Redactieblog

23 reacties

‘Niet meer natuur ten koste van landbouwgrond’

“Van Brussel hoeven we in Nederland niet meer natuur aan te leggen ten koste van landbouwgrond”, zegt Hanna tevreden. “Het verstand heeft gezegevierd.”

Die opmerking is vooral voor mij bedoeld. Ik was altijd sterk voorstander van een duidelijke scheiding tussen natuur en landbouw. Beide kunnen zich dan volgens eigen inzichten ontwikkelen en hebben geen gedoe met elkaar. Dan eerst maar wat meer grond naar de natuur. Als ze ons daarna maar niet meer lastigvallen met milieumaatregelen.

Ongehinderde schaalvergroting

Hanna meent dat dit niet houdbaar is. Natuur en landbouw zijn met elkaar verbonden, of we willen of niet. Dan kun je volgens Hanna maar het best samenwerken. Inclusief een vergoeding voor boeren, die diensten voor de natuur doen. Ik was daar tegen. Ongehinderde schaalvergroting is het meest gewenst. Een boerenbedrijf is een onderneming en daar is economie leidend. Niet het milieu.

Als de algemene koers verandert moet je het beleid voor je bedrijf aanpassen

Ik vrees echter dat de bordjes zijn verhangen. Natuurinclusief is de nieuwe koers. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van Zeeland spreekt van volhoudbare landbouw. Voor mij een nieuw begrip. Het zijn kringloopbedrijven met een goed rendement. De politiek kiest dus voor een verdere integratie van landbouw en natuur.

Financiële regelingen

“Je wordt laat wakker”, kan Hanna niet nalaten te zeggen.” Je moet nooit star op je eigen mening blijven voortborduren. Als de algemene koers verandert moet je het beleid voor je bedrijf aanpassen. Maak gebruik van de financiële regelingen voor agrarisch natuurbeheer. Die zijn dit jaar nog niet geheel benut. Dat betekent dat er meer starre boeren zijn zoals jij.”

We zijn te zwak in de markt, kunnen geen vuist maken

Ik zwijg maar. Vooral omdat Hanna gelijk heeft. We gaan richting kringlooplandbouw. Daar komen we niet onderuit. Dat moet trouwens wel samengaan met schaalvergroting. Daar blijf ik nog steeds in geloven. Om de concurrentie op de wereld aan te kunnen hebben we grote bedrijven nodig met lage kostprijzen.

Probleem blijft de inkomstenkant. We zijn te zwak in de markt, kunnen geen vuist maken. Ik heb er geen idee van hoe we daar wat aan kunnen veranderen.

Onze politici ook niet, ben ik bang.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Vergaderboer doen boeren al niet vele eeuwen aan kringlooplandbouw? Eerst hebben ze via heide plaggen en schapen en andere mest hun esgronden op een hoger peil gebracht en daarna via groenbemesters en stratendrek (compost van stadsafval (o.a. de bekende tonnetjes en ander afval) werd de grond vruchtbaar gehouden. Toen bleek dat er nog meer productie nodig was om de stedelingen te voeden werden de ontbrekende elementen via "kunstmest" aangevoerd. Nu we dus echt in een Oost Vaarders Plassen scenario terecht dreigen te komen, gaan we de landbouw net zo inrichten met (te) veel mensen proberen te (over)leven van wat de grond opbrengt zonder toevoeging van de ontbrekende elementen. Ik zie niet hoe we meer voedsel kunnen maken met minder grondstoffen.

 • onderwater

  De vergaderboer is echt star . De trend is dat we niet meer voor de hele wereld moeten produceren maar enkel regionaal.

 • farmerbn

  Schaalvergroting om de kostprijs te verlagen kan niet bij de Nederlandse prijzen van grond en quota. Een hogere melkprijs kan alleen bij bv mrij-melk in dat mrij-gebied. Blijft over koffieschenken op het terras van de boer en daar een mooie opbrengst halen. Of B en B in de oude hooischuur , kinderfeestjes bij een weidje met geitjes.

 • Maas1

  Productie voor Nationaal, Regionaal ( Europees) en Wereldwijd.
  De een sluit de ander nooit uit,gelijk aan de diversie tijd van bedrijven de keten en de indivuele schakels daarin!

 • Attie

  Grondgebonden groei kan prima farmerbn, kostprijs verlagen is dan niet nodig die is al laag.
  Groei uit resultaat zogezegd!

 • farmerbn

  Als je in Nederland 10 koeien grondgebonden extra wilt houden, moet je 300.000 euro investeren. Wil een melkveehouder buiten Nederland 10 koeien extra melken dan is die amper 50.000 euro kwijt bij een al volle stal en bijna niks als er nog wel stalruimte is. Je staat als Nederlandse melkveehouder meteen op achterstand. Door die uitbreiding verdient een Nederlandse boer minder dan voorheen en een buitenlandse boer meer dan voorheen. Nederlandse boeren moeten uitbreiden om boer te blijven maar gaan niet meer verdienen.

 • Maas1

  @farmerbn je kunt misschien wel beter boer blijven door juist niet uit te breiden,met alle extra eisen al dan niet politiek gestuurd en een politiek klimaat die niet meer bevordelijk is voor het ondernemen,is "stilstand" of bedrijfs optimalisatie wellicht voor uitgang. 10 koeien voor € 300.000 dat heeft geen zin dat kan economische nooit uit,tenzij je naast de emmer wilt melken. Dit bovenstaande geld niet alleen voor het melkvee de over dreven regel drift en het politieke anti veehouderij beleid maakt het dat dit ook andere sectoren treft.Het gaat over vertrouwen en dat ontbreekt.

