ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

7 reacties

‘Boerenacties moeten resultaat opleveren’

De standpunten zijn helder: geen gedwongen inkrimping van de veestapel, geen rekentools, maar CO2- en stikstofmetingen, middelenbeleid op basis van feiten, werkbare regels en duidelijkheid voor de toekomst. Er valt niks op af te dingen.

De boeren geven dinsdag 1 oktober in Den Haag een krachtig signaal af.

Natuurlijk is de actie een noodkreet. Een ventiel waaruit opgekropte boosheid, frustratie en onvermogen ontsnapt. Het is goed dat de veehouders, varkenshouders en akkerbouwers hun stem laten horen. Keer op keer krijgen zij ervan langs in rapporten, adviezen en beleidsplannen. Soms terecht, maar de berichtgeving is vaak zo eenzijdig. Het is ook schandalig dat de overheid er niet in slaagt adequaat beleid te formuleren.

Lees ook: Boerenprotest: al 2.500 trekkers verwacht

Framing

Inkrimping van de veestapel lijkt in de discussies zo’n beetje het middel tegen alle kwalen. Of het nu welzijn, stikstof, geur, volksgezondheid of leefbaarheid is. Er is nauwelijks aandacht voor de ondernemers die veelal fors investeerden om aan alle eisen te kunnen voldoen. Op veel bedrijven staan hypermoderne installaties.

De activist, nitwit BN’er of politicus kan in talkshows van alles roepen. Een geoliede machine draait op social media op volle toeren. Realiseert iemand zich wat dit framen doet met de gemoedsrust van boeren en hun gezinnen?

Lees verder onder de tweet

Is de landbouw hiermee zielig? Nee, totaal niet. De land- en tuinbouw is een trotse sector, die een serieuze bijdrage aan de bv Nederland levert. In centen, in werkgelegenheid en in wereldwijde reputatie. Alleen, zo weinig Nederlanders zien dit (ook).

De actie dinsdag in Den Haag is dan ook meer dan het ventiel. Het is ook een wake-upcall. De actiegroep wil de maatschappij laten zien wat de agrarische sector is. De kloof tussen boer en burger moet kleiner, en daarmee keert mogelijk ook de balans in het maatschappelijk debat terug.

Malieveld niet het eindpunt

De opzet lijkt al te werken. In de media is in de aanloop volop aandacht voor de sector. Boeren en boerinnen krijgen ruimte hun verhaal te vertellen. Het boerenverhaal wordt nu gehoord. In die zin is de actie op voorhand al geslaagd. Het Malieveld is het hoogtepunt. Maar moet zeker niet het eindpunt zijn, eerder een nieuw begin van (her)waardering van de sector.

Dit respect moet leiden tot resultaat. Resultaat in de zin van eerlijke, werkbare regels, en zeker ook perspectief voor de toekomst. De agrarische sector is te belangrijk, het boerenvak te mooi om met één pennenveeg af te schrijven.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Zooo. Hebben de redactieleden vergaderd?

 • info196

  Nog een te bereiken resultaat: Gaucho / Amigo terug in de bietenteelt. Want dat blijkt uit onderzoek volledig veilig te zijn!

 • koestal

  Schiphol moet vrij uitgaan van de overheid,al is het een grote vervuiler. De goedkope vliegvakanties moeten van het,, volk'' door gaan.

 • RonaldB

  Zeg je collega even dat hij een keer tijd vrijmaakt om het ware verhaal over 65% eiwit te schrijven.
  Om 1 of andere rare reden wil jouw baas er niet aan meewerken. Is het een dubbele agenda dat op dat punt niet voor de boer gekozen wordt ?
  Waarom mag die niet weten hoe zuivelnl met het inkomen van de boer speelt?

 • koestal

  Rutte lult er ook maar om heen,hij snapt niet dat de boeren boos zijn,hij vindt dat hij het zelf zo goed doet.

 • kanaal

  alleen een beetje honger kan wat veranderen.

 • kraats

  Al die beperkende stikstofgevoelige 'natuurgebiedjes' moeten eerst tot 90 % in aantal teruggedrongen worden. We worden gegijzeld door deze onzinnige kaart, destijds opgesteld door linkse milieu infiltranten binnen de overheid. Daarmee maken we van Nederland een stilstaand museum. Als die gebiedjes niet de capaciteit hebben zich aan te passen aan deze veranderende wereld, hebben ze ook geen bestaansrecht. Je kunt de natuur toch niet dwingen. De wereld maakt vanzelf wel weer nieuwe natuur (zie Oostvaardersplassen). Pas na ingrijpen van de mens (importeren van Koningspaarden en niet-voeren), is het gezijk daar begonnen. Dus NIET ingrijpen bij deze 'natuurgebiedjes', dan krijgen we weer vanzelf nieuwe natuur. Dus minimaal 150 natura-2000 gebiedjes schrappen, rooien/platzagen.
  (En laat Brussel maar een dikke krijgen...)

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.