Commentaar

17 reacties

‘De dooie mus van Schouten’

Voor luchtwassers kun je rekenmodel Aerius niet gebruiken. Zuur voor met name de intensieve veehouderij.

Hoera, de vergunningverlening kan weer beginnen! Dat was vrijdag het nieuws uit Den Haag. Met ingang van deze week is het rekenprogramma Aerius weer in de lucht, als eerste stap op weg uit de stikstofimpasse. Intern salderen zou weer in zicht komen. Mooi, want zo kun je beperking van de uitstoot combineren met bedrijfsontwikkeling.

Aerius niet voor luchtwassers

Maar wat blijkt, voor een groot deel van de veehouderijbedrijven die nu op slot zitten, is het een dooie mus waar minister Schouten mee aankomt. Voor luchtwassers kun je Aerius niet gebruiken. De opgegeven reden is verpakt in technische boeventaal – lees en huiver: ‘Bij deze bronnen kan de pluimstijging door impuls (uittreedsnelheid) maatgevend zijn ten opzichte van de thermische pluimstijging.’ Ook vallen gebouwen binnen 3 kilometer van natuur buiten de boot. Navraag leert dat de benodigde verdere aanpassing van het rekenprogramma nog wel tot volgend jaar op zich kan laten wachten.

Ga niet met 2 maten meten

Schiphol

Deze uitsluiting van met name intensieve veehouderijen bij het lostrekken van het stikstofbeleid is zuur. Wie nog niet wantrouwig was, wordt het nu wel. Je zou bijna denken dat er een agenda achter zit. Het opzienbarende nieuws dat luchthaven Schiphol niet eens een vergunning heeft, versterkt dat gevoel. Ja, Nederland heeft een groot probleem. En ja, iedere betrokken sector wacht offers en inspanning. Maar ga niet met 2 maten meten.

Lees meer artikelen over Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Laatste reacties

 • veldzicht

  Dat wisten de boeren toch al lang,de overheid wil van de (meeste) boeren af.Hier of daar nog een klein biologisch boertje mag nog net en voor de rest halen we het voedsel wel uit het buitenland.(Nu maar hopen dat dat buitenland ook in de toekomst goedkope overschotten hebben anders is er toch wel een probleem.)

 • Zuperboer

  Eerst moet er deugdelijk meetwerk worden verricht aan de uitstoot van Stikstof. Dit onder auspicien van een volledig onafhankelijke instantie, bij voorkeur één afkomstig van buiten onze landsgrenzen.

 • Alco

  Het was een sluw plannetje van de Raad van Staten om de veehouderij te elimineren.
  Maar het wordt een soap.

 • farmerbn

  Minister van Waterstaat had het ruim een half jaar geleden al over het verzinnen van een list. Voilà hier is die. Toch maar die trekker starten voor de optocht Bennie.

 • De maat is een keer vol ,Schiphol werkt zonder vergunning,de boeren zijn een soort 2e rangsburgers geworden ,stop deze lieg en bedrieg regering Rutte,op naar Den Haag.

 • agratax(1)

  Ik vrees dat niet de regering de schuldige is aan al deze ellende, die jaren geleden al is ingezet door de ongebreidelde uitbreiding van 's lands economie op alle fronten. En het ergste is de steeds strengere milieu en immigratie regels die we hebben ontwikkeld en ingevoerd zonder te denken "Wat zijn de gevolgen". Ons land wordt niet groter maar de bevolking groeit wel gestaag door omdat bevolkingsgroei, omzet groei betekent en omzet groei is het enige wat een Handelaar na streeft. te gelijkertijd gaven we als natie de voorkeur aan "Natuur boven mensen". De gevolgen zullen dan ook niet uitblijven.

 • vandenbrandcv1

  Die raad van state liet zich bij staan door A-G EU Hof die kennelijk in voldoende mate kennis heeft gemaakt met NL praktijk en wist kennelijk niet dat in veenweide geen afrasteringen zijn.

 • Noordam2

  Agratax, de regering is wel zeker de kwade genius. Niet voor niets werd er voor de laatste verkiezingen met geen woord gerept over de idiote klimaatdoelen. Zo ja had de regering er heel anders uitgezien, het was gewoon opzet. Het heeft even geduurd maar met de stikstof hebben ze het plan rond en dat ze met twee maten meten? Wij zijn machteloos denken ze! Zullen we heel Nederland stil laten staan binnenkort?

 • Gijs Gans

  Waar blijft LTo met een oproep aan alle leden voor ! 1oktober.

 • Noordam2

  Over meten met twee maten: laatst met de schandalige inbraak bij de veehouder. gijzeling van dieren en een gezin maar er werd er niet om een i d gevraagd , geen arrestaties, geen boetes want de politie was bang. Vorige week werd onze werknemer aangehouden met de traktor, gewoon routine, geen enkele overtreding, alleen kon de man zich niet legitimeren. Boete meneer, geen waarschuwing, geen mogelijkheid om zich op een later tijdstip te legitimeren. Wij handhaven meneer en wij zijn niet bang voor u! Lulletje de boer zij hij er net nog niet achter!

 • Een griet uit Scandinavië heeft de varkensstal-bezetting georganiseerd. Dat kan en mag in Nederland , een tourist die de Nederlandse boeren en bevolking wel effe de wet zal voorschrijven. Bij haar thuisland zouden ze zo'n buitenlandse gast behoorlijk harder aanpakken. Stikstof, een bouwstof van eiwit. Geen plant en dier en mens kan zonder !!! Nederland, Europa , wordt es WAKKER.

 • kraats

  Schiphol plat

 • jan4072

  Eindelijk beginnen er enkelen wakker te worden. Ruim 30 jaar geleden vertelde toenmalig minister van Landbouw Van Aartsen (nu burgemeester denhaag) dat NL het New York van Europa moet worden. Dus grote luchthaven (heeft niet eens een vergunning maar breidt wel aan alle kanten uit), veel hoofdkantoren van multinationals (geen belasting) en daar past geen landbouw bij en ook geen productie werk. Maar wel schlemielen want newyork heeft ook veel achterstandswijken waar de bendes de baas zijn (vandaar import z.g. asielzoekers??). Dit laatste mag een lachertje lijken maar de top in Denhaag gaat heel ver om hun doel te bereiken dat zal iedereen onderhand toch wel duidelijk zijn.

 • Kelholt

  Voor luchtwasser heb je Aerius helemaal niet nodig!
  Want waar kan ik de megastallen op onderstaand plaatje vinden? Ik zie ze niet.
  <>
  Ik zie wel waar de stikstof emissie wel vandaan komt:
  <>

 • farmerbn

  Waar het erg rood is zijn de grootste voetbalclubs.

 • Gat

  @jan4072 juist. Amsterdam, rotterdam en utrecht dat moet een metropool worden. Metropool is 5 miljoen inwoners. Heb dat ook keer ergens gelezen.

 • koestal

  luchtwassers zijn stroomvreters

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.