Commentaar

8 reacties

‘Droogte vergt ondernemerschap’

Verschillen per regio zijn enorm.

Met de oogst is iedereen blij. Hier is het tenslotte allemaal om te doen in de landbouw: tarwe, aardappelen, uien, en meer. Toch staat niet overal het gezicht ontspannen. De verschillen per regio zijn enorm. Van topopbrengsten in Noord-Holland en Flevoland tot dramatische oogsten in Drenthe, Twente en Achterhoek.

Recente cijfers van de Landelijke Commissie Waterverdeling bevestigen wat iedereen eigenlijk al wel weet. In het Oosten wordt het neerslagtekort van 1976 geëvenaard: 240 millimeter. De regen die nu valt, doet daar niks aan af. Rijkswaterstaat houdt het waterpeil in het IJsselmeer hoog, zodat aanliggende waterschappen water kunnen aanvoeren naar drogere gebieden. De schade in die contreien valt mee.

Oogsten gemiddeld gezien kleiner dan voor 2018

De graanoogst tot nu toe valt te omschrijven als overall, een mooi graanseizoen. Vroeg, jazeker. “Nog nooit hebben we al onze wintertarwe in juli geoogst! Meer dan 100 hectare in opslag”, twittert Annechien ten Have in Beerta.

En ook in de graanteelt zijn de regionale verschillen groot: van 4 à 5 ton tot 12 ton, met variaties in vochtgehalte en hectolitergewicht.

De droogte tikt in de aardappelteelt verder door. Uienpercelen boven de grote rivieren strijken massaal na de hittegolf en aanhoudende droogte. Gemiddeld wordt de landelijke oogst kleiner dan het 5-jarig gemiddelde van voor het dramatische seizoen 2018.

In de veehouderij is de situatie niet veel anders. Melkveehouder Ynze Oenema in het Drentse Wapse spreekt van een ‘Wapser-sahara’. Het gras is al weken bruin. De koeien staan op stal. Elders in het Oosten krijgen koeien al de wintervoorraad, de eerste snede van dit jaar. De verschillen in de maispercelen zijn enorm, soms al op enkele honderden meters afstand van elkaar.

De boer verdient meer dan alleen wat sympathie

Natuurlijk horen de risico’s bij het vak, en weer is altijd een ongrijpbare factor. Nederlandse boeren kunnen op sympathie rekenen, maar daar houdt de tegemoetkoming ook wel zo’n beetje op. Minister Carola Schouten wijst op de brede weersverzekering, ooit vooral in beeld voor wateroverlast, maar sinds vorig jaar toch ook voor droogte. Een handjevol boeren, zo’n 10%, sloot een dergelijke verzekering af. De reden is simpel: te hoge premie, te hoge schadedrempel en te hoog eigen risico. Nee, dit is niet de oplossing, eerder een pleister.

De boer zal moeten leren omgaan met de omstandigheden. En na elke tegenslag toch de knop moeten omzetten, in de hoop dat het volgend jaar beter gaat. Dat ondernemerschap verdient respect. Binnen en buiten de sector!

Laatste reacties

 • deB.


  Kort samen...Prijzen zullen omhoog MOETEN, dan kan een onderneming weer ondernemen in goede? en slechte jaren. Heel de wereld is op vakantie, geld voor eerste levensbehoefte is er wel degelijk

 • agratax.1

  het weer valt inderdaad onder "Ondernemers risico". Prachtige smoes om als maatschappij jezelf vrij te pleiten voor alle risico aangaande je voedselvoorziening. zolang de overheid de prijzen via Vrije Wereld Markt politiek laag houdt, waardoor zowel in goede als slechte jaren de omzetten onder de maat blijven. Ik las net een artikel uit de USA dat in het Midden Westen vele miljoenen weer schade worden uitbetaald aan de boeren voor de niet gezaaide hectares omdat door regen het land te laat begaanbaar zou zijn en zaai geen nut meer heeft. In Nederland moeten we eerst alle kosten maken ookal weten we dat oogsten nooit een optie zal zijn en daarna krijgen we na aftrek van premie en eigen risico minder dan een fooi.
  Ik vind de afsluitregel erg stuitend voor boeren. De knop omzetten en hopen op betere tijden. Er is geen Nederlander die zo denkt laat staan leeft. Zij hebben alleen maar RECHTEN volgens hun vertegenwoordigers en GEEN PLICHTEN. En de boer heeft volgens veel van zijn vertegenwoordigers de PLICHT voedsel te maken voor de bevolking tegen slavernij prijzen en zijn RECHTEN worden steeds verder ingeperkt. Is het verwonderlijk dat de bedrijfsopvolgers hun hakken lichten en zich onder de groep met groeiende rechten schaart of zijn heil elders zoekt?

 • J Vullings

  @agratax.1. Nog een keer goed lezen tot het einde. De slotregel is: 'Dat ondernemerschap verdient respect. Binnen en buiten de sector!'

 • Zuperboer

  Beleg jij je broodje met RESPECT Jan? #Jiskefet@toedeledoki

 • deB.

  Respect???...daar hebben we wat aan, bij de veehouderij worden alle poten onder de bedrijven weggeslagen. Respect???

 • 306lsa

  vorig jaar kregen boeren in Noorwegen of Zweden of zo een flinke subsidie om voer te kopen in bijv. NL ???? de balen ruwvoer gingen toen voor goede prijzen weg
  heb ik gehoord van een handelaar die in ruwvoer handelt

 • massy

  Boeren op zich is altijd wel wat geweest zowel vroeger als nu maar sinds er subsidie betaald wordt denkt iedereen dat hij of zij er zich mee kan of mag bemoeien vandaar dat iedere boer zich zachtjes aan vogelvrij verklaart voelt en als het aan mij zou liggen zou ik tegen ieder jonge startende boer zeggen verzint voor je er aan begint. ( het vak is ontzettend leuk maar het wordt verekkes moeilijk gemaakt).

 • deB.


  Het stopt vanzelf, 100%

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.