Commentaar

4 reacties

‘Creëren extra natuur heeft welvaartstrekje’

Je hebt er niet per se een duur adviescollege voor nodig om vast te stellen dat ‘niet alles kan’.

Maar kennelijk wordt zo’n boerenwijsheid pas verteerd als een onafhankelijke club mensen tot dit oordeel komt. Zoals de commissie-Remkes in het eerste rapport eind september over de stikstofcrisis. De titel is alleszeggend. Eenzelfde titel kan prijken op een advies over grondgebruik. Beter goed gejat, dan zelf slecht bedacht. En het scheelt toch al gauw enkele vergadersessies.

De strijd om ruimte in Nederland laait op. Nederland schoot in 2017 door de grens van 17 miljoen inwoners. In 2024 bereiken we de 18 miljoen. Uiteindelijk uitkomend op 19,6 miljoen in 2060. We willen met zijn allen wonen, werken en recreëren. Kortweg: leven, op goed 41.500 vierkante kilometer, waarvan ook nog eens ruim 18% water. Meer dan twee derde is groene ruimte, waarvan verreweg het grootste deel agrarisch. Logisch dat er al snel naar de landbouw wordt gekeken.

Landbouwareaal blijft krimpen

De landbouw is wel gewend om in te leveren. Het areaal krimpt, sinds 1950 met 525.000 hectare, ofwel 23%, tot 1.768.000 hectare nu. Al enkele decennia gaat het verlies harder. In de komende 30 jaar gaat er nog eens bijna 300.000 hectare, ofwel 17% af. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is natuurontwikkeling met twee derde de grootste slokop.

De vraag is of ambities en streefarealen uit enkele gedateerde natuurplannen nu nog wel realistisch zijn. Dat meer inwoners meer huizen en wegen betekent, is helder. Aan verstedelijking hangt een prijskaartje. En ook klimaatverandering eist zijn tol. De berging, kering en afvoer van rivierwater kost ruimte. Het heeft te maken met veiligheid. Je mag daar niet aan tornen. Ook aan beslag voor wind- en zonne-energie valt weinig af te dingen, soms zelfs aan te verdienen.

De vraag is of ambities en streefarealen uit enkele gedateerde natuurplannen nu nog wel realistisch zijn

Natuurontwikkeling staat hier echt op een ander spoor. Uiteraard is leefomgeving van belang. De vraag is echter of elke hectare bos voor het klimaat, of elke type biotoop in Nederland moet worden gerealiseerd? Kort door de bocht heeft deze claim toch iets van een welvaartstrekje. Niet alles kan! In de afweging staat veilig stellen van voedselproductie hoger in de orde. De landbouw is bovendien een belangrijke economische pijler. De vis moet wel betaald.

Laten we iets over de muurtjes heen kijken, en de Euregio Nederland, Duitsland, België als maatstaf nemen. Een keuze voor productie op goede grond hier, en wat meer natuur elders waar het kan. Laat onverlet dat de landbouw in Nederland de weg inslaat van verduurzaming. Dat alleen al is een argument voor behoud van productieruimte!

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • trekker123

  Begreep vanochtend uit het nieuws dat Stientje er aan gaat werken om de lucht in Nederland overal te krijgen zoals die op de Waddenzee is. Technisch is het mogelijk volgens Stientje, en dus wordt het verplicht.... Tja, met miljarden mensen op deze wereldbol wonen en allemaal leven als god in Frankrijk in een natuur zoals in de tijd van Adam en Eva. Wat zou het mooi zijn als dat zou kunnen!

 • Zuperboer

  Als we 1 EU willen zijn dan zullen we inderdaad meer interregionaal moeten gaan denken. Het lijkt er op dat we blijven hangen in de natiestaten-denkwijze. Dat voelt ook vertrouwd. Met name de landsregeringen (NL'se voorop) zouden het voortouw moeten nemen in dit proces.

 • agratax(1)

  Als ik de cijfers uit dit stuk even laat doordringen, kom ik tot de conclusie dat er 0,100 ha = 10 are per Nederlander is om zich te voeden als we tenminste het daad bij het woord voeren Minimale Footprint en produceren zoals de Milieu activisten en daarmee de meeste politici willen. Dit cijfer loopt midden deze eeuw naar 8 tot 9 are per Nederlander. Duidelijk er is land genoeg voor nog meer Natuur als we kunst voer van insecten gaan nuttigen of etage landbouw / tuinbouw gaan toepassen. Voor mij is duidelijk dat de toekomstige Groenen hun Footprint en terug naar de tijd van 1900 idee zullen laten vallen en hun eten betrekken uit landen waar het goedkoop is en massa voor kwaliteit gaat.

 • Noordam2

  ik heb het nieuws van Stientje, kuch,kuch, ook gehoord , hoest, kuch, sorrie maar mijn buurvrouw stookt met een houtkachel kuch kuch en mijn buurman stookt zijn bedrijf ook met houtsnippers kuch kuch, hij moest van het gas af! hoest kuch! De wind is net mijn kant op hoest kuch!

Of registreer je om te kunnen reageren.