Commentaar

14 reacties

‘Gewasmiddelen en ziekte van Parkinson’

Er is wel een sterk vermoeden maar nog geen bewezen verband tussen gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson.

Vaak zit er een nare bijsmaak aan uitzendingen van Zembla over de landbouwsector, bijvoorbeeld omdat het televisieprogramma de landbouw ongenuanceerd neerzet en in een kwaad daglicht stelt. Scorebordjournalistiek.

Verhoogd risico op parkinson

In een Zembla-aflevering van vorige week donderdag toonde het programma min of meer overtuigend aan dat boeren, gezinnen en medewerkers die regelmatig worden blootgesteld aan gewasbeschermingssmiddelen, een verhoogd risico lopen op de ziekte van Parkinson. Wat echter ontbreekt is de smoking gun.

Erfelijkheid, veroudering en vergiftiging

Iedereen die in de landbouw werkt of heeft gewerkt, en de aflevering heeft gezien, zal er hoe dan ook een ongemakkelijk gevoel aan over hebben gehouden. Een verhoogde kans op een ziekte als parkinson is confronterend. Het is een vervelende ziekte, zowel voor de patiënt als direct betrokkenen. Dat ondervond ook boerenzoon Jim Blom uit West-Friesland aan den lijve. Hij luidde de noodklok bij Zembla, nadat zijn vader Ted na een lange lijdensweg eraan overleed.

De precieze oorzaken van parkinson zijn nog onbekend, maar alle onderzoeken wijzen op drie factoren: erfelijkheid, veroudering en vergiftiging. Bij de laatste factor wijzen de vele onderzoekers, neurologen en doctoren die in Zembla aan het woord komen, allemaal met de beschuldigende vinger naar gewasbeschermingsmiddelen.

Parkinson erkende beroepsziekte onder Franse wijnbouwers

Wat bij deze kwestie nogal knaagt, is dat uit internationaal wetenschappelijk onderzoek al langer bekend is dat het risico op parkinson toeneemt voor mensen die veel met sommige schimmel- en onkruidbestrijders werken. Mede om die reden werden de onkruidverdelger Paraquat, de schimmelbestrijder Maneb en het insecticide Rotenon al verboden in de EU. In Frankrijk, waar al langer bekend is dat in wijnbouwstreken Parkinson significant meer voorkomt, is de ziekte inmiddels een erkende beroepsziekte.

Hier moet snel serieus naar worden gekeken. Is er nu wel of geen direct verband tussen middelen en parkinson? Het is nu alleen nog een sterk vermoeden

Zover is het in Nederland nog niet, maar de zware verdenkingen zijn genoeg redenen voor een vervolgonderzoek om de risico’s op de ziekte van Parkinson, als gevolg van de blootstelling aan pesticiden, helder in kaart te brengen. En om antwoord te geven op de vraag of er nu nog steeds middelen in de middelenkast staan, waarvan bekend is dat er een duidelijk verband is met parkinson.

Hier moet, bij voorkeur in Europees verband, door zowel de industrie als toelatingsinstanties, snel serieus naar gekeken worden. Van groot belang voor alle boeren, loonwerkers en gezinnen die in de landbouw werken en in onzekerheid verkeren; is er nu wel of geen direct verband tussen de middelen en de ziekte? Het is nu alleen nog een sterk vermoeden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Stel dat gewasbeschermingsmiddelen Parkinson geeft en dat in Europa alleen biologische wijn geproduceerd mag worden. Gaan we dan goedkopere gangbare wijnen drinken uit Zuid-Amerika en Afrika? Of worden die dan hier verboden? Maw, je kunt wel onderzoek doen maar wat doe je dan met de uitkomsten?

 • Alco

  Goh. We hadden gisteren nog wel zo,n mooi wijnfeest.

 • agratax(1)

  Als er na gedegen onderzoek van een meer dan betrouwbaar instituut en door meer dan 100 % betrouwbare onderzoekers de conclusie moet zijn Gewasbescherming is de oorzaak van heel veel ongeneeslijke spier en zenuw ziektes. Wat gaan we dan doen? Het gebruik verbieden en een honger epidemie zoals ten tijde van de leegloop van Ierland accepteren? Dus het verhongeren van miljoenen zo niet miljarden minder bedeelde mensen wordt als acceptabel bestempeld om enkele miljoenen mensen van deze ernstige ziekte te vrijwaren. Ik vrees dat we zijn veroordeelt tot het accepteren van alle nadelige gevolgen van het in leven houden van over enkele jaren 9 miljard mensen.

 • pinkeltje

  Ik vind wat dat betreft de uitzendingen van "onze boerderij" op dit moment met het glyfosaat verhaal nog gevaarlijker! Allicht kun je genoeg onderzoeksrapporten vinden die tegen glyfosaat pleiten, maar wat moet je hier allemaal van geloven?

 • Jan-Zonderland

  Geert, jij doet nu hetzelfde als Zembla: Scorebordjournalistiek.

 • jeenwerkt

  Gewasmiddelen...

 • Alco

  Bij misstanden van de mensheid moet er bewijs geleverd worden anders blijven criminelen vrij rondlopen.
  Bij de landbouw worden er dingen geroepen en die moeten dan weer ontkracht worden.
  De omgekeerde wereld dus.

 • Henk.visscher

  ik heb de uitzending gezien ,aan de ene kant denk je dit kan geen toeval zijn, maar aan de andere kant ken ik een aantal mensen met Parkison, die nooit met gif hebben gewerkt, wat het programma wel had moeten doen is in kaart brengen van alle mensen met deze ziekte en vermelden wat hun beroep is .

 • vandenbrandcv1

  Er kan onderzoek gedaan worden naar locaties met mensen met parkison en teelten waar mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt (gaat het alleen over fruit ??)

 • korvandijk1

  Deze jongen heeft 50 jaar lang met gewasbescherming gewerkt. Ook jaren lang met Maneb en Mancoceb. 50 jaar terug gebruikte ik lang niet zo veel maskers en andere beschermings middelen. Van Parkinson merk ik nog niets.

 • sjoerddehoop1

  Er zijn honderden miljoenen mensen die jarenlang roken en niet dood gaan aan kanker en andere longziekten. Toch is wel duidelijk dat roken gevaarlijk / dodelijk is voor een deel van de gebruikers. Dat loopt toch ook in de miljoenen; en dat zijn wel heel veel slachtoffers.
  Omgaan met landbouwgif was vroeger veel gevaarlijker omdat er zeer weinig werd gedaan aan persoonlijke bescherming en preventie. Gelukkig is dat nu sterk verbeterd.
  Niettemin blijft onderzoek belangrijk naar bijwerkingen van deze middelen bij groepen die een hogere gevoeligheid / lagere weerstand hebben.
  Ook al is dat maar 1 % van de bevolking dan heb je toch een behoorlijke groep.

 • Wiann

  Sjoerd, een duidelijke aanvulling.

 • gvdf

  In Frankrijk wordt deze ziekte onder boeren als beroepsziekte aangemerkt. Hoe zou dat kunnen dat NL er nu pas mee komt?

 • farmerbn

  Geld. In Nederland gaat alles over geld. Als je het een beroepsziekte noemt gaat het iemand geld kosten en dat wil Nederland niet. Frankrijk is sociaal en geld komt daar niet op de eerste plaats. Daarbij zijn werknemers in Frankrijk goed beschermd en zijn het juist die werknemers die vaak chemische middelen hebben gebruikt (voor de baas).

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.