Commentaar

18 reacties

‘Acties op komst’

Een ontspoorde trekkeractie is het laatste wat het kwetsbare imago van de sector kan gebruiken.

Er hangen boerenacties in de lucht. De onvrede die al maanden, eigenlijk al jaren voelbaar is, zoekt naar een uitweg. 1 oktober is de beoogde actiedatum in Den Haag, is de bedoeling.

De naam Farmers Defence Force doet nogal militant aan

Stalbezetting in Boxtel

Het begon op, hoe kan het ook anders, sociale media. Een groep genaamd Farmers Defence Force ontstond naar aanleiding van de stalbezetting in Boxtel. Die misplaatste actie van de dierenbeweging blijkt achteraf een keerpunt, het begin van een tegenbeweging. Het ‘plan’ van D66 om de veestapel te halveren vanwege de stikstofkwestie was het benodigde laatste zetje om concreet tot actie over te gaan.

De naam Farmers Defence Force doet nogal militant aan en zal op een deel van de mogelijke achterban een afschrikwekkende werking hebben. Een regionale krant vertaalde het zelfs al in ‘Boerenverdedigingsleger’. Dan denk je ook al snel aan geweld. Die kant moet het niet op. Een ontspoorde trekkeractie is het laatste wat het kwetsbare imago van de sector kan gebruiken.

Er is meer eensgezindheid dan vaak gedacht

Woordvoerder namens de boeren

Wat een goede greep is daarom de woordvoerder voor deze actie. Een bevlogen, serieuze jonge boer die heel goed kan verwoorden waar de angel zit. Arjen Schuiling wil ‘meer vrijheid, waardering en een eerlijke prijs’ voor boeren.

Terwijl het grootste chagrijn in de veehouderij zit, wordt Schuiling als akkerbouwer boegbeeld van deze nieuwe boerenacties. Bewijs dat er toch meer eensgezindheid tussen de sectoren is dan vaak gedacht.

Lees ook: ‘Opstaan voor onze sector voelt als morele plicht’

Laatste reacties

 • kleine boer

  Ik neem aan dat de "boerderij"ook aanwezig is ze eten immers ook van de boeren..... al ga je aan de artikelen hier soms twijfelen....

 • Trot

  Ontsporen zou jammer zijn maar niks doen en thuis zitten brommen maakt ook niks duidelijk ook bij ons is het een keer JAMMER DAN

 • HJ O R

  De LTO methode faalt, dus moet het anders, het zal nog een hele kluif worden om dat netjes te doen en toch succes te hebben.

 • agratax(1)

  Ik heb al eens verwoord;"De geschiedenis herhaalt zich". Hopelijk zal het resultaat van deze actie niet een herhaling zijn van voorgaande resultaten. Die leiden immers tot deze actie vele jaren later. Ik blijf van mening dat de Vrije Wereld Handel voor voedingsmiddelen de landbouw de duurdere productie landen (EU, USA e.a.) geen goed doet, gezien de overname, milieu problematiek en de sociaal psychische misstanden binnen de landbouw. De uitkomst van al deze negatieve effecten is "Verslechtering van de Voedselzekerheid" en verdere uitbuiting van de mondiale voedselproducenten.

 • steenderen

  Het zal wel op deze manier moeten. Nu is de maat vol. Want met die mietjes van LTO red je het ook niet.

 • Firma Vellenga

  Ik was het in het begin ook niet eens met een tractor actie en allen wat in Den haag staan maar ik sluit me er bij aan dat er toch iets moet gebeuren. Ik vind het triest dat er niemand opstaat van LTO, de melkfabriek, de voerleveranciers, de bank of wat ook maar. Puur om iedereen te vriend te houden. Nu moeten er een paar boeren van stal gehaald worden om zich te laten horen zodat iedereen ook in de toekomst nog zijn eten krijgt.

