Commentaar

8 reacties

‘IJzersterke ontwikkeling tegen onkruid’

Mechanische onkruidbestrijding gedijt waar chemie het moeilijk heeft. Wereldwijd neemt de druk toe om het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen drastisch te verminderen.

Hierdoor investeren fabrikanten niet of nauwelijks meer in de ontwikkeling van herbiciden met nieuwe werkzame stoffen. Het arsenaal aan herbiciden droogt langzaam maar zeker op, wat ook in de hand werkt dat onkruiden sneller resistent worden tegen herbiciden.

Deze ontwikkeling verhoogt de urgentie voor een andere aanpak van onkruid in de boerenpraktijk. Het heeft als positieve uitwerking dat wetenschap, onderzoek en bedrijven meer investeren in de ontwikkeling van alternatieve technieken.

Machinefabrikanten ruiken kansen

Waar de chemiereuzen het moeilijk hebben, ruiken machinefabrikanten kansen. Ook vanwege de groeiende populariteit van biologisch telen. Was de productie van schoffelmachines een nichemarkt voor kleine, lokale fabrikanten, nu stappen grote, mondiale machinebouwers als Lemken, Amazone, John Deere en CNH (Case-IH en New Holland) in de schoffeltechniek. Dat geeft hoop. Zij hebben namelijk het geld en de technologie in huis om het bestaande schoffeltuig te verbeteren. Zoals schoffelen tussen de rijen of het gebruik geavanceerde selectieve onkruidwieders die werken met sensoren of beeldanalyse, tot aan autonome wiedrobots aan toe.

Mechanische oplossingen tegen onkruid

En er komen ook mechanische oplossingen die preventief werken, ofwel de onkruiddruk verlagen. Zo brengt het Duitse Zürn Harvesting de Australische Seed Terminator op de Europese markt; een compacte unit die net als een strohakselaar onder de combine hangt en zo alle onkruidzaden verbrijzelt die het dorssysteem verlaten. Het zou de onkruiddruk met tot wel 70% kunnen reduceren.

Tegen ijzer kan onkruid geen resistentie opbouwen en ijzer heeft weinig negatieve effecten op het milieu

Het feit dat grote fabrikanten investeren in alternatieve methoden tegen onkruid is bemoedigend. Tegen ijzer kan het onkruid geen resistentie opbouwen, en het heeft weinig tot geen negatieve effecten op het milieu. Maar of het ooit zo makkelijk en efficiënt zal gaan als nu met chemie? Waarschijnlijk niet. Maar dat zal de opkomst van dit soort technieken niet hinderen.

Laatste reacties

 • Alco

  Zeer goede ontwikkeling.
  Echter "De huid niet verkopen voordat de beer geschoten is".

 • Hilhorst100

  En toen kwam er een voorjaar en zomer met constante regen.

 • kleine boer

  Wat waren ze blij vroeger toen de schoffel en eg thuis kon blijven... Net als muizen/ratten vangen met een klem wat waren ze blij vroeger toen er wat anders voor in de plaats kwam...

 • Gat

  Ja leuk voor paar ha. Toch niet honderden ha en personeel wat niet te vinden is. Kansloos.
  Daarbij je grond verdroogt des te sneller met schoffelen.

 • Jan-Zonderland

  Hahaha, de seed terminator. Er staat nogal veel graan in Nederland met veel zaadproducerend onkruid. Wat een naiviteit. En schoffelen is leuk maar aanvullend handwerk blijft en dat gaat niet werken op grote arealen. Oh ja we hebben GPS en precisie landbouw. Probeer het zelf maar eens Geert.

 • husky

  De seed terminater, zal zeker wel helpen, zeker interessant voor de bedrijven die duizenden ha graan oogsten.

 • kleine boer

  Husky als er zoveel onkruid in je koren staat doe je iets niet goed....

 • agratax.1

  Geert stel de terminator doet zijn werk goed, is er nog steeds ca. 30 % onkruidzaad over. Voor wortel onkruiden werkt de terminator niet evenals voor de Overwaaiende zaden uit onze zo volprezen Eco wegbermen en Akkerranden. Hoe goed we ons ook technisch wapenen tegen onkruid ik zie nog steeds hele bussen vol Arbeidsmigranten op wiedbedden door de percelen rijden. Dit is niet uit luxe. Hier komt nog bij dat de meeste "grote bioboeren" zich bevinden op de nieuwe gronden van de polders en zeker niet te vinden zijn op de zand en dalgronden waar de onkruiddruk vele malen hoger is dan op de nieuwe kleigronden. Wensen we de wereld via organische landbouw te voeden dan vrees ik dat het armere deel de mensheid Op een houtje moet bijten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.