Boerenblog

5 reacties

‘Ja zeggen en nee doen’

Carola wil Kringlooplandbouw. Carola wil waardering voor Nederlandse streekproducten. Carola wil een eerlijke prijs voor de boer. Carola wil handelsmissies in eigen land en Carola wil meer verbinding tussen boer(in) en stadsbewoners.

Wat iedere agrarisch ondernemer weet, werd in het programma Stand van Zaken helder weergegeven: we doen al heel veel en we zijn koploper in de wereld. Geen nieuws onder de Hollandse zon.

Gedegen beleid en doordachte visie

Het is natuurlijk niet Carola die dit wil. Aan de Taskforce Korte Keten, de Monitor voor de afzet van streekproducten en financiering van projecten zou een gedegen beleid ten grondslag moeten liggen vanuit het hele kabinet. Een doordachte visie. Zulke ambities kosten tenslotte allemaal geld!

Hoe kan het bestaan dat een dergelijke visie is ontwikkeld maar dat het ons tegelijkertijd steeds onmogelijker wordt gemaakt om de kost te verdienen?

Regeldruk prijs producten uit de markt

Waarom voelt dat dan niet zo? Waarom voelt het alsof ze in Den Haag géén idee hebben dat het de Nederlandse regelgeving is die onze producten zo duur en onaantrekkelijk maakt. Dat niet het gebrek aan verbinding, maar de regeldruk onze producten uit de markt prijst? Hoe kan het bestaan dat een dergelijke visie is ontwikkeld maar dat het ons tegelijkertijd steeds onmogelijker wordt gemaakt om de kost te verdienen?

Publiciteit voor het kabinet in de komkommertijd

Maandag werd bekend dat Amerika tonnen rundvlees Europa binnen mag slepen. Eerder schreef ik over het Mercosur-handelsakkoord. Zolang het herkomstland garandeert dat vlees geen aantoonbare hormonen bevat en dieren gehouden zijn volgens de welzijns- en milieuregels van het land van herkomst, vindt ons kabinet het allemaal prima. Ik noem dit ‘ja zeggen en nee doen’. Publiciteit voor het kabinet in de komkommertijd. Ik heb echter niet de illusie dat we hierdoor sectoroverstijgend een verlichting van regeldruk kunnen verwachten. Hopelijk krijg ik ongelijk!

Laatste reacties

 • J.W. de Kloet

  rutte zat niet voor niks als een schoot hondje bij trump

 • agratax.1

  Alles wat boven is geschreven is waar. Alleen in al dit soort artikelen en in ministerieele retoriek mis ik de "economische waarheid", betalen de burgers meer voor hun eerste levensbehoefte (eten en huisvesting) dan blijft er minder over voor de economische groei en werkgelegenheid in industrie en handel. Dit is eenvoudig af te meten aan de "luxe van midden vorige eeuw en de kosten van levensonderhoud in vergelijk met het netto inkomen en nu. Willen we hier naar terug? Voor de boer zou het een zegen zijn maar geen politieke partij kan dit verkopen als hij niet levensmoe is. Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat het voor ons milieu een zegen zou zijn als onze boeren een goed bestaan hadden zonder steeds op hun tenen te moeten lopen en dubbele werkweken moeten maken. Alle door Carola Schouten gedane "voorstellen" zijn voor de boer prachtig maar de Vrije Wereld Handel en de open grenzen en onze drang naar meer sociale verworvenheden (bv. gezondheidszorg, sociale uitkeringen etc.) maken ze onhaalbaar.

 • Dit idealistische beleid gaat desastreuze gevolgen krijgen voor de Nederlandse landbouw maar ik hoop ook dat ik ongelijk krijg

 • Hilhorst100

  Carola wil straks een mooi zakkenvullersbaantje, en maakt daar meer kans op om met allerlei van dit soort groene onzinuitspraken. Landbouw intereseerd haar geen moer.

 • Ben er ook bang voor maar hoop dat je ongelijk hebt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.