Boerenblog

9 reacties

‘Fiscus ziet uitbannen vee-industrie als goed doel’

Stichting CIWF wil naar eigen zeggen ‘de vee-industrie beëindigen’. De fiscus merkt dit aan als goed doel.

Compassion in World Farming (CIWF) is een stichting die zich voorstelt op hun eigen webpagina met de volgende woorden: ‘We zetten ons 100% in voor het beëindigen van de vee-industrie’. Op zich al een vrij verontrustend idee dat er stichtingen bestaan, waar mensen ook nog eens tonnen per jaar naar overmaken, die een groot deel van de voedselvoorziening willen laten verdwijnen.

ANBI-status

Maar het wordt nog gekker, deze stichting heeft de ANBI-status (Algemeen nut beogende instellingen) gekregen van de fiscus. Je krijgt die status alleen als je aan een paar strikte eisen voldoet. De belangrijkste eis is dat de stichting zich nagenoeg geheel moet inzetten voor het algemeen belang. De activiteiten mogen dus niet een individueel belang nastreven.

Hoewel de jaarrekening anders doet vermoeden. Van de € 227.058 aan donaties hebben ze € 151.568 aan personeelskosten betaald en meer dan € 10.000 aan reiskosten uitgegeven. Het lijkt alsof vooral het individueel belang van de directeur en het buitenlandse bestuur gediend wordt. Van de directeur is niet duidelijk wat hij doet, maar hij staat wel met meer uren op de loonlijst dan het marketingpersoneel.

Dierwelzijn

Volgens de wet worden er 13 doelen als algemeen nut beschouwd, Dierwelzijn is het algemeen nut wat CIWF als doel claimt. En in het jaarverslag en in de statuten staat inderdaad dat ze zich onder andere richten op het verbeteren van het welzijn van landbouwhuisdieren. De belastingdienst hoort te controleren of wat in de statuten staat werkelijk overeenkomt met wat ze doen.

De vee-industrie uitroeien betekent niet dat de dieren het beter krijgen. Het betekent dat de dieren niet meer bestaan

Dat hebben ze blijkbaar de afgelopen 11 jaar vergeten te doen, want de vee-industrie uitroeien betekent niet dat de dieren het beter krijgen. Het betekent dat de dieren niet meer bestaan. Laten we hopen dat CIWF zich niet op een dag gaat richten op het verbeteren van het welzijn van de kinderen in Nederland...

Belastingvrij

Donaties voor een stichting met een ANBI-status zijn belastingvrij. Door een ANBI-status komt er dus minder belastinggeld binnen, dus betalen we feitelijk met zijn allen mee aan dit soort organisaties.

Prima natuurlijk als een stichting ook echt een algemeen belang nastreeft, zoals medische hulp bij rampen of opvang van daklozen. Maar een stichting die in Nederland 50.000 bedrijven en daarmee 176.000 arbeidsplaatsen wil laten verdwijnen aan te duiden als ‘Goede Doelen-stichting’ is een criminele daad op zich.

Tijd voor een brief aan de belastingdienst, eens kijken hoe ze zich hier uit gaan praten.

Laatste reacties

 • kanaal

  van elke boer die stopt kan de fiscus lekker plukken.

 • kleine boer

  Mooi stukje leonie

 • peters

  Goed bezig! Ik ben ook bezig om te kijken hoe we de anbi van VIN en die club van Erwin Vermeulen eraf kunnen krijgen.

 • Krijgen ze ook nog geld van de postcodeloterij?

 • Hoezo pikt de NOS en RTL dit niet op?

 • agratax.1

  We zouden de afname van arbeidsplaatsen als goed doel kunnen aanmerken. We krijgen hiermee toch weer meer ruimte op de arbeidsmarkt en kunnen hiermee de arbeidsmigranten in eigen land laten, waar zij dan de vee-industrie gaan uitbouwen met onze kennis opgedaan tijdens hun werk in de Nederlandse landbouw. Het volgende niet onbelangrijke voordeel is "Meer land voor natuur en minder mensen in Nederland". Dit laatste brengt onze klimaat doelen dichter bij en lost het huisvestigingsprobleem op.

 • pinkeltje

  Waarom zou NOS dat oppikken? De media, met de diverse talkshows op tv voorop propageren toch dat minder vlees eten een voorbeeld is van hoe je je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld?

 • ????

  maar waar gaan we eindigen met dit zieke tuig ??? er moeten (agrarische) groepen komen om samen een OPSTAND te creeren Wie Weet WAT te doen zodat we de boel massaal kunnen Ontwrichte Praten is geen optie meer En altijd maar weer proberen om het nog weer beter te doen NIET MEER AAN BEGINNEN HET IS TOCH NOOIT MEER GOED !!!!!!!

 • nvanrooij1

  Inderdaad te gek voor woorden dat dit een ANBI instelling is en wij daar extra belasting voor betalen.
  Op deze manier kunnen alle boeren een ANBI status aanvragen omdat ze allemaal bezig zijn met het welzijn van de dieren. Dat ergens tegen zijn in het algemeen belang is , vind ik zeer verwerpelijk. Een minderheid profileert zich op deze manier als vertolker van zogenaamd algemeen belang, terwijl de meerderheid niet tegen de agrarische sector is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.