Commentaar
13 reacties
‘Landbouw als sluitpost: frustrerend’
Landbouw is de sluitpost van de nationale grondbegroting.
De landbouw als sluitpost. Dat beeld blijft na bestudering van de jongste cijfers van het CBS over veranderend landgebruik. Overal is afgelopen jaren uitgebreid, behalve in de agrosector. Het beboerde areaal neemt alleen maar af. Jaarlijks verdwijnt de grond onder 100 tot 150 boerenbedrijven.
In de race om ruimte klopt iedereen aan bij hetzelfde loket: de landbouw. Het is de sluitpost van de nationale grondbegroting – een rol die vroeger was toebedeeld aan de zogeheten ‘woeste gronden’, en aan de in te polderen meren en stukken zee.
Veestapel inkrimpen
Die natuur heeft nu een heel andere status. Mede daardoor dreigt landbouw ook sluitpost te worden in de stikstofkwestie. Op zoek naar ruimte voor andere activiteiten willen linkse partijen de veestapel inkrimpen. De tegenaanval komt van LTO-voorzitter Calon. Hij stelt de natuur ter discussie, maar begeeft zich ook op glad ijs; want hij heeft eigenlijk dezelfde diagnose als ‘links’: we willen te veel in een klein land en we moeten kiezen. Wat als die keuze verkeerd uitpakt?
Het debat gaat alleen over krimp veestapel
Programma Aanpak Stikstof
De analyse van VVD-parlementariër Arne Weverling biedt eigenlijk meer perspectief, en heeft geen sluitpost nodig: het PAS is een juridisch debacle, geen principieel. Het idee is op zich goed, de uitwerking niet. Waarom niet opnieuw naar de tekentafel? Dan krijgen technische verbeteringen bovendien weer een kans. In het huidige debat komen die helaas niet voor, want dat gaat alleen maar over krimp. Niemand wil sluitpost zijn.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.