Commentaar

17 reacties

‘De Groot kaapt de kringlooplandbouw’

Schouten wil met kringlooplandbouw de sector acceptabel maken. D66 gebruikt die als stok om de hond te slaan.

Tjeerd de Groot had in het verleden een link met de veehouderijsector maar doet erg zijn best om dat van zich af te schudden. Andermaal propageert het D66-Kamerlid een drastische ingreep in de veestapel. Hij wil de helft wegsaneren, waarbij wat onduidelijk blijft of hij naast de intensieve ook de rundveehouderij op het oog heeft.

Aanleiding is de stikstofproblematiek, maar dat is niet het enige. De intensieve veehouderij staat er bont op bij de hoogopgeleide, grootsteedse achterban van deze partij – mensen die misschien makkelijk overstappen naar Marianne Thieme of Jesse Klaver. Dit statement zal daar goed vallen. Klaver kon dan ook niet achterblijven. Die wil nu een noodwet om de veestapel te halveren in 15 jaar.

Stikstofdepositie landbouw

Opvallend is De Groots gegoochel met cijfers. Hij stelt tegenover 70% bijdrage aan de stikstofdepositie (landbouw) een aandeel van minder dan 1% in de economie (intensieve veehouderij). Een rare vergelijking. Bestaat daar dan een gewenste ratio voor? Rabobank wijst erop dat het economisch belang vele malen groter is.

Ook wijst de parlementariër naar de kringlooplandbouw, zonder duidelijk te maken hoe die het stikstofprobleem oplost. In de kringloop of kappen, zo stelt hij veehouders voor een (onmogelijke) keuze. Waar minister Schouten de kringlooplandbouw inzet om de sector acceptabel te maken, gebruikt D66 die als stok om de hond te slaan.

Lees meer over het stikstofbeleid

Laatste reacties

 • Alco

  Met mensen als de Groot en Klaver zit bv Nederland spoedig in de schuldsanering.

 • veldzicht

  Volgens de PvdD is dit allemaal nog lang niet genoeg,die willen gewoon een koude sanering voor de boeren.De burger mag het geen geld kosten .

 • Maas1

  Het vertrouwen is niet meer!

 • agratax(1)

  onze politiek lijkt de pest te hebben aan mensen die van niets (lucht, water en nutrienten) geld maken. Geld broodnodig voor ons NBP en nog wel gemaakt door ondernemers die keurig belasting afdragen. Nee dan de troetelkindjes van de politiek Data Centra geheel schoon en winsten die verdwijnen naar paradijselijke eilanden zonder belasting te eisen. Wat deze jongens achter laten is de eis van goede infrastructuur en warme lucht / water als bij product van hun schone activiteiten. Wie moet ook deze vervuiling trachten op te lossen "de voedselproducent". Ik stel voor dat onze Groene partijen eest eens duidelijk gaan inventariseren wie en wat vervuilt en daarna een opschoon plan gaat maken. Maar nee Den Haag tracht steeds de kleinste groep voor de kar te spannen en via wetgeving deze te dwingen tot actie en zo blijft de hoofdmoot van hun stemvee buiten schot. onze Democratie begint te verworden tot Dictatuur van de meerderheid. Overleg is al jaren verdwenen uit de politieke arena en vervangen door Mijn wil moet wet zijn/worden.

 • pinkeltje

  Meneer Klaver heeft toch ook al heel vaak getoeterd dat we moeten stoppen met alles in geld uit te drukken? Punt is alleen dat we met geld de rekeningen moeten betalen, maar dat is voor de heren slechts een bijkomstigheid. PvdD laat haar plannen niet eens doorrekenen, daarvoor zijn ze veel te wereld omvattend. Die gaan echt voor een hoger plan.

 • Zuperboer

  @agratax(1): Data Centra geheel schoon...................hoeveel fossiele energie dacht je dat er zgn. gratis verbrandt wordt via de hele DATA bussinness? Over inefficient gesproken.

 • deB.

  Dhr de Groot dit en dat, dhr de Groot krijgt met z'n idiote praatjes, en te groot podium, ook hier!

 • De Groot is een loser, die met compleet verdraaide en bewust verkeerde cijfers de sector op zijn kop wil zetten, het negatieve beeld blijft hangen bij de massa en het kwaad is al weer geschied ,compleet negeren die vent evenals zijn partij.

 • deB.


  Compleet negeren, hij kreeg gisteren overal podium ook dubbel in de dit blad.

  Afgelopen 2 dagen meer dan 10 keer gehoord van erfbetreders etc, het is allemaal wat, stoppen, ze maken het je zo moeilijk enz... je wordt er schijtbeu van! BAH

 • Ben kuster

  Hr de groot, net zo ego tripper als m
  erv ouwehand van pvd dieren
  Score met ideeën van anderen, let op we worden gemanipuleerd eerdaags melding van mond en klauw
  Zeer, koekie voor ze.

 • kanaal

  de groot is gewoon een hypocriete leugenaar.

 • Henk.visscher

  Als de landbouw maar 1 procent bijdraagt aan economie, dan word het hoog tijd dat de agrarische sector nog maar 1 procent belasting meer hoeft te betalen

 • Henk.visscher

  Want ik heb geen zin meer om belasting te gaan betalen voor een stel nietsnutten in den Haag

 • Gat

  In me eigenste gemeente is het verhaal vd groot werkelijkheid. Van melkveehouders is nog kwart over melkvee meer dan gehalveerd en nu zit groenlinks, d66 en pvda aan de macht. Ook stel 4 tienermeisjes van 18 tm 22.
  Nu kregen ze kritiek uit me dorp dat onkruid overal meter hoog stond. Was smoes met aanbesteding. Vorige week komt naar buiten 3 miljoen tekort.
  Van de gemeentegrond die ze verhuurden wilde zon tienermeisje vogelakker maken. Want ja 20.000 euro inkomsten was niet zoveel.
  En zat nog teveel vee, bla bla bla bla.
  Trekt dit door landelijk en je hebt een dikke vette recessie te pakken door jeugd die nooit gewerkt heeft een stem te geven.

 • vroeger kreeg je boete bij te veel distels(distelverordening)....tegenwoordig subsidie vd overheid en melkfabriek(kruidenrijk gezijk)

 • Kringloopboer

  We zullen toch een oplossing moeten vinden de laatste 30 jaar is de groei overeind gehouden met het verbranden van fossiele brandstoffen

 • Marowak

  Daar is de gehele maatschappij verantwoordelijk voor

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.