Commentaar

5 reacties

‘Wapenen tegen juridische scherpschutter’

Tot frustratie van ondernemend Nederland is actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) bijzonder effectief.

Medewerkers van MOB weten precies waar de haarscheurtjes in een vergunning zitten, en zetten daar het breekijzer op. Bij het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is dat bijzonder goed gelukt met als gevolg dat Nederland nu op slot zit.

Biologische boeren buiten schot

Uit het interview met voorman Johan Vollenbroek in Boerderij blijkt dat hij en de zijnen zeer gericht te werk gaan. Ze mikken op ondernemers die ze ‘fout’ vinden, op situaties die ze onwenselijk achten (mestverwerker naast koelhuis), en op wetgeving die in hun ogen niet oké is (PAS). Maar ze gaan niet elke vergunning te lijf. Zo laten ze bioboeren buiten schot. Er is dus een agenda.

Mestverwerkers onder vuur

Het nieuwe mikpunt is mestverwerking. Lozingsvergunningen zouden niet op orde zijn. Een eerste rechtszaak (tegen RMS in Groenlo) is deze zomer gewonnen. Vollenbroek heeft het over een ‘bommetje’. Gezien zijn staat van dienst is dat iets om serieus te nemen.

Juist deze week bezoekt Koningin Máxima een mestverwerker. Zo onderstreept ze het belang dat Nederland hecht aan groen ondernemerschap en aan nieuwe, duurzame technologie. Door de aankondiging van MOB hangt daar nu toch een schaduw over. Ook al staat iedereen achter zo’n mooi nieuw project, als het juridisch niet helemaal is dichtgetimmerd, is het kwetsbaar. Daar ligt dus een opgave – niet alleen voor de ondernemers, maar ook voor overheden die de regels opstellen en vergunningen verlenen.

Lees ook: ‘Het PAS was niet meer dan een vergunningenmachine’

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hier blijkt dat kwaliteit van regelgeving en het uit handen geven van de macht of delen daarvan aan de EU heel veel meer inhouden dan we ons realiseren. Soms moeten besluiten door de zittende macht kunnen worden genomen, dat daarbij de wet moet worden overruled is een democratisch pijnpunt, maar het hoort er soms bij om te beslissen. Als de geallieerden alle regels en wetten hadden gerespecteerd was mijn Duits beslist beter geweest dan heden ten dage. Jawohl.

 • jhp

  MOB is Engels voor maffia, zegt toch genoeg. Milieu maffia.

 • arink

  Oppewal, ik meen dat Boerderij onafhankelijk is in haar berichtgeving, daar geeft dit artikel geen blijk van. Het is ronduit gekleurde journalistiek, want hoezo staat "iedereen " achter zo'n mooi nieuw project?
  Ik niet dus, het is slechts een verkeerde afslag die kunstmestminnend Nederland genomen heeft waarbij juist de boer weer financieel het nakijken heeft, en dit proces om stikstof uit digestaat te winnen is in de verste verte geen kringlooplandbouw zoals beweerd wordt.
  Eiwit uit Brazilië en varkens naar Azië, welke kringloop in godsnaam? Boeren zijn gebaat bij één ding; een goede prijs voor hun product, en dat bereik je niet door het in je broek te doen als er minder geproduceerd moet worden.
  Even deze analyse; in 1950 waren er 2 mln varkens bij 257.000 boeren, anno nu 12mln varkens bij 4000 boeren. Je hoeft toch niet helderzien te zijn om in te zien dat dit systeem van de afgelopen 60 jaar alle boeren om zeep helpt?
  Dus; over een andere boeg.

 • pinkeltje

  Denk dat je wat beter moet lezen. Er staat niet: iedereen staat achter dit project. Er staat, ook al staat iedereen achter etc.... Kortom, de boodschap is, ook als iedereen voor is, staat de MOB klaar om toch nog iets te vinden om een project te torpederen. En anderzijds zal met de aanduiding iedereen hier niet iedere ingezetene van Nederland, niemand uitgezonderd, bedoeld worden. Er is altijd iemand of een groepje van mensen ergens op tegen.

 • Snel

  Arink jij hebt ook een gekleurde visie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.