Commentaar

6 reacties

‘Veehouderij steekt de nek uit, nu de minister nog’

Het valt niet te ontkennen, minister Carola Schouten heeft iets in beweging gezet met haar kringloopvisie die ze vorig jaar presenteerde.

Sindsdien gonst het in de sector. In de aanloop naar een belangrijk Kamerdebat over de veehouderij presenteren de minister én de veehouderijsectoren nu hun plannen voor de toekomst.

Kritiek op veehouderij

Dat is erg nodig. De maatschappelijke context waarbinnen de veehouderij opereert, verandert snel, en niet ten goede. Een constant bombardement van kritiek werkt op het gemoed van wie in de sector werkt. Meer en meer ontstaat het gevoel dat (intensieve) veehouderij nog net wordt gedoogd, maar ook niet meer dan dat.

Plannen van POV en LTO voor verduurzaming zijn ambitieus

Het is de vraag of alle kritiek terecht en proportioneel is. Maar wie zich alleen verzet, voert een achterhoedegevecht. Er is meer nodig: stappen vooruit op die terreinen die gevoelig liggen: stank, gezondheid, klimaat en dierenwelzijn. Gelukkig zien organisaties als POV en LTO dat in. Hun plannen voor verduurzaming zijn ambitieus. Natuurlijk, sommigen zullen deze afdoen als ‘papieren tijgers’. Aan de veehouderij om te laten zien dat het deze keer niet bij voornemens blijft.

Steun van ministerie

Daarbij is wel de ondersteuning van het ministerie nodig. En daar wordt het verhaal wat minder helder. Opmerkelijk genoeg zijn de sectororganisaties ambitieuzer en duidelijker dan de minister. Hopelijk komt daar in de aanloop naar Prinsjesdag verandering in.

Lees meer over kringlooplandbouw.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Wat je ook doet ,volgens de linkse en een deel ook rechtse partijen plus de milieu beweging is het nooit genoeg en gaan ze net zo lang door met boertje pesten tot er amper nog een landbouw is in Nedeland.Het hele Nederlandse volk is gehersenspoeld dat de landbouw alles verkeerd doet en overbodig is en zo snel als mogelijk tot een minimum beperkt moet worden.

 • Vanmorgen in de telegraaf ,projectontwikkelaar André Snippe als ik naar Purmerend rij zie ik genoeg groene weilanden plek genoeg om te bouwen ivm de door Rutte gecreëerde woningnood. De afgunst van de bouwers op de groene ruimte slaat wel door op dit moment.

 • deB.

  Het ene onderwerp is nog niet goed en adequaat afgehandeld, of het volgende komt er weer

  Nogmaals, een heel tijdje NIET meer leveren...zo doen alle leveranciers dat, en kom niet met het kan niet het mag niet...op deze manier is overal snel de vlam uit. Je hoort al niet anders, niet zien zitten, vuur eruit, moed gezakt.
  Wat zijn we voor stel zakken??!!

 • Vhouder

  ze hebben het prima voor mekaar daar in den haag we zijn bijna allemaal over de tip gejaagd heel die tweede kamer preventief ruimen

 • Alco

  Het is toch jammer dat "duurzaamheid" zo verschillend uitgelegd kan worden.
  Voorbeeld. De plofkip is het duurzaamst.

 • Gat

  Helemaal niks doen! Hoop kosten maken op sterfhuis.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.