Commentaar

8 reacties

‘Redding voor sleepvoet in de maak’

Het leek einde oefening voor de boer op klei- en veengrond die zelf bemest met een sleepvoetmachine.

Dit wegens kostbare controlesystemen voor de verplichte waterverdunning. Maar er is een goedkoper en bovendien praktischer alternatief in de maak.

Verhouding water-mest aantonen

Vanaf dit jaar mag de mest op klei en veen niet langer op de grond worden uitgereden, maar in de grond. Voor het bemesten met sleufkouter of sleepvoet is er echter een uitzondering gemaakt wanneer de mest tijdens het uitrijden wordt verdund in de verhouding 1 deel water en 2 delen drijfmest. Die verdeling moet echter bij controle wel kunnen worden aangetoond, al weet nog niemand eigenlijk precies hoe. De NVWA en overheid hebben hiervoor wel een complex hightechsysteem op het oog, dat werkt met 2 flowmeters, een EC-meter en datalogging. Zo’n systeem zou ruwweg € 10.000 per machine kosten; ofwel onbetaalbaar voor een veehouder die zelf zijn mest wil uitrijden.

Goedkoper alternatief voor hightech controlesysteem

Proeftuin Veenweiden en Wageningen UR hebben samen een goedkoper en eenvoudiger alternatief bedacht. Hun systeem werkt met slechts 1 EC-meter, die op basis van elektrische geleiding het watergehalte in de mest bepaalt. Die waarden worden dan vergeleken met gehaltes van standaard mestsoorten.

Flexibel toepasbaar in boerenpraktijk

De eerste proeven bewijzen dat deze methode inderdaad prima kan aantonen of de mest met een derde water is verdund. Ongeacht of dat is gedaan tijdens het bemesten of in de mestput met spoelwater. Zo hebben de onderzoekers niet alleen een veel goedkoper systeem bedacht (circa € 2.500), maar dat ook flexibeler toepasbaar in de boerenpraktijk.

Het is nu zaak dat de onderzoekers het systeem snel robuust maken voor verschillende mestsoorten. En dat vervolgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het controlesysteem gaat erkennen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Moeten er ook kastjes komen in auto's waarmee de politie kan zien of er te hard gereden is? In wat voor land wonen jullie?

 • pinkeltje

  Daar zou ik op termijn wel ernstig rekening mee houden. Traject controle gaat in ieder geval binnenkort al behoorlijk uitgebreid worden. Maar er zijn wel plekjes op de wereld waar ze nog wat minder mals als in Nederland met snelheidsovertredingen omgaan. En dan hoef je echt niet ver de grens over te gaan. Een mens wordt niet graag gecontroleerd, maar wordt een maatregel niet gehandhaafd dan weten we dat er wel een aantal zijn die zich daar goed mee redden! En helaas is het altijd een minderheid die het verpest voor de meerderheid. C'est la vie!

 • Gat

  Zoals de waart is vertrouwd hij zijn gasten. Als je als overheid al weet dat je onbetrouwbaar bent, dan verwacht je dat van je bevolking ook?

 • Hilhorst100

  En maar controle controle controle, meestal door slecht geschoolde zielige linkse figuren die dit zinloze werk willen doen. Wat een winst voor het milieu valt hier te halen nl 0,0 nada niks.

 • Jan-Zonderland

  @Gat, waarschijnlijk bedoel je “als de overheid weet dat ze zelf onbetrouwbaar is......”

  Het is ook een geneuzel met dat water toevoegen. Rijdt uit die mest, klaar. Zoveel verschil zal dat water ook niet maken. Als je dan toch alles mee wilt rekenen , tel dan ook de extra diesel mee die je verstookt door 50% meer kuubs uit te moeten rijden. Klimaat hysterie van de overheid.

 • hylkema.l

  Jan-Zonderland e.a., in de praktijk blijkt dat 1 deel water-2 delen mest, goed werkt, zowel met het uitrijden met de sleepslang maar ook met de groei van gras. Een prima methode. Nu de goedkeuring nog van een meetsysteem in de praktijk.

 • Jan-Zonderland

  @Hylkema, mijnhoor je ook niet zeggen dat het niet zou werken. Als je er goede ervaring mee hebt, bv mbt makkelijker te verpompen, dan doe je het toch. Maar dat verplichte gedoe en het wantrouwen van de overheid en daardoor al die verplichte controle en monitor systemen, daar wordt je toch gek van.

 • Mbmb

  Ach, wat zinken we toch diep in t moeras dankzij linkse-groene fanatici en niet te vergeten onze lto die echt heeft ingestemd met het verbod op de effectieve sleepvoet, Er is ook blijkbaar nooit een weg terug te vinden, dus gewoon toestaan die sleepboot. In plaats daarvan wringt iedereen zich in allerlei bochten. Hier gaat weer iemand lekker aan verdienen en ontstaan weer nieuwe controle baantjes. Wat een gekkenhuis.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.