14 reacties

‘Elk jaar 5% minder vee, in 2040 beste landbouwsysteem’

Drie veehouders reageren deze week in de Volkskrant op het laatste IPCC-klimaatrapport en de reactie van de Nederlandse veehouderij daarop. Hun boodschap: het kan en moet met minder vee.

Mede-auteurs: varkenshouder Kees Scheepens en pluimveehouder Ruud Zanders

Het rapport van het VN-klimaatpanel IPCC is duidelijk. De wijze waarop mensen land gebruiken en voedsel produceren moet op de schop. De belangrijkste verandering: minder vlees. Dit staat niet letterlijk in het rapport. Dat ligt namelijk voor veel, mogelijk alle, overheden te gevoelig. Het rapport roept echter wel expliciet op tot structurele veranderingen. We zullen land efficiënt moeten gaan gebruiken, lees: voor mensen en niet voor dieren of energie.

Intensieve productie desastreus

De reactie van LTO volgde snel: ‘Boeren hebben een oplossing’. Maar eigenlijk lezen we dan alleen maar dat we het al zo goed doen en we zelfs de beste van de wereld zijn. Er wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat het rapport juist zegt dat de huidige manier van intensieve productie desastreus is. We zouden de LTO-reactie dan ook anders formuleren, namelijk: ‘Veeboeren hebben een oplossing’.

Waarom zouden we niet nagenoeg geheel stoppen met het produceren van dierlijke producten?

Waarom zouden we niet nagenoeg geheel stoppen met het produceren van dierlijke producten? Volgens Wagenings onderzoek kunnen we bij een optimaal landgebruik en optimale verwerking van restproducten slechts 20 gram dierlijk eiwit per persoon per dag consumeren. Natuurlijk kunnen we niet voorbijgaan aan problemen die ontstaan bij het afbouwen van de veestapel: gedane investeringen, zoeken naar nieuwe inkomsten, andere landbouwvormen, et cetera. Maar dat neemt niet weg dat we wel al kunnen kiezen om een geheel andere weg in te slaan.

Toewerken naar beste landbouwsysteem

Laten we er een 20-jarenplan van maken om in 2040 wederom het beste landbouwsysteem ter wereld te hebben. Ieder jaar nemen we 5% van onze veestapel uit productie. Te beginnen met boeren die geen opvolging hebben en (bijna) pensioengerechtigden. Dit kan middels opkopen van productierechten. Hiermee kunnen ook eventuele schulden afbetaald worden.

Als we dit 20 jaar lang doen en we starten in 2020, dan hebben we onze veestapel in 2040 afgebouwd. We hebben dan niet alleen een efficiënter landgebruik, ook de CO2-footprint van ons voedsel wordt aanzienlijk teruggebracht. En zeker zo belangrijk: we kunnen stoppen met het in meer of mindere mate kwellen van speciaal voor ons voedsel gefokte dieren.

Nieuw plantaardig systeem opbouwen

Tegelijkertijd kunnen we in die tijd een nieuw systeem opbouwen waarin de functie van het dier zoveel mogelijk wordt vervangen. Bemesting van akkers kan via plantaardige landbouw en/of het gebruik van humane mest. Restproducten die nu nog aan dieren gevoerd worden kunnen we mogelijk via nieuwe technieken verwerken tot producten voor de mens (aardappels konden we ook pas eten nadat we ze gingen koken) of terug aan het land geven als bemesting. Vlees, eieren en melk kunnen we vervangen door plantaardige producten, via schimmels uit het laboratorium of via nieuwe kweekvleesmethodes.

Dieren inzetten in afvalverwerking of natuurbeheer

Dieren die we nog houden (en na 2040 dus heel beperkt), kunnen we benutten als afvalverwerker in ons voedselsysteem of inzetten voor natuurbeheer. Dieren voeren met voor humane consumptie geschikte producten is onaanvaardbaar en moeten we zo snel mogelijk verbieden. Door inkrimping van de veestapel kunnen we dieren veel diervriendelijker gaan houden, waarbij aangetekend dient te worden dat écht diervriendelijk dieren houden op een commerciële manier nagenoeg onmogelijk is. Maar laten we beginnen met erkennen dat productiedieren levende, intelligente wezens zijn met emoties en gevoelens.

Financiële ondersteuning en sociaal plan

Wat we nodig hebben is ondersteuning om boeren niet met financiële consequenties op te zadelen. € 300 miljoen per jaar kan zomaar voldoende zijn. Dit is amper 0,5% van ons BBP.

Verder moet er een sociaal plan komen om boeren en aanverwante industrie te helpen met omschakelen naar nieuwe werkzaamheden. Evenals ooit sociale plannen zijn opgesteld voor mijnwerkers, de textielindustrie of telegrambestellers. Subsidies, nu nog bestemd voor de intensieve landbouw, zouden hieraan besteed kunnen worden.

Kortom, met hulp van politiek en goede wil om het echt beter te doen hebben veeboeren inderdaad een oplossing: ‘we stoppen ermee.’