 • melkveehouder .

  Alles wat we moeten produceren/leveren met behulp van subsidie is een doodlopende weg. Subsidie is voor de onrendabele top te financieren. Met andere woorden: zonder subsidie is geen droog brood te verdienen.

  Een kleine opstart subsidie kan ik begrijpen, maar als je bedrijf structureel afhankelijk is van subsidie is er van gezond ondernemerschap geen sprake meer. Dan verdient iedereen wat aan je bedrijf, behalve de eigenaar zelf. Die krijg de bedelstaf.

 • propalm

  Geen enkele boer heeft subsidies nodig, ALS er een correcte prijs wordt betaald. Dit is het belangrijkste en is een belangrijk punt om landbouw meer acceptabel te maken. Nu gebruikt men de dooddoener 'jullie krijgen subsidies'. Subsidies worden bovendien door het ambtenarenkorps van oa. Brussel misbruikt om landbouwers hun visie door de strot te gooien. Dikwijls is deze visie landbouwkundige onzin. Weg dus met subsidies maar eerlijke, correcte, dit wil zeggen op zijn minst kostendekkende prijzen! De consument wil milieuvriendelijker en kwalitatieve producten, dan moet hij/zij er ook voor betalen. Wat Brussel zeker ook moet controleren/regelen is de toevoer van landbouwproducten uit niet Europese gebieden aan gelijke voorwaarden: controle op hormonen in vlees, controle van MRL's van fytoproducten en enkel MRL's van fytoproducten die ook in onze landen mogen gebruikt worden, controle van de arbeidsvoorwaarden. CO2 emissie van het transport en de daaraan verbonden kosten enz.

 • Maas1

  @Propalm👌👍

 • Attie

  Kijk, dat je voor weinig moet kunnen melken zijn we het wel over eens. Maar waarom er geen gebruik van maken als het er toch is? Zo hebben wij een vorig jaar gekocht afstand perceel van 6ha in de parkeerstand gedaan, kruidenrijk 1250euro +350glb per ha rente 1.15%

 • Maas1

  Attie als je rente moet betalen zul je ook wel moeten aflossen of zie ik dat verkeerd?
  Of laat je de grond
  (gecompenseerd)devalueren.

 • Attie

  20jaar Maas1, maar ook minder mestafzet kosten, en een koppel pinken een poos van de dam.

 • landboer

  Voor die rente kan ik niet lenen denk ik

 • koestal

  Boeren die nog wat ruim on het land zitten,kunnen beter dat overtollige land verhuren als lelie- of aardappelland,dan de stal en veestapel uitbreiden,daar zit ook geen voordeel in.

 • We zijn het er wel over eens dat het niet echt meer uit kan in Nederland

 • Maas1

  @21:37 Het kan nog prima uit in Nederland we zouden wel gek zijn om dit land zomaar de rug toe te keren met een export van bijna 100 miljard en de tweede exporteur van de wereld.Met onwaarschijnlijk veel kennis op alle gebied en een fantastische infrastructuur zowel mobiel als kennis.
  Er onstaat echter een probleem die steeds meer en meer politiek bepaald wordt dat is geen probleem als we dan allemaal winnaars mogen zijn! De politiek raakt steeds meer vervlochten met de bedrijven,of je dat moet willen dat is de vraag.

 • Attie

  Denk het wel landboer, gewoon bij Rabobank was vorig jaar nog 2.2 was zelf ook een beetje beduusd.
  kiezen meestal voor 1jaar.

 • Alleen als je het voor niks hebt of gaat overnemen van pappie kan het uit anders hoef je er niet meer aan te beginnen en dan is de rente ook nog laag.

 • Attie

  melkveehouder, hoe krijg je links geld in rechtse zakken?🤔

 • koestal

  Natuur is in Nederland tot zaligmakend verheven,de export van landbouwprodukten is voor een groot gedeelte van de bevolking maar bijzaak,iedereen heeft in principe toch recht op een uitkering. Alleen de export van aardgas vinden ze nog belangrijk ,waar de Groningers weer de ellende van ondervinden.

 • glaasje

  NATUUR GENOEG IN NEDERLAND. Je moet het willen zien!!!!!Wij fietsen veel door de bossen en natuurgebieden in Nederland. Maar het valt ons al jaren op, dat er zo weinig mensen vanuit de steden in de bossen en natuurgebieden fietsen en wandelen. Kom je ergens een stad binnen fietsen dan kun je bijna geen plek vinden op de terrassen. Overvol. Mensen zoeken elkaar op in de steden en op terrassen en NIET in de natuur. Zo zie je maar, er hoeft echt GEEN natuur meer bij ten koste van landbouw grond in Nederland. En de geldverslindende natuur/ milieuclubjes kunnen wel opdoeken. Nu moet alleen de overheid dat nog gaan inzien.

 • Gat

  Vorig jaar met luchtballon vanuit thuis opgestegen, met enkele vakantiegangers die uit westen van land kwamen. Die zeiden wat veel bomen staan er in brabant. Toen ik in de lucht op 200 m hing, zag ik het ook. Zag meer bomen en bos dan landbouwgrond.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.