Redactieblog

7 reacties

‘Die man met die baard’

Landbouw niet erg serieus genomen in troonrede.

Toen wij nog in Den Haag woonden was de derde dinsdag in september verplichte kost: we gingen naar het centrum om de rijtoer te zien en naar de koningin (toen nog Beatrix) te zwaaien. Onze kinderen waren vooral geïnteresseerd in de omvallende soldaten. Die stonden langs de weg, stram in de rij, en vooral als het warm was, ging de een na de ander om. Misschien symbolisch voor de staat van onze krijgsmacht.

De troonrede, ach, daar letten we niet zo op. Dat is eigenlijk niet veranderd toen we ver weg in het Oosten terecht kwamen. Omvallende soldaten, die hadden we wel genoeg gezien en de troonrede, tja, daar letten we niet zo op.

Klimaat

Het spreekt een beetje vanzelf dat je die speech van de man met de baard toch vooral bekijkt vanuit je eigen interesse: worden we genoemd? En ja, dit jaar staat de landbouw er in: “schone lucht en nieuwe vormen van energie kunnen hand in hand gaan met duurzame landbouw, schone mobiliteit en kansen voor een innovatief bedrijfsleven.” Daar moet de enige productieve sector die Nederland nog heeft, het mee doen. Veel is het niet, maar we moeten er maar blij mee zijn.

Vager kan het bijna niet gezegd worden

Stikstofbeleid

Trouwens ook de ‘stikstof’ wordt nog genoemd: “zo dwingt een gerechtelijke uitspraak over de uitstoot van stikstof te zoeken naar een nieuwe aanpak, waarbij ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk blijven.” Vager kan het bijna niet gezegd worden, en je moet maar aannemen dat ook agrarische ontwikkelingen daaronder begrepen zijn. Ik vul het maar positief in.

Programma Aanpak Stikstof

Het eigenaardige is trouwens dat voor de invoering van het PAS nog nooit iemand had bedacht dat ook woonwijken en industrieterreinen wel eens problemen zouden kunnen opleveren. Zo is een oplossing die bedacht is voor de landbouw, die vervolgens geen oplossing bleek te zijn, een probleem geworden, niet alleen voor de landbouw, maar voor de hele Nederlandse economie. Zo is het middel erger dan de kwaal geworden.

Goed dat de landbouw in zo’n circus geen grote rol speelt

Vrijstelling erfbelasting

Maar goed, terug naar de troonrede. Afgezien dat de landbouw daarin niet erg serieus wordt genomen, vond ik het toch wel een mooi verhaal, met vele mooie en gevoelige woorden over van alles wat ons zo bezig houdt. En alles op empathische toon uitgesproken. En ja, dat doet dan toch weer afbreuk aan zo’n mooie boodschap, dat je weet dat de man met de baard jarenlang dubbele betalingen heeft ontvangen voor zijn meubeltjes, de Nederlandse staat nog steeds betaalt voor zijn roeiboot en dat je weet dat de Oranjes geheel zijn vrijgesteld van de erfbelasting. Uiteindelijk is het misschien maar goed dat de landbouw in zo’n circus geen grote rol speelt. Gewoon doorgaan, en denken aan omvallende soldaten, dat is het beste.

Lees ook: Landbouw nauwelijks genoemd in Troonrede

Laatste reacties

 • massy

  Willem had je van je naamgenoot wat anders verwacht in dit stikstof rijke land.

 • niet

  Toch jammer dat iedereen het over de baard heeft en niet over de inhoud!! Zegt wel wat over de koning zorgen goed voor zichzelf. Af en toe een lintje geven en hopen dat ze de bevolking op de hand houden. Jammer want interesse is er niet meer. Van mij mogen ze weg en zelf voor hun loon zorgen!!! Tis net als vroeger toen ik jong was, hoe houden we ze stil en op de hand.

 • ghsmale


  Vergeleken met andere landen doet het koningshuis, het heel bescheiden.
  Ben blij dat ze zich niet zo gedragen als trump .
  Stikstof blijft gebakken lucht en de boer blijft ermee zitten.

 • melkveehouder .

  Waterdeskundige koning Willem-Alexander is voorzitter van de Raad van State. Het hoogste bestuursrechtelijke rechtsorgaan welke ook in wetgeving adviseert en nadien de PAS heeft afgeschoten. Hij geeft samen met vice-voorzitter en D 66-er Thom de Graaf hieraan leiding . D-66, is ook de club van Tjeerd die de veestapel in Nederland wil halveren.

  Zou het toevallig zijn dat agrariërs bijna altijd bot vangen bij de hoogste bestuursrechter bij geschillen ten aanzien van het houden van vee of een handelswijze van een waterschap waar een boer overlast van heeft? Het zou niet mogen, maar de twijfel heeft inmiddels toegeslagen als je in bovenstaande column leest hoe summier de landbouw in de troonrede aan bod komt.

 • koestal

  In de Raad van State zitten veel ex-politici vooral van linkse partijtjes die hun tijd nog vol moeten maken tot de pensioengerechtigde leeftijd.

 • melkveehouder .

  @koestal. Dat klopt. Ook de vice voorzitter wordt ‘politiek gekozen’. Je ziet ook vaak dat ‘goede advocaten’ en hoogleraren stukken schrijven c.q. ‘staats vriendelijke reacties’ geven op maatschappelijk gevoelige kwesties of (gerechtelijke) beschikkingen- tot op het slijmerige af- in de hoop als staatsraad aan de bak te komen.

  Staatsraad, een baan met status. Jammer genoeg zitten hier ook egotrippers tussen die iedere affiniteit met de gewone hardwerkende burger vreemd is en, plat gezegd, geilen op status. Staatsraden die ‘vooral niet zagen aan de tak waar ze zelf op zitten’. Oftewel de gangbare politieke macht niet tegen de haren in strijken en meedeinen op de golven van die betaalt, die bepaalt.

  Met als gevolg juridisch zeer onrechtvaardige beslissingen/besluiten die indruisen tegen ieder gevoel van rechtvaardigheid. Niet vreemd dat dit leidt tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zeker in de agrarische sector die (ten onrechte) onder vuur wordt genomen terwijl diegenen die beter weten de ogen afwenden.....

  Ik snap niet dat die mensen rustig kunnen slapen.

 • melkveehouder .

  Ik hoop niet dat ik last krijg van mijn oprechtheid.....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.