Boerenblog

4 reacties

‘Krijgen wij onze dieren nog wel geslacht?’

Afgelopen week was ik een dagje op pad met een maat van mij die werkt in de pluimveesector in Duitsland. Zo kwam ik in gesprek met een veehouder uit Duitsland. Die heeft een mooi gemengd bedrijf met slachtkuikens, stieren en akkerbouw. Echter, geen van zijn 3 dochters wil het bedrijf overnemen.

Sterker nog: alle 3 de dochters zijn overtuigd vegetariër. Ook mijn maat moet zich thuis verdedigen tegenover zijn puberdochters dat hij volgens hen in de plofkippensector werkt.

Voorlopig nog volop vlees nodig

Nu kun je dit beschouwen als een incident, maar ik denk toch dat het wel een weergave is van het veranderende tijdsbeeld waarin wij leven. Het houden van dieren en ze vervolgens opeten wordt steeds meer een punt van discussie. Nu is de consument veelal nogal inconsequent, is onze generatie opgevoed met het eten van vlees en staan wij nog steeds in de rij voor de McChicken bij McDonalds. Want dat is stiekem toch wel erg lekker, dus voorlopig is er nog volop vlees nodig.

Bewezen managers die in het huidige economische hoogtij overal terechtkunnen, kiezen niet snel meer voor een bedrijf als Vion

Personeel moeilijker te vinden

Wel is het bedenkelijk dat bedrijven die werken in de dierlijke sectoren, en met name slachthuizen, steeds moeilijker personeel kunnen vinden. Bewezen managers die in het huidige economische hoogtij overal terechtkunnen, kiezen niet snel meer voor een bedrijf als Vion. Alleen door de portemonnee te trekken worden dergelijke functies adequaat ingevuld. Op de werkvloer is er sprake van een vergelijkbare ontwikkeling. De slachthuizen draaien veelal op personeel van Oost-Europese herkomst. Werken bij dergelijke bedrijven wordt steeds meer als minder aantrekkelijk ervaren.

Investeren in kweekvlees

Blijkbaar zijn deze ontwikkelingen ook doorgedrongen tot in de boardrooms van de grote voedselindustriëlen die nu nog volop vlees verkopen. Achter de schermen wordt volop geïnvesteerd in kweekvlees, zelfs zoveel dat enkele grote concerns het ontwikkelen van bijvoorbeeld langzaam groeiende kip aan zich voorbij laten gaan. Ze besteden liever hun R&D-geld aan de volgens hen volgende stap.

De hakken in het zand heeft geen nut

Het gaat veranderen in de sector

Op de weg terug hadden mijn maat en ik hierover uiteraard een interessante discussie. Geen antwoorden, maar wel de conclusie dat het gaat veranderen en dat wij als agrarische sector daarin mee moeten. De hakken in het zand heeft geen nut.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Naast kweekvlees zal er ook wel kweekmelk komen en dat is helemaal niet erg. Ga je gewoon op een andere manier je geld verdienen op je boerderij. En als dat niet lukt is verkopen een optie en ga je lekker in een zonnig land wonen.

 • varken23

  Bij al die kunstmatige eiwit producten hebben ze het altijd over de hoeveelheid eiwit die het product bevat. Maar men laat niet weten hoe het aminozuurpatroon eruit ziet of welke vitamine of mineralen er in de producten zitten.

 • Alco

  Zielig voor al die productiedieren.
  Ze mogen niet meer geboren worden.
  Want ik zie het toch echt zo dat ze geboren worden en een kort maar zeer luxueus leventje lijden ( sommigen nog beter (plof) dan een ander) en dan zonder er angst voor te hebben er in eens niet meer zijn.

 • el

  Er zitten bedrijven te loeren op de mineralen en vitaminen markt, die zien wel toekomst in vegetarisme. Kunnen hun de tekorten aan vullen met kunstmatige supplementen! Voordeel van al deze nieuwe trends, je kunt ze fabriceren van 8 tot 5 in een schone omgeving met ideale werktemperatuur!

Of registreer je om te kunnen reageren.