Redactieblog

22 reacties

‘Boeren spekken Rabobank’

We lenen als boeren en tuinders minder. Rabobank heeft in Nederland nog zo’n € 25 miljard uitstaan.

Nederlandse boeren en tuinders lenen steeds minder. Rabobank heeft nog ongeveer € 25 miljard uitstaan en dat is ooit € 30 miljard geweest.Toen constateerde de bank tevreden dat het totaalbedrag kromp. Minder boeren en minder vraag.

Bovendien werd Rabobank kritischer. Alleen boeren met een goed verdienmodel konden lenen. Eigen vermogen telde minder. Maar boeren kregen het gevoel dat Rabobank hen liever kwijt dan rijk wilde zijn.

Sector nog steeds melkkoe voor Rabobank

Zouden de bankiers nu nog steeds blij zijn met het krimpende bedrag dat aan boeren geleend wordt? Ik heb zo mijn twijfels. Het is namelijk een echte melkkoe voor Rabobank.

Reken maar uit. Als de bank moet lenen, betaalt die praktisch geen rente. Renteniers onder de boeren weten er over mee te praten. De Triodos Bank geeft geen rente meer, maar vraagt rente voor het stallen van geld. Rabobank waarschuwde vorige week dat dit ook bij hen kan gebeuren.

De ECB, de Centrale Bank van Europa, kent ook een vergoeding van de aangesloten banken. Als die daar geld parkeren – en dat komt tegenwoordig vaak voor – dan krijgen ze een negatieve rente. Die is op het ogenblik 0,4%.

Vorig jaar, toen de negatieve rente lager was, betaalden de Nederlandse banken samen € 2,2 miljard aan de ECB voor het stallen van het geld. Dit jaar kost het zeker meer. Rabobank, één van de grotere banken, betaalt hier een fors deel van.

Boeren betalen de rekening van de lage rente van hun Rabobank, net als de hypotheekklanten

Daar merken boeren die geld lenen weinig van. Vooral de wat langer lopende leningen hebben een hoge rente. Ook de onlangs afgesloten leningen hebben altijd nog een rentepercentage tussen 2 en 3%.

En als het wat risicovoller is behoorlijk meer. Boeren betalen op deze wijze de rekening van de lage rente van hun Rabobank. Zij niet alleen trouwens. Ook de hypotheekklanten spekken de kas van de banken.

Grote bedrijven niet. Die hebben mensen in dienst die uitzoeken hoe ze grote bedragen tegen de laagste rente kunnen lenen. De banken willen ze als klant houden en gaan daarin mee. Dus zorgen vooral de kleine klanten dat de bank een goede rentemarge houdt. Dat is zuur voor boeren en hypotheekhouders.

We hebben geen macht meer. Die hadden we via Rabobank, maar hebben we uit onze vingers laten glippen

Wat kunnen we doen? Niets vrees ik. We hebben geen macht meer. Die hadden we via Rabobank, maar die hebben we uit onze vingers laten glippen. Het is nu een bank als vele andere.

De oprichter van de coöperatieve boerenleenbanken, Wilhelm Raiffeissen, zou zich in zijn graf omdraaien. Hij richtte de eerste Cöoperatieve Boerenleenbank op. Die verzamelde gelden van plattelandsbewoners en leende die uit aan boeren. De sector was arm en had voor verdere ontwikkeling geld nodig. Dat werd geleend van woekeraars, die veel te hoge rentes in rekening brachten.

Met de oprichting van de Boerenleenbanken veranderde dat. Er kon tegen een redelijke rente geleend worden. Boeren konden hun bedrijf gaan ontwikkelen en dat deden ze.

Kunt u zich voorstellen dat ik soms even met weemoed terugdenk aan die tijd? Met de Boerenleenbank die er echt voor de boer was toen het nodig was.

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  Bij de belastingen is het niet anders, de grote ondernemingen betalen nagenoeg niets. De kleine ondernemers mogen alles ophoesten, die dreigen niet met het verplaatsen van hun hoofdkantoor naar een gunstiger land.

 • Schrauwen Landbouw

  Zou het niet eens tijd worden dat de Rabobank een gedeelte van hun jaarlijkse gaat uitkeren aan trouwe leden? Naar rato van hun omzet, net als de andere coöperaties waar we zaken meedoen.

 • Sinds eind jaren negentig toen Utrecht de macht naar zich toetrok en het echte coöperatieve bestuursmodel uitschakelde ging het mis , de managers en de directeuren gingen op de bestuursstoel zitten ,de eerste schandalen dienden zich aan , de rating van de bank holde achteruit van een triple A rating naar een A- rating

 • Maas1

  Soms gaat het zo,
  Je schort de betalingstermijnen op met die vrij val doe je een overname waarin in een later stadium de betalingstermijnen terug gebracht worden naar een niveau.De consument betaald de overname daar komt geen bank aan te pas.

