7 reacties

‘Nederland voorloper in gebruik verantwoorde soja’

De branden in het Amazonegebied rakelen de discussie over duurzaam veevoer op. Volgens Henk Flipsen is te weinig bekend hoezeer de Nederlandse veevoerindustrie vooroploopt in het certificeren en duurzaam maken van de veevoerketen.

“Wat de boer niet kent, eet hij niet.” We kennen dit gezegde, maar intussen kan ‘boer’ beter vervangen worden door ‘stedeling’. Ik denk aan de discussie die afgelopen maand is aangewakkerd door de grote bosbranden in Brazilië. Politici draven door en ons bedrijfsleven doet te weinig om import van soja tegen te gaan om daarmee ontbossing te voorkomen. Althans, zo komen de kritische geluiden in de media door. Het lijkt wel of de stad in brand staat.

Lees verder onder de foto.

Henk Flipsen: “In de Nederlandse media wordt nog steeds geframed dat het eten van vlees, zuivel of eieren bijdraagt aan ontbossing van de Amazone. Jammer, want het omgekeerde is denk ik het geval.” - Foto: ANP
Henk Flipsen: “In de Nederlandse media wordt nog steeds geframed dat het eten van vlees, zuivel of eieren bijdraagt aan ontbossing van de Amazone. Jammer, want het omgekeerde is denk ik het geval.” - Foto: ANP

In werkelijkheid is iets anders aan de hand. De VS en China zitten in een handelsoorlog, de weersomstandigheden voor sojaboeren in VS zijn dit seizoen slecht en China betrekt daarom circa 20 tot 30 miljoen ton soja minder dan normaal uit de VS. Dit volume wordt nu door Brazilië aan China geleverd tegen een aantrekkelijke prijs en de gewasopbrengsten in Brazilië lijken dit jaar uitstekend. De boeren in de VS zoeken naarstig naar nieuwe exportmarkten, zoals Afrika en Europa, waar ze hun overschot aan soja kunnen afzetten. Voor Europa komt dat goed uit, want onze import uit Zuid-Amerika wordt bemoeilijkt door de vraag uit China. Kortom: de marktomstandigheden zorgen ervoor dat de hoofdmoot van Nederlands sojameel momenteel afkomstig is van sojabonen uit de VS.

Diervoersector wil niet afhankelijk zijn van importgrondstoffen

President Bolsonaro ziet in Brazilië goede afzetkansen voor grondstoffen en heeft niet zo’n boodschap aan Europese geluiden. Sterker nog: hij ‘lacht’ om de toegezegde € 20 miljoen om te helpen bij het blussen van bosbranden. Wetenschappers wijzen op het feit dat bosbranden herhaald en vaak voorkomen in verschillende werelddelen. De Franse president Macron probeert zijn politieke profiel te versterken. Bolsonaro heeft zijn eigen strategie en past voor buitenlandse bemoeizucht. De Amerikaanse president Trump probeert zijn kiezers (onder anderen sojaboeren) tegemoet te komen met oogstverzekeringen/compensaties en Europa blijft zich richten op de vraag of we wel soja moeten importeren vanwege klimaat en circulariteit.

Lees verder onder de tweet.

De diervoedersector doet daarom veel onderzoek naar nieuwe eiwitbronnen. Dat is gezien het voorgaande ook verstandig. Het zal nog wel een tijdje duren, maar uiteindelijk willen wij niet afhankelijk zijn van importgrondstoffen en politieke spelletjes daaromheen. Gelukkig raakt onze agenda hier aan die van natuur- en milieuorganisaties die (soms vanuit andere belangen) ook vooral grondstoffen uit de eigen regio willen. Samengevat: alle politici hebben een eigen agenda en hun acties zijn zeker niet allemaal gericht op het behoud van onze planeet.

Nederlands diervoer vanaf 2015 volledig gecertificeerd

Alle ingrediënten voor een moeilijk gerecht zijn dus wel aanwezig. Hoe bak je hier nog een Nederlandse koek van? Ik denk dat een gemiddelde Nederlander niet weet wat onze diervoeder- en levensmiddelenindustrie al jaren doet om de productie van importgrondstoffen te verduurzamen. Vooral op gebied van soja en palmolie, maar feitelijk letten wij op alle grondstoffen die gebruikt worden. Vanaf 2003 zijn vanuit het Nederlands bedrijfsleven wereldwijde platforms opgezet met overheden, producenten en handel/banken/bedrijfsleven om te zorgen dat duurzaamheidscertificering van grondstoffen mogelijk werd. Daaruit vloeien momenteel de RTRS-certificaten voor soja (en 17 andere standaarden) en bijvoorbeeld RSPO-certificaten voor palmolie voort.

