Commentaar

2 reacties

‘18 jaar na 9-11 en MKZ en geen steek verder’

We zitten in de week van het herdenken van 9-11. Eerder in datzelfde jaar 2001 brak in Nederland MKZ uit. Deze vergelijking is niet oneerbiedig bedoeld; voor de veehouderij betekende het een crisis zonder weerga met enorme economische en emotionele problemen en maatschappelijke ontwrichting. Net als bij de varkenspest in 1997-’98.

‘Niet ruimen, maar enten’: daar draaide de discussie om. Geen gezond vee afslachten en vernietigen omwille van onbegrijpelijke politiek en kille economische berekeningen. Niemand wilde het, toch gebeurde het. Als de crisis eenmaal bezworen zou zijn en de ziekte ingedamd, dan zou alles anders worden.

Afzet vlees van gevaccineerde dieren moet eindelijk geregeld worden

Het is nu 18 jaar later. Oorlogen zijn gevoerd, de wereld is bijna onherkenbaar veranderd, maar een ding is nog net zo: de afzet van vlees van gevaccineerde dieren is niet geregeld. Ja oké, na veel gelobby staat Europa noodvaccinatie tegen ziektes als KVP en MKZ toe. Zonder een goed afzetkanaal werkt dat echter niet. ‘Doordraaien’ van vee is nog steeds een reële optie.

De markt kan dit zelf niet oplossen, de overheid is nodig. Toch komt de minister deze week in een Kamerdebat nog steeds niet verder dan: ik kan niks regelen, maar ik zal mijn netwerk inzetten in het onverhoopte geval dat een vaccinatiecampagne nodig is. Onthutsend. Dat moet toch anders kunnen? Vleeswereld en dierenbeweging hebben hier een gemeenschappelijk belang. Laten zij de handen ineenslaan.

Laatste reacties

  • Jan 10

    Het opruimen van de boeren zelf is makkelijker te regelen dan de afzet van gevaccineerd vlees.

  • porky power

    Er wordt door den Haag bewust niks geregeld
    Ze willen gewoon van de boeren af en deze minister helpt daar heel graag aan mee bij haar is niets taboe om ons om zeep te helpen

Of registreer je om te kunnen reageren.