Redactieblog

18 reacties

’Oud-zuiveldirecteur slacht varkens- en kippensector’

Gesprek aan de keukentafel ging vorige week vooral over inkrimpen van de varkens- en pluimveesector.

Het gesprek aan de keukentafel ging vorige week vooral over het inkrimpen van de varkens- en pluimveesector. Het plan van D66 werd gelukkig de grond in geboord. De helft van de veestapel inruilen voor woningbouw is te gek voor woorden. D66 hoopt er stemmen mee te winnen. Dat betwijfel ik.

Randstad

“Vergis je niet”, corrigeert Hanna. “D66 is de partij van yuppen uit de Randstad. Die willen onbeperkt kunnen autorijden, wonen en vliegen. Ze komen met het voorstel de intensieve sector te halveren helemaal tegemoet aan de wensen van hun kiezers. Daar winnen ze stemmen mee. Onder de plattelandsbevolking hebben ze weinig aanhang. Daar kunnen ze niet veel verliezen.”

“Kamerlid Tjeerd de Groot is de bedenker van het voorstel”, zegt Hans. “Ik heb even gegoogled. Daar wordt je niet vrolijk van. De man heeft geen boerenachtergrond, is in de Randstad geboren en is de zoon van een belastingconsulent. Hij studeerde in Leiden en was later adviseur van minister Brinkhorst.”

Tjeerd de Groot is klaargestoomd om de sector recht in het hart te treffen

Nederlandse Zuivel Organisatie

Daar hebben we slechte herinneringen aan. Hij was niet bemind bij boeren. Tijdens de MKZ-crisis was hij de technocraat, die zonder gevoel voor de boer zijn beslissingen nam. Hij pleitte (Trouw) al in 2001 voor een ommezwaai in de landbouw, want er waren te veel varkens en kippen.

Dat was dus de leermeester van Tjeerd de Groot. Die werd directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Daar werkte hij vooral aan de verduurzaming van de productie. Hij nam afscheid met de woorden: ‘Het is tijd voor een nieuwe groene revolutie’.

De leerling spreekt zijn meester Brinkhorst dus na. We zitten er maar mee. Een man met een jarenlange topfunctie in de zuivel. Met toen al dezelfde ideeën in zijn hoofd als hij nu presenteert. Gevaarlijk, want hij heeft meegewerkt aan het beleid voor de landbouw. Die man is door onze NZO-bestuurders op de directeursstoel gezet. Fout. Jarenlang een prima salaris, maar ondertussen klaargestoomd om de sector recht in het hart te treffen.

Want reken maar: na de varkens en kippen komen de koeien aan de beurt.

Lees meer artikelen over het stikstofbeleid

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Laten we als boeren stoppen met de hakken in het zand te zetten. Deze touwtrek wedstrijd verliezen we op termijn, onze tegenstanders zijn met veel meer dan wij. Laten we de politieke arena betreden en mee doen aan het debat. Ga met open vizier de strijd aan en verkoop je huid zo duur mogelijk, je rug toe keren betekent een dolksteek tussen je ribben.

 • veldzicht

  @agratax.Jij wil de handdoek al in de ring gooien voordat je nog maar in de ring bent geweest.Moeten de boeren dan gelijk al met de handen omhoog gaan staan zonder enig verzet?

 • kraats

  Agratax, stop jij er maar mee. Wij gaan nog ff door. Hoe harder de akties, hoe meer ze schrikken. Soft meelullen bereik je niks mee; kijk maar naar het drugsbeleid. Er hard tegen in en de barricade op. Rammen !!

 • ????

  Helemaal mee eens veldzicht en kraats Niks Opgeven en nu proberen onze Zin is door te drukken waar we al jaren recht ophebben als het niet goedschiks kan dan moet het kwaadschiks We moeten ons groeperen en geen slap gelul van mensen zoals meelopen om je huid zo duur mogelijk te verkopen gaat niet gebeuren want als je instemt mat wat de Politiek wil bedenken ze weer strengere regels want ze gunnen het de Boeren niet !! Hoop dat Agratax dat ook een keer in gaat zien !

 • Zuperboer

  In de kern heeft Agratax gelijk. Wat wel moet gebeuren is een juridische erkenning van de reeds vastgelegde rechten in de agrarische sector. Aangezien andere sectoren zich nooit met de vergunning van N-rechten hebben hoeven bezig houden is het extreem belangrijk om de reeds door onze sector ingenomen positie te behouden voor andere vreggere partijen hier mee op de loop gaan. Hiertoe heeft onze sector reeds veel financiele verplichtingen voldaan (rechten aankopen en saldoverlies) en dat moet erkend worden. Desnoods tot bij de hoogste EU-rechter, want die zwengelen het hele Natura 2000 gebeuren immers aan.