We zijn dus al zo’n 15 jaar bezig om (vooral) vanuit Nederland dit bewustzijn en proces te stimuleren. Geen wonder dat al het sojameel en palmolie in Nederlands diervoeder vanaf 2015 volledig gecertificeerd is. Een topprestatie die in het buitenland nog allesbehalve navolging kent. De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) ziet het als een voorbeeld voor andere landen en overheden en ngo’s weten eveneens dat het niet eenvoudig is om deze Nederlandse aanpak internationaal uit te rollen. We moeten alles ook in gezonde concurrentieverhoudingen blijven zien en ons qua kostprijs niet uit de markt prijzen. Dat wordt soms ook wel eens vergeten.

Producenten moeten oorsprong van grondstoffen kennen

Ondanks onze inspanningen wordt in de Nederlandse media nog steeds geframed dat het eten van vlees, zuivel of eieren bijdraagt aan ontbossing van de Amazone. Dat is op z’n zachtst gezegd jammer. Ik denk dat juist het omgekeerde het geval is. Zonder Nederlandse consumptie en marktvraag naar importsoja is de kans veel groter dat producenten van belangrijke grondstoffen zich niets aantrekken van onze Nederlandse klimaat-, bodem- of kringloopdoelen.

Lees verder onder de tweet.

Wij moeten blijven zorgen dat producenten van vlees, eieren en zuivel weten waar grondstoffen vandaan komen, welke voetafdruk die hebben en welke duurzaamheidseisen daaraan gesteld worden. Op die manier kennen consumenten hun voedsel en durven ze het misschien weer met smaak te eten.

Laatste reacties

 • Gerd

  Als we zoveel sojameel nodig hebben, waar is dan de olie ervan?

 • Gat

  Staat vandaag in de krant E10 brandstof 10% bioethanol bijgemengd in benzine. Daarvoor wordt 1.3 miloen toen mais ingevoerd. Rest product beland bij veevoersector. Krijgen we daar dan ook schuld van dat we veel mais invoeren voor ons vee.
  Want manipuleren met cijfers kunnen we heel goed, vooral de vvd

 • Waalster

  Goed artiekel is alleen jammer dat niet iedere nederlanber het kan of wil lezen.

 • agratax(1)

  Nederland voorloper in gebruik Verantwoorde soja. Goede kreet maar hoe moet ik die rijmen met een artikel van enkele weken gelden in dit vakblad, waarin werd gerept over Gekochte certificaten waar nog een vracht soja bij gezocht moest worden? Met andere woorden de certificaten staan los van de herkomst van de soja. Hier schijnt te gelden "De wereld wil belazerd worden. Dus belazer haar.
  Of hadden de oude Grieken toch gelijk toen ze voor de handel en het dieven Gilde dezelfde God "aanstelden"?

 • Jan-Zonderland

  Op zich wel een goed artikel maar de vraag blijft: wanneer is soya verantwoorde soya ? Ok, er mag geen oerwoud voor gekapt zijn. Wanneer ? In het afgelopen jaar, 5 jaar, 50 jaar, ooit ? Het moet allemaal met een John Deere combine geoogst zijn want die machines zijn natuurvriendelijk gebouwd ?
  Ik denk dat het 95% van de mensen kompleet worst is allemaal. Je gaat je toch ook niet afvragen of de bakker wel meel van verantwoorde tarwe gebruikt, of je computer wel verantwoord geproduceerd is, of je auto wel gebouwd is van verantwoorde ijzererts ? Er zit zoveel soyaolie in zoveel dagelijkse produkten, moet dat ook allemaal “verantwoord” zijn ?
  Al die bosbranden in het Amazonegebied worden gebruikt om te framen tegen soya en tegen de veehouderij maar met de waarheid neemt men het niet zo nauw.

 • RonaldB

  Nevedi zoekt naar het kalf in de put. Iedereen heeft de mond vol van eigen eiwit van eigen land. Zolang partijen als nevedi etc. geen afstand durven nemen van het rapport grondgebondenheid is het dweilen met de kraan open en ligt er een open speelveld voor veganistisch framen.
  De toeleverende industrie is zo bang om kritisch te zijn dat ze liever zichzelf in de vingers snijden. Laten nevedi eerst maar eens intern een fatsoenlijk standpunt bepalen omtrent eiwit import. Het is nu meepraten met alle partijen. Niet raar dat je dan niet verder komt.

 • Kleine huiskavel

  Hopelijk heeft die Hilde Stroot (Greenpeace ) zoveel ruggengraat en fatsoen dat ze haar loze kreten waarbij ze de veehouderij onterecht de schuld geeft ook in de pers weer recht.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.