Expertblog

2 reacties

‘Weinig enthousiasme voor blockchain’

Boeren staan niet te springen om data te delen met derden.

Blockchain is een nog vrij jonge technologie, waarmee men oplossingen hoopt te bieden voor huidige tekortkomingen bij het delen van data. Denk aan data-identiteit en -integriteit, het veilig delen van data, en het tracken van data hergebruik. De aandacht voor blockchain vanuit de landbouw groeit. Ook bij de WUR is aandacht voor blockchain. Het ministerie financiert een onderzoeksprogramma. De vraag nu is hoe de meerwaarde van blockchain te demonstreren in een realistische, praktische en aansprekende casus.

Blockchain waarborgt herkomst en integriteit van data

Keurmerken

Een gedachtelijn is bijvoorbeeld dat het delen van data met de consument nieuwe kansen zou kunnen bieden voor producten met een meerprijs, omdat je met meer gedetailleerde keurmerken kan werken en dit met data kan aantonen. Ook wordt er gesproken over nieuwe mogelijkheden om data te verwaarden richting partijen als de overheid, banken en verzekeraars. De blockchain waarborgt de herkomst en integriteit van de data die uitgewisseld wordt.

Data delen

Bij boeren lijkt de blockchain nog maar op weinig enthousiasme te kunnen rekenen. Niet omdat er geen interesse is in de technologie, maar omdat er weinig behoefte is om data met derden te delen. Die consument lijkt maar weinig onder de indruk van keurmerken, en kiest in de supermarkt toch voor de goedkope import. Die overheid blijkt gevoelig voor de publieke opinie, en maakt op de lastige dossiers soms pijnlijke beslissingen die slecht uitpakken in de praktijk.

Technologie

Een klassieke kip-eisituatie eigenlijk. Pas als die markt voor verse boerendata er is, dus als de vraag er is, en de afnemer bereid is te betalen, pas dan ontstaat de interesse van boeren in technologieën. Deze technologieën maken het mogelijk om data veilig en betrouwbaar direct vanaf de bron te verkopen. Pas als de overheid in staat is om betrouwbaar de meerwaarde aan te tonen van het delen van meer data, zal de boer interesse krijgen in registratie en meer transparantie. Fijn dus dat knappe technologieën als blockchain er zijn. Maar we staan – nog altijd – helemaal aan het begin.

Lees meer over data in de land- en tuinbouw.

Laatste reacties

  • john***

    blockchain is heel simpel > wat deel je en wat krijg je er voor terug?

    de prognose van de varkens die er aan komen is bekend bij een select clubje wat er ook tijd in stoppen om die data te verzamelen. De boeren leveren die via een transportdocument en dragen bij aan die data maar krijgen pas later als de varkens geleverd worden de uitkomst te zien.. dat is een lagere of hogere prijs.

  • Cvdo

    Is dit een journalistiek artikel of reclame?

Of registreer je om te kunnen reageren.