Boerenblog

12 reacties

‘Vlees, het nieuwe roken?’

Het kan niemand ontgaan zijn: vlees en melk zijn slecht voor het klimaat! Althans, die waarheid wordt via de media wijd en zijd verspreid.

Alhoewel een recent IPCC-rapport allerlei aanbevelingen doet over klimaatverbetering en geen directe link legt met vleesconsumptie, wordt ook dit rapport misbruikt voor bewust geplande framing.

Andere wind

Maar … er waait een andere wind. Krachtige personen kiezen voor eigenaarschap in plaats van de slachtofferrol. En met succes! Afgelopen week verschenen diverse publicaties die mij hoopvol stemden. Of dit net zo bewust op elkaar is afgestemd als activisten dat doen weet ik niet, maar het effect is positief.

Een prachtige foto van nieuwsgierige Hollandse koeien onder een strakblauwe lucht, ondersteunen zijn weergave over feiten en fabels

Artikel Edwin Timmer

In de Telegraaf verscheen een geweldig artikel van Edwin Timmer. Deze Edwin is mijn nieuwe held! Een prachtige foto van nieuwsgierige Hollandse koeien onder een strakblauwe lucht, ondersteunen zijn weergave over feiten en fabels. Dit stelt mensen in staat weer zelf te gaan nadenken.

‘Koe deel van oplossing’

Ook in België worden feiten helder uitgelegd “De koe is een deel van de oplossing in plaats van het probleem. Zij eet gewassen die CO2 uit de lucht hebben opgenomen en het methaan dat herkauwers opboeren, breekt veel sneller af dan CO2.” Voilà!

En ook in de Volkskrant is het raak. Via de Brief van de Dag brengt de krant een ode aan de koe.

De gouden trekkers achter dit initiatief steken enorm hun nek uit om ons te ondersteunen in de communicatie, zodat we zelf de leiding kunnen nemen over de beeldvorming

BoerBurgerBeweging

Als klap op de vuurpijl maakt Caroline van de Plas de oprichting van de BoerBurgerBeweging bekend. De gouden trekkers achter dit initiatief steken enorm hun nek uit om ons te ondersteunen in de communicatie, zodat we zelf de leiding kunnen nemen over de beeldvorming. Ik heb enorm veel vertrouwen in deze beweging, mits we dit met zijn allen gaan omarmen. Ik blijf het toch zeggen hoor … #SamenSterker

Laatste reacties

 • Alco

  Het komt ook ten gehore in mijn nieuwe lied:
  "Uitstoot van mens en dier staat in balans met wat het eet,
  Maar de luxe dan? Daarvoor houdt men de ogen dicht,
  Want de waarheid zit als luis in onze haren.

 • WGeverink

  Het probleem is dat vegetariers, veganisten en klimaat drammers geen idee hebben hoe voedsel geproduceerd wordt. We zijn net acht dagen en 3400 km de prairie op geweest met de caravan. De gebieden waar we doorheen gereden zijn kwam ik tot zo'n 20 jaar geleden regelmatig. Dat er op veel plekken geen akkerbouw mogelijk is weten we wel maar we stonden er opnieuw van te kijken hoe een gigantische hoeveelheid grond dat beslaat! Zo rijd je uren door een gebied waar de grond mooi vlak is maar te zout is voor gewassen. Tig duizenden koeien brengen zo'n gebied tot waarde. In een ander gebied zagen we prima graasland met stenen in de maat van skippy ballen tot volkswagen bussen. In een ander gebied gaat de grond zo woest op en neer dat alleen ATV's en koeien deze heuvels kunnen beklimmen. Omdat ook naast de beste percelen graanland de lagere stukken waar het water naartoe gaat niet bewerkt kunnen worden omdat ze te nat zijn staat er een afrastering omheen en loopt er vleesvee op. Klimaatgekte is ontstaan uit een politieke agenda. Zo is al jaren bekend dat CO2 de temperatuur volgt op zo'n 800 tot 1000 jaar. Ook is al jaren bekend dat methaan (CH4) eenvoudig en snel afbreekt. Klimaat gekkies vliegen de hele wereld over van klimaat bijeenkomst naar klimaatbij eenkomst en lopen mekaar op te naaien over hoe slecht het wel niet met de aarde is gesteld. Als je puur naar de data kijkt is er echter maar bar weinig aan de hand met onze planeet.

 • veldzicht

  En nu maar hopen dat het door zet en er meer dergelijke opinies komen,en dat die linkse klimaat drammers eens een flinke draai om de oren krijgen.Inderdaad een goed artikel in de Telegraaf,de laatste jaren maar zelden iets positiefs gehoord over de veehouderij.Zou het de ommekeer zijn.?

 • Als de regeringsleidrs en andere parlementariërs maar weg bleven van de Bilderbergconferenties was dit klimaatgedram er ook niet geweest.

 • Bolder01

  Wij zijn als alles eters geboren MET EEN GEBIT om zaad te eten kan men volstaan met een snavel

 • gvdf

  Wij eten geen vlees meer vanwege de dieren, we kunnen dat niet langer meer over ons hart verkrijgen en er zijn legio alternatieven. Dus het klimaat dat is voor ons niet aan de orde geweest met deze keuze.

 • Alco

  Zielig. Mogen die dieren niet meer geboren worden.
  Moet je is zo praten over mensen en daar zit nog wel het grote klimaatgat.

 • veldzicht

  Volgens mij zijn er niet veel boeren die moeite hebben met vegetariërs,maar wel met alle leugens die verteld worden.En ook in de (intensieve) veehouderij hebben de dieren het goed ,behoudens een enkeling wat milieuactivisten graag laten zien al is het het andere eind van de wereld ,en dat ze dood worden gemaakt voor de slacht merken ze niet.Laatst zag ik op tv. een buffel in Z.Afrika die vast zat in in de modder, de hyena,s begonnen er zo maar aan te vreten zonder dood te maken is dat beter dan ?.

 • Alco

  De natuur is wreed.
  Ze noemen de dieren in de natuur niet voor niets "wild".
  Ze zijn altijd bang aangevallen te worden.
  Daarentegen zijn staldieren aaibaar.
  Als ik dier was wist ik het wel.

 • WGeverink

  Dat jij vegetarisch wil eten is helemaal niks mis mee @ gvdf. Niemand hoeft voor jouw te beslissen wat jij wel of niet mag eten. Wel moet je je realiseren dat jouw vegetarische levensstijl vooral mogelijk is gemaakt door de veehouderij. Dat de veehouderij daarbij geen noemenswaarige invloed heeft op het klimaat wisten wij al.

 • Gat

  Vlees is niet het nieuwe roken. Bij roken heeft eeen ander last van je rook en kan ook schade daarvan krijgeb op zen longen. De eerste vleeseter die door een stuk vlees eten iemand anders beschadig moet nog geboren worden.
  Ik zou eerder zeggen 'lachgas het nieuwe alcohol'.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.