Deze opinie verscheen dinsdag 20 augustus als eerste in de Volkskrant.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Rationering van voedsel is aan het fiscaal nummer te koppelen. Kan via een app. Deze app heet ProtApp, onder boeren al gauw Rotopp genoemd. Kan gelijk een portie autobrandstof aan worden gekoppeld of verwarmingshout. Wie overtredingen boekt wordt sociaal geisoleerd naar het huidige Peking model. Orwell had een voorzienende blik. Ik stel voor dat LNV op korte termijn een loket opent waar voor een oprotpremie kan worden getekend.

 • kanaal

  geen reactie.

 • Alco

  Minder vee lost niets op. Minder mensen des te meer.
  Vee heeft een sluitende kringloop, omdat mest opgewaardeerd moet worden tot het belangrijkste product van een dier.
  Daarentegen vergiftigd de mens met al zijn chemische wasmiddelen en geneesmiddelen bijna alle nutriënten die door de wc spoelen.
  Daarnaast is de luxe een aanslag op delfstoffen.
  En wie heeft het hebben over kwelling van de dieren?
  In de natuur is het een kwelling voor dieren.
  Ze noemen het niet voor niets "Wild".
  Ze zijn steeds in angst om aangevallen te worden.
  Tijdens de "trek" verongelukken grote aantallen.
  Steeds maar weer weersontberingen.
  Daarentegen zijn staldieren aaibaar en dat is niet voor niets.
  Het lijkt me echt weer zo'n artikel ingegeven door het LTO, die ik beschouw als wolf in schaapskleren.
  Nogmaals: Er is veel loos in de wereld, maar minder vee zet geen zode aan de dijk.

 • Jan-Zonderland

  Nederland 1 grote kolchoz van maken Alles buiten Nederland lacht zich te barsten.

 • farmerbn

  Wat vindt de rabo van deze gedachte? Is onze overheid wel te vertrouwen dat ze de hele periode zal betalen?

 • Gebageit

  Harberink, begin maar vast met gras eten, want dat is wat er op 70% van de landbouwgrond groeit ter wereld, kijk een beetje verder dan nederland. Klimaatverandering werkt alleen als er op wereld niveau iets aan doet.

 • Johnny Hogenkamp

  Met argumenten van gelijke strekking is in 20 jaar ook het vliegverkeer af te schaffen en zelfs het autoverkeer. Zijn we als Holland weer ergens het beste in. Denk dat een miljoen inwoners ook een mooi streven is. Aan de slag dan maar.....

 • wruiten

  het gaat annette nog niet hard genoeg

 • Alco

  Deze schrijvers hebben ook een one issue politieke gedachte.
  Economie schijnen ze niets van te snappen.
  Maar dat werd al duidelijk in hun eigen werk.

 • Bolder01

  Johnny. Hogenkamp zoals je het noemt het fliegverkeer het is toch niet te snappen dat men voor 800. £uro een retoertje australie kan boeken en toch de mond open doen dat de veehouderij het vervuild🤔

 • kempenboer

  Geen vee, dan heb je ook geen mest. Je kunt niet alleen maar overal nedersoja en winterbonen zaaien om in de eiwitbehoefte te voldoen. Dus dan mag je nog meer aardgas oppompen om kunstmest van te maken. Dan gaan we mensenpoep op de akkers doen, zeg je dan. Lekker al die medicijnresten, hormonen en chemicaliën die door de pot gespoeld worden, kan je lekker zelf weer opeten. En dan na een paar jaar niet beginnen te klagen dat half Nederland lintworm bij zich draagt en andere parasieten. En die gaan we niet behandelen, want daar zitten bestrijdingsmiddelen in die slecht zijn voor de bijen. Wil je weten hoe dat er uit komt zien? Ga dan in Noord Korea even kijken. Daar poepen ze op het veld. O, dan gaan we alles pasteuriseren voor het op het land komt, zeggen ze dan. Mooi. maar waar komt die energie dan vandaan om al het rioolwater te zuiveren? O, dan gaan we gescheiden riool aanleggen. Zal wel. In heel Nederland zeker? Dan moet je ook niet vergeten dat je water nodig hebt om je drol door de buis te spoelen. Dat water mag je allemaal een uur lang op 120 graden koken. Nog meer CO2. Lekker bezig hoor.

 • Albert Albers

  Vreemd, iemand die een paar jaar geleden een nieuw melkveebedrijf is begonnen, met bakken subsidie, midden in een natura 2000 gebied, zonder ammoniak rechten (dus gewoon extra vee in Nederland) nu gaat pleiten voor minder vee. Met veel subsidie starten en nog met nog meer subsidie weer stoppen. Nee, lekker bezig zo. Het melken zal haar wel niet zo goed bevallen. Prima, maar laat de rest van de sector (en een hele grote periferie) gewoon lekker zijn geld er mee verdienen.

 • Johan en Carla Dekker

  Ik lees: 300 miljoen zal zomaar voldoende kunnen zijn. Als melkveehouder kijken we eerst naar consequenties voor eigen sector en denken 5% van de totaal uitgegeven fosfaatrechten: bijna 700 miljoen! En dan nog varkens en kippen rechten opkopen. Kansloos voor dit bedrag!

 • Gat

  Zoals alco zegt. Ze hebben alledrie een concept waar geen verdienmodel voor is. Verkeerde weg ingeslagen. Pak je verlies en ga dan niet liggen zeggen dat de rest moet stoppen, omdat jezelf gefaalt hebt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.