Redactieblog

14 reacties

‘Droogte en hitte in Nederland en politiek’

Droogte en hitte slaan toe in de landbouw én in de Partij voor de Dieren

Als leerling-pensioengerechtigde heb ik deze zomer wat langer vakantie genomen dan gebruikelijk. Ik heb niet alleen een poos door Frankrijk gefietst, maar heb daarna ook nog een rondje Nederland gedaan. Ommen-Bemmel-’t Harde-Weesp-Rotterdam-Muiderberg en door de polders terug naar huis.

In het westen van Nederland was alles redelijk groen, in Oost-Nederland was het gortdroog

Wat opviel, is het grote verschil in droogte. In West-Nederland was alles redelijk groen, ook buiten de bijna drijvende kavels van het Groene Hart. In Hilversum regende het zelfs en heb ik een halve dag in museum Beeld & Geluid doorgebracht, vooral om te schuilen.

In Oost-Nederland is het gortdroog. Grasland zag er grauw en bruin uit en ook andere gewassen hebben grote schade. Thuis is het niet beter; er is in maanden nauwelijks regen gevallen. Bieten en uien liggen plat, aardappelblad krult op en wordt grijs en met de mais is het plaatselijk ook niet goed.

Alles wijst erop dat we vaker dit soort droge periodes gaan krijgen, we moeten er dus beter mee om leren gaan

Als er al buien deze kant op komen, veranderen ze op een laat moment van koers en krijgen wij niets. Gisteren was ik in Noord-Groningen en in de Veenkoloniën. Ook daar zag het er droog uit, de buien zijn daar dus niet naartoe gegaan.

Alles wijst erop dat we vaker dit soort droge periodes gaan krijgen. Er wordt dan ook over nagedacht hoe we er beter mee om kunnen gaan. Een van de mogelijkheden is meer water vast te houden in natte tijden.

Het is opvallend dat er wel volop maatregelen zijn om natte periodes beter te kunnen overleven. De rivieren zijn verruimd en vlak bij huis is het riviertje de Hunze voorzien van brede uiterwaarden.

Anders dan vorig jaar krijgt de droogte landelijk weinig aandacht; in Hilversum is het namelijk niet droog...

Al die bergingen en verruimingen staan doorgaans droog. Alleen in heel natte periodes kunnen ze tijdelijk overstromen om water langzamer af te voeren. Ik vroeg me af of we die bergingen niet dieper moeten maken zodat permanent water vastgehouden kan worden om dat in droge tijden te gebruiken.

Anders dan vorig jaar krijgt de droogte landelijk weinig aandacht. Dat komt doordat het in Hilversum en wijde omgeving niet droog is en dan is het dus nergens droog. Anders dan de droogte kwam de hitte van vorige maand wel volop in de krant, omdat het toen ook in de Randstad warm was.

Ook bij de Partij voor de Dieren is het er heet aan toe gegaan

Dat resulteerde in honderd Kamervragen van een mevrouw van de Partij voor de Dieren over problemen met hitte bij dieren. Er waren stallen waar varkens doodgingen van de warmte, omdat de koeling uitviel en er waren allerlei andere incidenten.

In die vragen ging het alleen over de dieren, niet over de gevolgen van hitte voor mensen die in de landbouw werken. Dat sluit mooi aan bij de recente ruzie in die partij.

Een van de Kamerleden is opgestapt, omdat ze vond dat de partij ook aandacht moet hebben voor mensen en niet alleen voor dieren. Ze kreeg daarvoor geen steun en is nu voor zichzelf begonnen. Ook bij de Partij voor de Dieren is het er dus heet aan toe gegaan.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Roeleke

  Goed stuk. Waterschappen zouden er meer aan moeten doen om het water langer vast te houden. En misschien een quotum in stellen voor de partijen in de kamer hoeveel vragen men mag stellen in een jaar. Partij voor de dieren vraagt maar wat af wetende dat een vraag dacht ik 3750 euro kost. Geld kan beter worden besteed in de zorg waar de mensen het ook heet hadden.

 • agratax.1

  Het geld besteed aan vele Kamervragen kunnen we beter besteden aan bestrijden d gevolgen van de opwarming van de aarde. Alle vragen en debatten stoppen de klimaat verandering niet. Op zijn best vertragen ze de implementatie van eventuele oplossingen. Ik denk dat de boeren zich beter kunnen richten hun productie op peil te houden met minder water toevoer. Laten we nadenken over Slimmere manieren van irrigatie zodat de grote kanonnen met hun verdamping tot het verleden behoren. Bij deze wens behoort het beter vasthouden van vocht in de bodem en voorkomen dat het bodemvocht verdampt.

