Boerenblog

10 reacties

‘Pas op, PAS maakt ons af!’

Saldering stikstof in combinatie met forse afroming van rechten lijkt de enige uitweg uit de stikstofproblemen.

Het Programma Aanpak Stikstof zou de basis moeten worden van de balans tussen stikstof, natuur en ontwikkelruimte. Nu, 10 jaar verder, kunnen duizenden Nederlandse projecten als gevolg van de PAS-uitspraak van 29 mei van de Raad van State niet doorgaan.

Het gaat hierbij volgens banken in totaal om € 15 miljard aan investeringen, zoals de aanleg van bredere snelwegen, vliegvelden en industrie; maar hierbij lijkt vooral ook de agrarische sector hard getroffen te gaan worden.

Bedenksel Diederik Samsom truc om natuur te redden?

De regering heeft zichzelf in een buitengewoon benarde positie gewerkt door dit politieke wanbeleid. Of was het een briljante, vooraf bedachte truc om de natuur te redden? Het plan is namelijk ooit bedacht door Diederik Samsom, onze oud-politicus en Greenpeace-activist. De politiek begint de pijn nu echter ook zelf te voelen doordat economisch belangrijke projecten, zoals Lelystad Airport en enkele grote snelweg- en woningbouwprojecten, niet door blijken te kunnen gaan. Elke dag wordt duidelijker hoe hard dit onze economie zal gaan raken.

Landbouwsector ‘voor de gek gehouden’

Jarenlang zijn wij als sector voor de gek gehouden en hebben we veel geld uitgegeven aan achteraf kansloze projecten. Ook wij hebben een vergunningaanvraag lopen met een PAS-melding erin. Die ligt nu bij de Raad van State.

Lees verder onder de foto.

Is het Programma Aanpak Stikstof een 'slimme truc'? - Foto: Ronald Hissink
Is het Programma Aanpak Stikstof een 'slimme truc'? - Foto: Ronald Hissink

Het zal mij benieuwen of er uitzonderingen gaan komen. De ruimte voor de agrarische sector lijkt erg klein. Al jarenlang voert milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) strijd met honderden agrarische vergunningen en die oorlog lijkt ze nog te winnen ook.

MOB heeft al aangegeven om elke nieuwe vorm van saldering of uitzondering aan te gaan vechten. Dit geeft de regering weinig speelruimte.

Landbouw straks om zeep, noodwetten voor Schiphol?

De Raad van State zou begin 2020 beslissen over onze situatie, maar deze beslissing en vele anderen blijken nu al over een maand plaats te vinden. Het gaat wel heel snel. Zijn we het liefste jongetje van de klas? Worden we als basis gebruikt voor andere uitspraken? Of probeert men zo snel mogelijk de agrarische sector om zeep te helpen.

Wat is het plan? Wil men eerst alle agrarische plannen vernietigen om vervolgens noodwetten in te stellen voor Schiphol en Bouwend Nederland?

Commissie-Remkes en saldering stikstof

De Commissie-Remkes is gevraagd om te kijken naar oplossingen op korte termijn voor de stikstofproblematiek. De enige oplossing die voor alle partijen bespreekbaar lijkt te zijn, is saldering van stikstof in combinatie met (forse) afroming. Een oplossing die voor de sector ruimte zou kunnen geven, maar de vraag is of het niet te laat komt.

Op het moment dat de commissie klaar is, heeft de Raad van State waarschijnlijk alles al vernietigd en zijn we terug bij af. Men wil geen warme sanering, het geld is er niet en dit past uitstekend bij een koude sanering.

Mensen, PAS op!

Laatste reacties

 • .....

  Bedenk goed mensen aan wie dit allemaal te danken hebben; CEES VEERMAN (CDA), hij heeft belachelijk veel natura 2000 gebieden aangewezen. Als beloning werd hij na zijn ministerschap voorzitter van Natuurmonumenten

 • Cvdo

  De aankomende generatie is net zo anti-boers gemaakt in het onderwijs als in de jaren '30 van de vorige eeuw de duitse jeugd antisemitisch gemaakt was...... Niet de PAS maar de samenleving gaat onze sector 'afmaken'..

  M'n zoon kwam gister thuis van school met de leerstof dat de boeren de oerwouden helemaal platbranden.... WAT HEBBEN WIJ TE MAKEN MET HET FEIT DAT DE VEGANISTEN GENOEG SOJA WILLEN VRETEN???????

 • Procentueel zijn er nu nog minder branden in de Amazone dan enkele jaren terug ,maar ja de media maakt er weer een hype van,Macron en andere politici , filmsterren doen er nog een schepje bovenop met oude foto's en je hebt al weer een klimaathype.

 • klumperink

  Als iedereen schijt heeft aan de uitspraak van de Raad van State, moet de regering wel komen met resultaten uit de praktijk. Dan zal blijken dat de PAS zo verkeerd niet is.Die zgn gezonde veganisten vreten wel soja en andere produkten waar heel veel grond en bestrijdingsmiddelen voor gebruikt worden!

 • ptheunis501

  Cvdo, dit is zo, het begint gewoon in het onderwijs, zie mijn reactie op" feiten en meningen In de voedsel discussie" Mijn zoon heeft het zelfde mee gemaakt. Gewoon schandalig

 • landboer

  Cvdo, hier idem!

 • geld is er zat bij overheid en industrie...die gaan dus de ammoniakrechten opkopen....en laat ze maar afromen daar worden ze lekker schaars en dus duur van....warme sanering komt er dus aan....ff wachten nog met stoppen

 • Mbmb

  Leugens in schoolboeken uit linkse hoek komt veel voor. Melden bij agri facts en het speciale meldpunt voor linkse manipulatie in het onderwijs. Verder aankaarten bij de school, en aangeven dat je zoiets niet accepteert. Actie is nodig om dit te keren.

 • Mbmb

  Geen gram stikstof zonder goed geld. Dat kan de enige inzet zijn. Geen afroming op kosten van de boer en ten gunste van andere doelen. Nee, nee en nog eens nee. Voor dit doel moeten we gezamenlijk vechten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.