 • Maas1

  de Groot noemt niet expliciet de varkens en de pluimvee sector alleen in de stikstof leugen nee ook met name de Rundveesector en anders wel via de weg van het klimaat en als dat niet genoeg is ook via de weg van de C02. D66 is tegen het meten van stikstofdepositie men wil de ontwikkelings ruimte die er wel degelijk is niet onder ogen zien naar verluid. Eerst moeten wij wijken op virtuele cijfers de rest volgt later als het niet via D66 is dan wel via Groenlinks de SP of PvdD. De leugen regeert!

 • ENDE902

  De gegevens die vergaderboer uit de CV van de heer De Groot meldt, waren mij reeds bekend. Nu vergaderboer mij nog eens herinnert aan de arrogantie van de heer Brinkhorst tesamen met het woord plattelandsbevolking, krijg ik toch het gevoel, dat de heer De Groot valt binnen de door de Wilders-rechter opgerekte vorm van discriminatie.

 • drikhend

  Blijven verzetten . Want de strijd is eigenlijk al verloren . Want hoe wil een volgende generatie nog boer kunnen worden . Groot in omvang zijn betekend dat er veel geld (Kapitaal) nodig is Alleen al gebouwen en grond is al een vermogen . Dan nog dieren ,zaden,mestof,bewerken enz. kost ook geld . En dan nog luchtzakken aankopen als fosfaat ,soms leveringrechten , ammoniak enz. En de opbrengsten vrij onzeker wat prijsvastheid betreft . Garantie op wist is er dus niet . Wie wil,durft of nog erger wie kan dit aan en dragen . De overhied hoeft maar te wachten en loopt vanzelf terug . Beetje geld in de varkenssector voor stoppers en rest komt wel als China opleeft na AVP . Dan komen de jaren van waarheid . De melkveehouderij kamp op dit moment ook met veel stoppers en het einde hiervan is ook niet inzicht . In pluimvee sector is in bepaalde takken de soep ook dun . Dus verzet plegen als niet is om door te gaan dan om er uit te halen wat kan bij stoppen . De overheid hanteerde eerder de slogan voor wat hoort wat .

 • Maas1

  De Groot ventileert van binnen naar buiten waarmee hij van buiten naar binnen een sector wegrolt.

 • Maas1

  Zij begrijpen farmers niet, wij wel!

  <>

 • cornelis 22

  Ontluisterend deze week dat de fracties van groenlinks en D66(Tjeerd Groot) min of meer toegaven allemaal aan dehennep en coke te zijn,maakt ze blijkbaar geen moer uit dat dat daar wel alle bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en er op los gemoord wordt begin dit zo langzamerhand de ergste hypocrieten te vinden.

 • farmerbn

  Ik meen dat agratax geen boer is. Hij heeft dus niks te verliezen bij verkeerde politieke keuzes.

 • Alco

  Ik begrijp @agratax niet in 10.30.
  Ik lees tegenstrijdigheden.

 • RonaldB

  Deze Tjeerd de Groot die schijnbaar high is van de vele zeewier heeft het stokje binnen de nzo overgedragen.
  Hij heeft er voor gezorgd dat zijn beleid na zijn vertrek keihard doorgezet wordt. De sanering van de veehouderij wordt nu vormgegeven door zgn programmamanagers. Wedden dat vergaderboer over een tijdje hetzelfde over Wiebren van Stralen gaat schrijven? Hij mag met steun van de rabobank de klus afmaken.

 • Kelholt

  Kijk, idioot De Groot heeft het politieke spelletje weer goed gespeeld.
  <>
  Even het beste stuk citeren: In zijn advies geeft Remkes aan dat de natuur in Nederland beschermd moet worden. De Raad van State bepaalde dat veel bouwvergunningen onwettig zijn, omdat natuur-gebieden door de uitstoot van stikstof worden aangetast. Het kabinet moet daarom in actie komen om de hoeveelheid stikstof te verlagen. Volgens Remkes kan dat het snelst in de landbouw en het verkeer. In die twee sectoren moet het kabinet met spoed zogenoemde ‘bronmaatregelen’ treffen.
  Daarbij valt te denken aan forse inkrimping van de veestapel, zeker in de omgeving van de vele natuurgebieden die Nederland rijk is.

 • koestal

  D66 is een partij van school meesters,die geen verstand van economie heeft.

 • koestal

  Remkes moet ook het luchtverkeer noemen,anders kan hij zelf beter de lucht in.

 • koestal

  Dus de Groot is slager,straks slacht hij ook nog de boeren.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.