewoon een kleinere melkveehouder die niet gegroeid is maar wel 8,3% heeft ingeleverd voor jouw groei.

  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat jij nog steeds gelooft dat wij zonder fosfaatrechten onbegrensd koeien zouden kunnen houden?
  De fout van LTO én de politiek is niet dat ze de fosfaatrechten hebben ingevoerd maar dat ze dat niet jaren vóór afschaffing van het melkquotum hebben gedaan.

 • kleine boer

  bennie iemand met 50 koeien die naar de 70-80 is gegroeid en ook nog grondgebonden zou dus van jou niet mogen omdat jij dan gekort bent hierdoor.... fijne collega....

 • melkveehouder .

  @Bennie. Kleur bekennen is kennelijk niet je sterkste punt. Ligt het voor jou dan zo gevoelig camping boer te zijn? Nog een tip: hou je beschuldigingen voor je als je de feiten niet kent. Je zit er zoals vaker weer eens helemaal naast.

  Je past volgens mij wel in het ideale plaatje van de overheid: een kleine veehouder die niet wil/meer kan groeien, en hierdoor in de nabije toekomst (tegen een schamele vergoeding) een landschapsbeheerder kan/moet worden. Maar niet iedereen wil (nood) gedwongen boswachter worden. Maar dat wil er bij jou en de overheid nog niet in.

  Overigens zijn er ook ‘stikstof rapporten’ van jaren geleden waarin de negatieve invloed van recreatie en toerisme op de kwetsbare natuur zijn geanalyseerd.

  Zoals Herman Vreugdenhil terecht opmerkt: “de sector die het meest bijdraagt aan de stikstof uitstoot, zal ook het meeste moeten krimpen. Maar wel gelijke monniken, gelijke kappen. Dus iedereen moet reduceren óf compenseren. En als de overheid een verborgen agenda heeft om het aantal staarten terug te brengen, dan hebben de boeren dat gelijk door. Dat ze in opstand komen, dat snap ik helemaal”.

  Die man is doortastend en eerlijk en oplossing in gebiedscompensatie tegen een eerlijke vergoeding. En niet zoals de overheid in leugens en gelegaliseerde diefstal. Stiekem gesteund door onze ‘belangenbehartigers’.

  En jij blijft maar de oude plaat afdraaien dat we niet ongelimiteerd zouden hebben kunnen groeien. Ja en nee. Zoals onze milieu ruimte dit zou toelaten zouden we kunnen groeien.

  Beantwoord jij de vraag de Herman Vreugdenhil aan de politiek heeft gesteld: waarom moet een boer bij mij in de straat een emissiearme vloer leggen en krijgen anderen geen vergunning, terwijl een groot industrieel bedrijf een einde verderop x kilo stikstof mag uitstoten zónder vergunning.

  Om een lang verhaal kort te maken. De overheid kan proberen de boeren wat wijs te maken, maar dat lukt niet. Ook niet met hulp van jouw inbreng!

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, Nog een tip: hou je beschuldigingen voor je als je de feiten niet kent. Je zit er zoals vaker weer eens helemaal naast.
  Nogmaals, ik heb geen camping of iets dergelijks. Ik doe niets met recreatie.

  @kleine boer, je had in plaats van koeien ook varkens of kippen kunnen gaan houden en vervolgens kunnen eisen dat de bestaande varkens en pluimveehouders daar maar voor moeten inleveren.
  Toen het suikerquotum er nog was hadden melkveehouders ook suikerbieten kunnen gaan telen en kunnen eisen dat de bestaande akkerbouwers daar maar voor moeten inleveren.
  En als ik jouw redenering nog verder doortrek kun je ook stellen dat boeren die 46% van de stikstofuitstoot veroorzaken maar moeten inleveren om andere sectoren, die veel minder uitstoten, de ruimte te geven meer uit te stoten.

 • kleine boer

  Bennie waarom zeur jij dan zelf altijd over mestafzet kosten je had ook zoveel vee kunnen houden als wat bij je grond past .... was je niet gekort en geen afzet kosten...

 • Sook

  Vergaderboer heeft gelijk!

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.