 • farmerbn

  Als er 80 cm regen per jaar valt (Nederland) hoef je niet zuinig met water te zijn. Veel geld uitgeven om water vast te houden is ook niet wijs. Over zes weken geven boeren weer gras weg omdat ze teveel gras hebben. Nederlandse boeren zeuren over droogte en wateroverlast terwijl ze niks te zeuren hebben.

 • kleine boer

  Farmerbn leg jij dat een boer uit die voor 2e jaar mais als prei heeft....

 • farmerbn

  Haspel kopen en niet meer zeuren.

 • agratax.1

  @farmerbn. Je bent wel weer kort door de bocht. Stel jouw 80 cm valt tussen oktober en juni en verder is het heerlijk droog en warm. Heb jij tijdens het zaaien en oogsten mooi een Giga probleem (modder) en in de zomer verbrand je mais, bieten een andere akkerbouw gewassen als je geen water opslaat voor beregening.

 • kleine boer

  Farmerbn Beregenings verbod ?

 • Bennie Stevelink

  Laats las ik op deze site dat een extra bewortelingsdiepte van 10 cm een extra hoeveelheid water opneembaar maakt wat overeen komt met 40 tot 50 mm neerslag. Ik denk dat de oplossing in deze richting gezocht moet worden. Zal ook veel goedkoper zijn dan waterbassins met leidingen en haspels. Ook zal in dat geval de grond bij een neerslagoverschot meer water opnemen.

  Bewortelingsdiepte heeft te maken met de gronddichtheid. Dat houdt weer verband met de zwaarte van machines. We moeten toe naar kleine lichte machines. Om de arbeidskosten hiervan te beperken zullen ze robot gestuurd moeten zijn. Niet één grote machine met een chauffeur erop maar vele kleintjes met robotbesturing.

 • famboenink@hetnet.nl

  top 5 natste de bilt per jaar
  1 1998 1239 mm
  2 1965 1151 mm
  3 1966 1148 mm
  4 2001 1038 mm
  5 1912 1027 mm
  top 5 droogste de bilt per jaar
  1 1921 387 mm
  2 1933 510 mm
  3 1959 535 mm
  4 1976 536 mm
  5 2019 556 mm
  conclusie dan weer hij un druge somer dan weer regent het verdan toch
  al lijkt 1921 wel extreem droog misschien nuttig om zon scenario is door te rekenen

 • agratax.1

  @bennie. Jouw automatisering idee is een mogelijkheid. Alleen kost die grote investeringen die voor extra kapitaalkosten zorgen bij bedrijfsovername. Voor bestaande bedrijven zal het leiden tot kapitaalsvernietiging doordat de oude grote machines geen handelswaarde meer vertegenwoordigen. Het wel eens het einde van het gezinsbedrijf kunnen betekenen omdat investeerders hun kans zullen grijpen. De primaire landbouw is de laatste tak van de voedselketen die ze nog niet in handen hebben. Hoe verder de automatisering door gaat, zal de boerderij voor hen interessanter worden.

 • farmerbn

  Grote dikke trekkers zijn de trots van veel boeren maar zijn helemaal niet nodig. Ik weet nog goed dat Flevoboeren in de jaren 80 hele weken aan het ploegen waren om hun kavel voor kerstmis zwart te krijgen (met driescharige ploeg en 100 pk trekker). Tegenwoordig zijn ze in één week klaar en zetten de veels te zware machines weer in de schuur. Rooiers, kiepers enz zijn te zwaar geworden en dat is helemaal niet nodig bij een areaal van maar 60 of 80 ha.

 • Jan-Zonderland

  Bewortelingsdiepte is idd het toverwoord. Sinds wij een krukasspitter gebruiken waarmee we de ploegzool kunnen doorbreken hebben wij veel minder last van droogte in de aardappels en uien ondanks dat het hier ook deze zomer erg weinig geregent heeft en al 2 maanden 30+ graden is. Een deel van de uien is echter wel verdroogt omdat we daat traditioneel land klaar gemaakt hebben onder te natte omstandigheden maar dat kon niet anders door het late natte voorjaar. Een deel van de uien op rijpaden klaargemaakt en veel minder last van droogte. Beregenen is hier geen optie want er is geen water.

 • husky

  @ Jan-Zonderland, geen water ook niet op bv 80 meter diepte?

 • Jan-Zonderland

  @Husky, dat weet ik niet maar noemand die dat hier heeft en dat is niet zonder reden. Het is hier op plekken al moeilijk om een goeie bron te boren voor huishoudelijk water of voor vee. Als je 40 ltr per minuut op kunt pompen dan heb je een goeie bron hier.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.