 • Bennie Stevelink

  @Maas, je bedoelt AH?

 • Maas1

  @ Bennie nee ik heb niemand in het vezier. Het gaat over een constructie meer niet.

 • Tijd voor landbouw Cooperaties om met bank te beginnen in duitsland is dat heel normaal voercoperaties die ook geld uitlenen Volksbank Raiffeisenbank etc word goed meeverdien de leden krijgen vaak zo'n 5% dividend en rente percentage Tussen de 1 en 2 % bij 10 jaar vast zijn ook steeds meer in ned aktief anders kunnen ze het geld niet kwijt

 • farmerbn

  Lenen bij je leverancier en/of afnemer moet je niet willen. Zie je hier wel steeds meer dat boeren een soort lopende rekening hebben bij supercooperaties die voer, kunstmest leveren en melk, graan afnemen. Heb je een achterstand dan pakken ze voordat ze melkgeld uitbetalen al een gedeelte af. Niet aan beginnen dus.

 • Attie

  Zou Vergaderboer de rente voor jaren vastgezet hebben? Dat kost hem flink geld dit keer 'de suffie'!

 • Hilhorst100

  Ik ben nooit een tevreden klant geweest een ouwe zeur voor de bank , heb een totaal risicoloze kleine lening altijd voor een jaar maar betaal altijd meer dan een halve % meer dan een collega en een Hele procent meer als een groene collega (bewijs gezien). Laat mijn onvrede altijd merken Schurken zijn het

 • de-boer-

  ik durf het bijna niet te opperen maar is het gezamenlijk rente % door een soort LTO voordeel mogelijk dan ?

  Attie @ als je van een voor jaren vastgezette lening af wil kan je ook gewoon met een soort overname er van af komen zonder boete (tenminste dat dacht ik)

 • Attie

  Dat zou best kunnen de-boer, heb er ook niet zoveel verstand van. Weet alleen dat het vorig jaar 2.2%was en nu 1.15 kiezen meestal voor 1jaar.

 • Rabo heeft allang gezien dat de agrarische sector hier op zijn gat ligt.
  Logisch dat ze niet meer zo happig zijn om geld te lenen.
  Lenen soms nog makkelijker aan luchtbel bedrijven dan sterke bedrijven met veel eigenvermogen

 • .....

  Het moet haast mogelijk zijn om een nieuwe bank op te zetten met zn allen

 • Wat mij het meeste stoort is dat Jan met de Pet een hypotheek kan krijgen op basis van zijn loonstrookjes voor bijna de volledige waarde van zijn huis! Daar betaalt hij of zij vaak minder als de helft aan rente voor als een grondgebonden landbouwbedrijf met een hypotheek die nog niet de helft is van de executiewaarde van zijn onroerend goed!
  Rabo loopt op zo’n bedrijf geen enkel risico maar houden een verhaal risico bla bla en we pikken het ook nog!

 • Gradje 1966

  De ING bank komt graag aan om een concurrerend bod te doen als je een gezond bedrijf hebt als je half onder water staat hebben ze je ook niet nodig.
  Op dit moment timmeren ze hart aan de weg om je binnen te halen

 • koestal

  Je kunt ook geschikt geld lenen bij verzekeringsmaatschappijen.

 • Gat

  @21.05 ik heb dat zelf meegemaakt. Huis gekocht 4 jaar geleden met me vriendin. Eerst wilden boerderij mee financieren, was dit en dat. Terwijl we samen voor 50% eigen geld erin duwden. We konden het op 1 salaris strookje gefinancieerd krijgen. Maar met boerderij wast te moeilijk. Denk zakt in stront stel sukkels
  Toen op basis van loonstrookjes. Nou kreeg meteen een hand.

 • Mfb

  Ik durf het bijna niet te zeggen maar als je voor 2-3% kunt lenen is gewoon hartstikke goedkoop toch? Mijn ouders hebben wel 10% betaald en als je naar het buitenland kijkt betalen ze ook vaak meer dan hier.
  Ik financier het liefst zoveel mogelijk zelf maar als ik de bank wel een keer nodig heb en daar een vergoeding van 2-3% voor moet betalen vindt ik dat prima.

 • farmerbn

  In Frankrijk onder 1.5% voor 10 jaar vast.

 • Attie

  Prima zolang de bank maar voor jou werkt, andersom is minder!!

 • BO(skabout)ER

  @farmerbn; echt waar ? inclusief opslag..dat is wel knap gedaan

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.