Redactieblog

4 reacties

‘Liever uit het raam kijken’

Je kunt als wetenschapper, als je wilt, elke week wel naar een bijeenkomst, congres of workshop.

Ik heb wel eens een Amerikaanse professor gesproken die wist zoveel van vliegtuigmaatschappijen, die moest wel heel veel reizen. Dat klopte ook: hij schreef één paper per jaar en daarmee reisde hij alle continenten af.

Gratis naar binnen

Zelf hou ik daar niet zo van. Ik zit liever gewoon uit het raam te kijken en na te denken. Ik bezoek ook zelden bijeenkomsten waar ik zelf niet hoef te spreken. Zelf spreken heeft namelijk voordelen: je mag meestal gratis naar binnen en je kunt niet in slaap vallen. Ik ga dus niet zo vaak naar congressen, maar dit najaar zijn er enkele interessante bijeenkomsten. Half september komt het Comité Européen de Droit Rural (zeg maar de Europese Vereniging voor Agrarisch Recht) voor het tweejaarlijkse congres bijeen in Poznan (Polen). Meestal komt er ook een flinke Nederlandse delegatie om kennis te nemen van de agrarisch-juridische ontwikkelingen in andere landen. Ik doe altijd mee aan Commissie III: recente ontwikkelingen.

Of zijn wij in Nederland weer, zoals veel boeren denken, gekke Henkie?

Voor Nederland zal ik het dit jaar gaan hebben over – hoe kan het anders – het PAS en de fosfaatrechten. Het zal niet meevallen om dat begrijpelijk uit te leggen. Benieuwd wat ze ervan vinden in Polen, en Engeland bijvoorbeeld. Ik stel mij zo voor dat de monden zullen openvallen. Ik ben ook benieuwd of men in andere landen vergelijkbare juridische struikelblokken kent. Natura 2000-gebieden zijn immers in andere landen ook aangewezen. Of zijn wij in Nederland weer, zoals veel boeren denken, gekke Henkie? U kunt zich nog aanmelden via www.cedr.org.

Geen vrolijke aangelegenheden

Een tweede bijeenkomst is een Themamiddag van de Vereniging voor Milieurecht (VMR), op 26 september in Utrecht. Onderwerp: milieu en landbouw. Er staat een boek op stapel met bijdragen over onder andere mest, PAS, bestrijdingsmiddelen, water, klimaatverandering en bodem. Die middag worden de thema’s besproken. De bijeenkomsten van de VMR zijn over het algemeen geen vrolijke aangelegenheden.

Ik denk dat een drastische reductie van de veestapel wel weer op de agenda zal staan

Milieujuristen dragen de last van de wereld met zich mee – het gaat immers helemaal niet goed met het milieu! – en dat leidt vaak tot sombere referaten en dat het allemaal anders moet, ook in de landbouw. Ik denk dat een drastische reductie van de veestapel wel weer op de agenda zal staan. Bij bijeenkomsten van de VMR heb ik altijd de neiging om voor het boerenbelang op te komen. Mijn standpunt zal dan zijn: is prima, maar dan wel volledig schadeloos stellen. Hoe dan ook: ook voor deze middag kunt u zich nog aanmelden via www.milieurecht.nl. Een beetje positief denken is dan wel gewenst. Maken we er toch een beetje een vrolijke boel van, ook al valt er op zich in de landbouw nu ook weer niet zoveel te lachen.

Laatste reacties

 • Nou ik zou zeggen kom maar op met je pegels !
  Als de overheid goed betaald wil ik wel plaats maken voor de milieu en klimaat doeleinden.

 • Alco

  Dat standpunt is niet prima:
  Het kost onnoemlijk veel geld en milieuwinst zal nul,nul blijken te zijn.
  Een individuele boer kan er misschien opgeilen, maar voor de blijver, waar jantje staat van afhankelijk is, zal de spirit tot een dieptepunt zakken.

 • veldzicht

  Nu kijkt heel de wereld nog met bewondering naar onze landbouw zo goed alles voor elkaar is.Als het aan die die linkse milieujankers ligt is het over enkele jaren nog maar een marginale sector.Was Pim Fortuyn er nog maar die had zijn scheur wel even open getrokken om die onzin wat bovendien miljarden kost.

 • Jantje staat is toch al bezig om met onwerkbare regels en eisen de spirit er uit te halen .
  Laat ze dan maar dokken als ze van de agrarische sector af willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.