 • farmerbn

  Nederland moet zeker één dag op slot. De politiek moet 1 oktober heugen alszijnde één keer maar niet vaker. Als het te slap wordt heeft de landbouw het helemaal verloren en gaat de politiek gas geven om de veestapel te kortwieken. Veel materiele schade is niet ndig maar het verkeer in vooral de randstad en de vliegvelden is goed.

 • Henk.visscher

  Dit is het gevolg van dat boerenorganisatie,s de boeren in de kou laten staan en een politiek die ons van allerlei mileuvervuiling beschuldigd met aannames, het wordt tijd dat we alleen gaan werken met wetenschappelijk onderbouwde getallen, ik ben voor veranderingen die goed zijn voor het mileu, maar dan moet het wetenschappelijk onderbouwd zijn


 • Bennie Stevelink

  @agratax, een landbouw die minder afhankelijk is van de wereldhandel, zowel aan inkoopkant als verkoopkant, is wat Tjeerd de Groot wil. Daarom wil hij dat deel van de veehouderij, wat geen binding heeft met Nederlandse grond of met in Nederland beschikbare reststromen, saneren.

 • Henk.visscher

  geld toch voor veel meer beroepen, al die controleurs leveren niets op saneren dus

 • farmerbn

  @bennie, die Tjeerd is toch geen God? Wat hij wil is toch geen wet? Waarom loop jij zo achter die Tjeerd aan?

 • Gebageit

  Bennie , ik neem aan dat jij geen soja aan je koeien voert? Ik denk dat je moet produceren waar de afzet zit en de kennis en de verwerkende industrie.
  Dat is duurzaam ,straks je eten halen uit zuid- amerika en je eigen strond hier door de wc wegspoelen is ook geen kringloop!

 • Alco

  Het is wel duidelijk dat @Bennie ook van het elitaire D66 clubje is.

 • meter

  Hoe zie jij dat voor je Bennie?. Nederland, onderdeel van de EU wat net allerlei handelsverdragen en overeenkomsten is aangegaan, wat zijn eigen protectionistische beleid gaat uitvoeren? Wat een naïviteit! D66 staat juist voor zoveel mogelijk import uit landen als de Oekraine en Brazilie. Collega Pechtold wist daar goed de weg o.a. ten tijde van het referendum. Landbouw en veehouderij in Nederland kunnen van de kaart verdwijnen bij deze partij en daar nemen ze nu al vast een voorschot op.

 • Gat

  Veestapel krimpt al genoeg, kan het merken aan mestafzetprijzen en de maisprijzen. Vorige week nog kortbij stal met 500 koeien weer leeg. En zijn buurman met 100/120 koeien in april vertrekken die en die buurman erlangs met 150 koei vorig jaar vertrokken. Waar er eerst 1000 koei in de straat zaten zitten er nu nog 180. 80% is straks weg in goed 2 jaar!
  Werkt goed brabants beleid. Let maar op bennie ons brabants beleid wordt landelijk! Niks N verkopen investeren in roosters en onzin.
  Bij ons zit ook een heks van d66.

 • Info@&€!?

  Er zijn geen organisaties meer die boeren een warm hart toedragen maar wel velen die er van eten. Dus tijd voor actie. Het word tijd dat we voor onszelf gaan opkomen niemand anders doet dat! Dat slappe gelul ben ik spuugzat.

 • kleine boer

  Gat vreemd dat gebruiksvee nog zo duur is schijnbaar nog ruimte voor hier en daar.

 • Mbmb

  Militant, hoe bedoel je Johan? Moeten we over ons heen laten komen dat extremisten onze bedrijven bezetten. Dát is militant. Is het voor Boerderij nu zo moeilijk om gewoon openlijke steun te betuigen aan een nette organisatie van boeren die opgericht is als reactie op extremisten. Het lijkt erop dat wij boeren ons zo lang gedeisd hebben gehouden, alles geslikt en geïncasseerd, dat ook Boerderij het moeilijk heeft als boeren eens echt wat laten horen. Steun liever, en maak een goed donatie over Johan, je eet uiteindelijk ook mee uit de ruif.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.