Commentaar

7 reacties

‘Feiten en meningen in voedseldebat’

In de discussie over voedsel staat de reguliere boer en tuinder buitenspel.

In een discussie over voedsel is iedereen specialist. Iedereen eet immers. Er is een groot verschil in debat. Inhoudelijk, emotioneel. Zeg maar feiten of meningen. Als dat maar duidelijk is, is er niets aan de hand. Maar feiten en meningen lopen nogal eens door elkaar. Meningen worden als feiten gebracht. Het is niet alleen ergerlijk, maar het vertroebelt waar het echt om gaat.

Soja

Talkshow Jinek komt op dinsdagavond via de branden in het Amazonegebied bij de veehouderij. Tot het veganisme bekeerde Iris Frederix, van beroep kunstschilderes en tv-maker, werpt zich op als soja-specialist! Er wordt onzin uitgekraamd, als zou een koe dagelijks 60 kilo soja eten. Voor elk lapje bief gaat een stukje regenwoud verloren, weet Jinek. Gelukkig is er weerwoord van programmamaker Teun van de Keuken. Biologisch is niet zo goed voor het milieu, weerlegt hij. Ook avocado’s hebben een hoge milieubelasting. De vraag is wat bij de kijker blijft hangen.

Lees verder onder de film.

Discussie voedsel

De Food-beweging en de agrarische werkelijkheid, het zijn 2 werelden. Rabobank legde in Brasserie 2050 op Lowlands de bezoekers een keuze voor: Kemper Kip of Oranjehoen. Lage of hogere CO2-uitstoot, maar bio? Daar draait het om!

Feit is dat de Food-beweging de discussie domineert. Food is hip. In de discussie staat de reguliere boer en tuinder buitenspel. Hij komt veelal niet verder dan uitleggen: meningen weerleggen. Of zo je wil: verdedigen.

Dat het voedselpatroon moet veranderen, is een ding. Maar baseer de discussie op feiten. Alleen met de juiste informatie kan iedereen zijn eigen afweging maken.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Ik heb het programma ook gezin, net als een eerder programma over de branden. In beide kwam naar voren dat onze landbouwhuisdieren SOYA bonen vreten. Geen mens die wist te vertellen dat er 20 % olie in soya zit en dat die er eerst uit wordt gehaald voor menselijke consumptie, bio brandstof en andere toepassingen. Het residu van dit proces "Schroot" wordt als eiwit houdende grondstof gebruikt voor diervoeders en menselijke consumptie. Laat ik zeggen de wereld reddende Vega burgers en ander nepvlees. Maar nee, alle "specialisten" bleven van mening dat einde veeteelt betekent, aarde gered en de ondergang van de mens voorkomen. Hoe moet je als landbouw deze zwart <->wit discussie voeren, een discussie waarvan de eindconclusie (landbouw is milieu verpestend) al vast staat voor je begint .

 • veldzicht

  Zo veel soja (schroot)zit er nu ook weer niet in dat veevoer.Misschien is het mogelijk er helemaal mee te stoppen om dat spul er in te doen.Dan kunnen ze de schuld van die bosbranden tenminste niet bij de veehouderij leggen maar zijn de schuldigen vegetariërs met hun vegaburgers en sojamelk en weet ik waar overal soja in zit.

 • meter

  Zolang het gezonde verstand niet zegeviert ben je zonder rationeel tegengeluid reddeloos verloren. Een vrouw met opgespoten en geplamuurd gezicht en een andere met duizenden vliegtuigen miles op haar teller die vertellen dat vlees eten slecht is voor je gezondheid en milieu. Een presentator van de keuringsdienst van waarde die klaarblijkelijk niet eens weet dat alleen het soja schroot (afval) in ons veevoer gebruikt wordt en zich nog niet heeft afgevraagd laat staan onderzocht waar dan de echte soja gebleven is. Het zit net als palmolie tegenwoordig overal in. Dan vraag je je echt af waar je naar zit te kijken. Een compleet doorgedraaide hypocriete tvwereld waar ze elkaar allemaal napapegaaien.

 • Tinus1

  @meter, zo is het precies. Maar dan vergeet je nog de, sinds ze moeder is, zeer bezorgde presentatrice die denk het ei van columbus heeft gevonden om de wereld te redden: go vegan!! Als ergens 'fake news'van toepassing is dan was het wel bij deze uitzending!

 • ptheunis501

  Dit gaat de sector niet winnen met alleen gezond verstand, mijn zoon kwam deze week uit school(2vwo) en had zijn eerste les gehad van de natuurkunde leraar, deze kraamde zoveel onzin uit( veeteelt Hooft verantwoordelijk voor klimaat probleem, 80 liter water verspild met een biefstukje, stikstofuitstoot zo hoog dat natuurgebieden verloren gaan) dat zelf mijn zoon er met het avondeten erover begon, echter durfde hij geen weerwoord te geven in de klas omdat hij alleen tegenover de leraar en al zijn mede leerlingen staat, die allen de zelfde mening hebben. Dit is wat er in de samenleving gebeurd, het onderwijs/jeugd wordt zoals in een communistisch systeem een heax aangepraat. Hier valt niet tegen te werken.

 • el

  Eerst de onderwijzers opnieuw naar school !

 • koestal

  Thieme heeft veel bereikt zegt Rutte,bijna heel Nederland is vegetarisch denkt hij.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.