Redactieblog

3 reacties

‘Advocaat is rechterhand van de boer’

Vroeger won je een verschil van mening omdat je goede argumenten had en de tegenstander ook redelijk was. Nu win je pas als je een advocaat hebt, die gaten kan schieten in de verdediging van de tegenpartij.

Twee voorbeelden: actiegroep MOB blies het PAS op en de boeren van Bel Leerdammer wonnen het tussenvonnis om meer melkgeld.

Ledengeld is volgens Bel-boeren deel melkprijs

Even om er weer in te komen wat Bel Leerdammer betreft: een collectief van 313 boeren vocht via advocaat Te Biesebeek. Ze vonden dat ze recht hadden op uitbetaling van het ledengeld van de zuivelcoöperaties. Volgens deze boeren is het ledengeld van de coöperaties een deel van de melkprijs. Omdat ze de afspraak hebben dat ze een mix van de melkprijs van een aantal zuivelbedrijven krijgen, vinden ze dat het ledengeld daarbij hoort. Bel Leerdammer vindt van niet en betaalt het niet uit.

Als alles een beetje meezit – en daar lijkt het op – kunnen de veehouders samen ruim € 20 miljoen beuren.

Tussen 2010 en 2015 hebben de veehouders daar regelmatig om gevraagd, maar ze kregen nul op rekest. Ze gingen naar advocaat Te Biesebeek en die zorgde ervoor dat er een collectief werd gevormd. Via het advocatenkantoor konden boeren zich hierbij aansluiten. Tussen september 2017 en maart 2018 sloten zich dus meer dan 300 leveranciers van Bel Leerdammer aan.

Advocaat gebruikte goed voorbeeld

Het is nu 1,5 jaar later. Er ligt een bemoedigende uitspraak van de Rechtbank. Als alles een beetje meezit – en daar lijkt het op – dan kunnen de veehouders samen ruim € 20 miljoen beuren. Dat komt door de actie van het collectief, of liever de advocaat, Te Biesebeek.

Die had al een goed voorbeeld. Eerder procedeerden 2 leveranciers van Bel al over de ontvangen melkprijs, die ze onjuist vastgesteld vonden. Zij kregen uiteindelijk in hoger beroep bij het Gerechtshof in Den Haag gelijk en konden een nabetaling over 2007 tot 2009 tegemoet zien. De veehouders hadden een lange adem. Uiteindelijk hebben ze een jaar of 7 geprocedeerd. Respect voor het volhouden.

Ik denk dat niet procederen ons meer kost.

Dit alles leert dat je in deze snel veranderende wereld niet meer kunt vertrouwen op je eigen redelijke inzicht. Je hebt gehaaide advocaten nodig om je recht te halen. Met dezelfde argumenten als die je zelf hebt, maar ook met hun kennis gaten te schieten in de verdediging van anderen.

Willen we ons gelijk halen, dan moeten we dus meer procederen. Nu doen we dat niet omdat dit ons geld kost. Verkeerde zuinigheid. Ik denk dat niet procederen ons meer kost.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Helemaal mee eens. Maar dat geldt ook voor LTO enz.

  • veldzicht

    Die gehaaide milieuactivisten zijn 10x slimmer en hebben meer geld en mankracht als alle boeren en LTO bij elkaar.

  • Jeannettedekker@hotmail.com

    Wie recht om een koe geeft er twee toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.