Commentaar

13 reacties

‘Landbouw als sluitpost: frustrerend’

Landbouw is de sluitpost van de nationale grondbegroting.

De landbouw als sluitpost. Dat beeld blijft na bestudering van de jongste cijfers van het CBS over veranderend landgebruik. Overal is afgelopen jaren uitgebreid, behalve in de agrosector. Het beboerde areaal neemt alleen maar af. Jaarlijks verdwijnt de grond onder 100 tot 150 boerenbedrijven.

In de race om ruimte klopt iedereen aan bij hetzelfde loket: de landbouw. Het is de sluitpost van de nationale grondbegroting – een rol die vroeger was toebedeeld aan de zogeheten ‘woeste gronden’, en aan de in te polderen meren en stukken zee.

Veestapel inkrimpen

Die natuur heeft nu een heel andere status. Mede daardoor dreigt landbouw ook sluitpost te worden in de stikstofkwestie. Op zoek naar ruimte voor andere activiteiten willen linkse partijen de veestapel inkrimpen. De tegenaanval komt van LTO-voorzitter Calon. Hij stelt de natuur ter discussie, maar begeeft zich ook op glad ijs; want hij heeft eigenlijk dezelfde diagnose als ‘links’: we willen te veel in een klein land en we moeten kiezen. Wat als die keuze verkeerd uitpakt?

Het debat gaat alleen over krimp veestapel

Programma Aanpak Stikstof

De analyse van VVD-parlementariër Arne Weverling biedt eigenlijk meer perspectief, en heeft geen sluitpost nodig: het PAS is een juridisch debacle, geen principieel. Het idee is op zich goed, de uitwerking niet. Waarom niet opnieuw naar de tekentafel? Dan krijgen technische verbeteringen bovendien weer een kans. In het huidige debat komen die helaas niet voor, want dat gaat alleen maar over krimp. Niemand wil sluitpost zijn.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Een goede zaak Johan. Warm saneren en 'abroad' 8 tot 10 keer zoveel land terugkopen. Nederland wil geen boeren meer, zoveel is duidelijk. Voedsel halen we uit t schap bij de Ap. Er is géén enkele partij meer in de hedendaagse politiek die landbouwers steunt op de 2 zetelpartij SGP na. De rest hoor je niet of pas als het pleit beslecht is. We hebben geen voedselproduktie nodig, maar smartphone's, tickets en Tesla's. De landbouw is stoffig en saai. Nog een paar jaar en dan kan Boerderij t licht ook uitdoen. Of je moet over de buitenlandse landbouw verhalen die ons dan van eerlijk voedsel moet voorzien. De boer die t laatst vertrekt hoeft t licht niet uit te doen. Met 20 Miljoen nederlanders is er altijd iemand bereid zijn grond te bewonen.

 • veldzicht

  @Zuperboer.Het is triest maar helaas moet ik je gelijk geven,bij dat handjevol boeren zijn geen stemmen meer te halen,met natuur en dierenwelzijn daar kan je mee scoren.Over 20 jaar zeggen die zelfde mensen ,hé was is die geweldige landbouw gebleven waar we zo beroemd om waren.

 • ENDE902

  @Zuperboer,
  Ik begrijp je redenatie. Echter sta ik achter het offensief van Marc Calon, alleen al omdat er enkele politieke partijen zijn die een veel te grote mond hebben. Het zou mooi zijn als deze partijen eens duidelijk wordt, dat het decenia lang inleveren van ruimte (zowel ruimtetechnisch alsook emtioneel) ten behoeve van de welvaart van Nederland, zonder daarbij de agrarische sector te waarderen voor de gedane medewerking een punt heeft bereikt tot hier en niet verder.

 • Cvdo

  Nu de juristen overuren maken met ADC-toetsingen om voor de infraprojecten doorgang te kunnen vinden (de potentiële schade door de PAS-uitspraak wordt geschat op 14 miljard) hoop ik echt dat middels een landelijk verhandelbaar stikstof quotum een gelegenheid komt tot een riante warme sanering.... Goed voor de stoppers en goed voor de inkomsten van de blijvers!!! Jarenlang middels quotering geremd (deels om ons tegen onszelf te beschermen) spelen er nu VELE GROTERE belangen mee (infra) om op korte termijn tot een oplossing te komen.. als ze de miljardenstrop kunnen reduceren met 80% zullen ze een gat in de lucht springen, en komt er voor de stoppers 2,8 miljard vrij voor het opkopen van stikstof.... Ik zeg win-win situatie.

 • Ja laat ze maar betalen en ga maar wat anders doen er is zo toch niks meer aan.
  Al die regels zijn onderdeel van een veel groter vooraf op gezet plan

 • ghsmale

  Landbouw is al jaren de sluit post, hoe meer mensen hoe meer gekken.
  Ik maak me meer zorgen over de ontbossing in de amazone
  daar kan dit stukje postzegel land niks aan bijdragen.

 • Juist Cvdo. Laat ze in hun eigen sop gaar koken. Wij doen niks meer goed. Calon doe eens iets goeds voor je laatste leden en help die stikstof verhandelbaar maken. Een bloed hete sanering daar zijn we allemaal aan toe!!!

 • Alco

  De smaak naar geld voor N inleveren maakt veel boeren weer blind.
  Reken er maar niet op, het wordt door generieke kortingen gewoon afgepakt.
  Voor de blijvers is het grote noodzaak de landbouw uit de discussie te houden van klimaat verandering.

 • agratax.1

  Ik hoop dat onze Groningse akkerbouwer via zijn oude politieke kanalen nog wat voor de boer uit het vuur kan slepen. Maar vrees het ergste. De wolf en zijn vriendjes en zijn voedselvoorraad hebben in Nederland voorrang boven alles. Wees eerlijk welk land investeert vele miljoenen om wild viaducten en tunnels aan te leggen, waar de mens zich niet mag laten zien. Nu we Stikstof als pijnpunt hebben ontdekt in Den Haag en nog erger PFOS dat een zeker zo zwaar blok aan het been van de bouw is en zelfs verplaatsen van grond zonder certificaat onmogelijk maakt. Wat te denken van stuiven de percelen tijdens het voorjaar of bij de aardappeloogst?? Als deze NOX en PFOS hype doorzet, kunnen alle Nederlanders hun borst wel nat maken, want files en woningnood kunnen dan niet meer worden opgelost. De Groenen zien Nederland als het land voor de Rijken die zich al deze natuur luxe kunnen permitteren. Voor de rest blijft????

 • veldzicht

  @alco.De groenen zullen er wel voor zorgen dat de klimaat discussie aan de landbouw blijft kleven.Zij hebben meer tijd,geld,betere opleiding gehad dus verbaal ook sterker dan de boeren of hun vertegenwoordigers.En anders zetten ze er wel een blik dure advocaten op die eindeloos blijven procederen.Wat je ziet op die praatproggama,s ,de grootste onzin komt nog geloofwaardig over terwijl de landbouw nauwelijks aan het woord komt.

 • deB.


  Gewoon eens een tijdje stoppen met al dat gehoerzak, schappen leeg!!!
  Want dit houdt anders nooit meer op

  Of zijn wij als leuter boertjes zo van, als ik even niet lever, dan doet de buurman het wel.
  Want verder reikt het niveau niet, van een gem. melkveehouder.
  Druk met de buurman, en leveren tegen alle prijzen en het liefst meer dan diezelfde buurman.

 • kanaal

  de partij van calon is een van hoofd oorzaken ,hij moet zich schamen.

 • husky

  @deB, als jij dat voor elkaar krijgt dat de schappen leeg komen zul je op handen worden gedragen, gaat niet gebeuren, als 3 akkerbouwers zeggen we leveren geen piepers dan doet de vierde het wel.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.